Aftakken flexibel snoer in wcd

Pdijkema

  • #1
Hallo,
voor mijn glasvezel-internetaansluiting moet er in de kast waar de glasvezel binnenkomt een stopcontact komen. De optie om installatiebuizen met VD-draad aan te leggen vanuit een centraaldoos/de meterkast valt af, omdat dat voor mij te ingewikkeld is om zelf te doen (of te kostbaar om te laten doen). Ik wil nu vanuit de dichtstbijzijnde wandcontactdoos een flexibel snoer leggen naar de kast met de glasvezel, en er daar een tafelcontactdoos aanzetten. Het snoer wil ik graag binnenin de wandcontactdoos aansluiten, want dat ziet er netter uit, en ik wil beide stopcontacten gebruiken voor andere apparaten. Mijn vraag is nu hoe ik deze aansluiting het best kan maken.

Details:
  • De wcd: een opbouw stopcontact, ongeaard, met een doos in de muur van 3cm diep en 5cm diameter (daar zit nu alleen ~10cm fase- en nuldraad in).
    De aansluiting van de installatiedraad aan het stopcontact is dmv een "oogje" waar de ader in gaat, die met een schroefje wordt vastgezet.
  • Het snoer: ongeveer 2m lang, twee soepele aders, aderoppervlak 1,0 mm^2.
  • De aan te sluiten apparaten: glasvezel modem en draadloze router (vermogen ongeveer dat van een spaarlamp?). Verder ga ik hier niets op aansluiten.
Rondkijken op internet en in de bouwmarkt leverde een boel verschillende connectoren op.
Hoe kan ik dit het beste aansluiten?
  1. de gestripte soepele ader van het snoer samen met de VD-draad in het oogje van het stopcontact stoppen en met het schroefje vastzetten.
  2. de binnenkomende VD-draad in een driepolige steeklasdop steken; van daaruit een kort stukje VD-draad naar het aansluitpunt en een ander stukje VD-draad naar een kroonsteentje, met de soepele ader aan de andere kant.
  3. met behulp van een aftakklem de binnenkomende VD-draad splitsen: een draad naar het aansluitpunt, de ander naar een kroonsteentje met de soepele ader.


  4. de binnenkomende VD-draad in een driepolige lasklem met hendeltjes; van daaruit een stukje draad naar het aansluitpunt en de soepele ader rechtstreeks in de lasklem.


  5. met behulp van een driepolige kroonklem; de soepele ader van het snoer aan de "klem" zijde, de binnenkomende VD-draad en de draad naar het aansluitpunt aan de andere kant.

Verder wil ik een trekontlasting maken zodat het snoer niet uit de wcd schiet: zijn er klemmetjes te krijgen die je op de mantel kunt vastzetten, of kan ik gewoon een knoop in het snoer leggen?

Tenslotte: de uiteinden van de installatiedraden in de wcd hebben een paar weken ingewikkeld gezeten in isolatietape. Moet ik de gestripte delen nog schoonmaken voor het aansluiten? (hoe?)

Alvast bedankt voor jullie adviezen,

Paul
 

Xr8

  • #2
Vaak heb je in de wcd niet echt de ruimte om het op een deugelijke manier aan te sluiten. Is het geen optie om in geval van een opbouw wcd deze te verwisselen voor een met meer aansluitingen, en de kabel met een stekker in de wcd te doen? Zo heb je een simpele en deugdelijke aansluiting.

Bij geval van een inbouw wcd zal dit moeilijker gaan, toch zou ik daar niet met flexibele bedrading in gaan rommelen, en de wcd dmv een stekkerverbinding aansluiten.

Succes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Zoek eens naar het K25 kabelgoot systeem. Hiermee kun je op een nette manier je installatie uitbreiden vanaf de bestaande wcd. Hier komt dan een speciale onderplaat onder. Daarin kun je gewoon lassen maken met VD draad en dan verder met VD naar de kast waar je weer zo'n onderplaat plaats met een nieuwe wcd erop. Vergeet dat flexibele snoer zonder stekker, dat wordt pruts werk.
 

Pdijkema

  • #4
Dank voor jullie reacties!

Xr8: het stopcontact is opbouw, dus het is inderdaad een optie om hem te vervangen door eentje met drie aansluitpunten.

Sxnder: die kabelgoten zien er op zich uit als een net alternatief; handig dat dat vanuit mijn bestaande wcd zou kunnen. Toch lijkt het me nog wel wat bewerkelijker dan alleen een snoer met clipjes over de plint leggen, dus dat laatste is voor mij aantrekkelijker.

Het is in ieder geval duidelijk dat jullie niet enthousiast zijn over het idee om het snoer rechtstreeks zonder stekker aan te sluiten. Ik ben benieuwd waarom jullie dat afraden. Stel bijvoorbeeld dat ik twee van die lasklemmen met hendeltjes in de wanddoos zou stoppen (volgens mij is daar wel voldoende ruimte voor), dan zou ik gedacht hebben dat die minstens zo goed contact maken met de soepele aders als de klemverbinding van het stopcontact en de schroefverbinding in een stekker. Wat zou hierbij het gevaar zijn? Losschieten? Oververhitting?
Bedoelen jullie met "prutswerk" dat het echt onveilig is, of heeft dat eerder met het niet naleven van de voorschriften te maken?

Groeten,

Paul
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Met prutswerk bedoel ik dat het én brandgevaarlijk is én niet aan de voorschriften voldoet. Dus het K25 systeem is iets meer werk maar een oplossing die wel voldoet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu