Aftakken van schakelaar

JoElectro

  • #1
Hoi,

Zou ik kunnen aftakken van een schakelaar. Deze staat helemaal apart aan de linkerzijde van de garage. Ik zou er graag continue 230 V van hebben om aan die kant van de garage een lamp met sensor te hangen.
Maar voor volgens mij loopt er door een schakelaar enkel de fase ? Of ben ik hierin fout ?

Mvg
 

Leensen

  • #2
Normaliter heb je alleen een fase bij de schakelaar, dus je mist de nul en aarde.
 

JoElectro

  • #3
Ik zal de situatie even schetsen :

Er zijn drie schakelaars en 3 lampen.

Op de eerste schakelaar komt de spanning toe, gaat dan naar de volgende, en vertrekt dan naar de laatste.

De lampen zijn aangesloten op de eerste schakelaar.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Je moet dan vanuit de centraal doos waaruit de fase draad komt en waar de schakeldraad naar toe loopt twee draden bijtrekken.
Dus bruin en zwart eruit en een trekkoord meetrekken. Vervolgens met het trekkoord de trekveer weer terugtrekken en dan met de trekveer vanuit de centraaldoos bruin, blauw, zwart en geelgroen weer naar de schakelaar brengen.
Dan heb je daar een permanent spanningspunt.
 

JoElectro

  • #5
Alle elektriciteit in de garage ligt op de muren. Dus trekveren en trekdraden zijn niet nodig.

Op de laatste schakelaar komt maar 1 draad. Er vertrekt ook 1 niet geïsoleerd zwart adertje naar het plafond. Wss de schakeldraad voor de lampen ?

Is hier gewerkt om meeraderige kabels te besparen ?

Het is aan S3 dat ik de lamp wou aansluiten. Kan ik vergeten zeker ? :?

 

Leensen

  • #6
Ik snap even niet wat datgene wat je nu schetst met je oorspronkelijke vraag te maken heeft. Je wilde een vaste spanning t.b.v. een lamp met sensor?

Het schema wat je nu tekent is een hotelschakeling. Daarvoor kun je de zoekfunctie van het forum gebruiken, want daar zal al vast genoeg over gevraagd en geschreven zijn. Het schema klopt overigs (bijna). Ik zie alleen het nut niet van die draad die vanaf de lamp links verder gaat. Die heeft alleen maar nut als je nog meer lampen aan zou willen sluiten. Met deze schakeling kun je in ieder geval de 3 lampen bedienen vanaf 3 verschillende plaatsen.
 

JoElectro

  • #7
Het is de bedoeling om van de meest rechtse schakelaar (op de tekening) af te takken omdat die vlak op de plaats staat waar mijn lamp met sensor aan de buitenkant van de muur moet komen. Dan moet ik geen extra kabel gaan kopen.

Maar zo te zien zal ik toch moeten aftakken van de eerste schakelaar omdat hier mijn volledige spanning aanwezig is. En dus wel kabel gaan kopen + bevestiging gaan kopen.

Hoe wordt eigenlijk zo een hotelschakeling praktisch uitgevoerd bij nieuwbouw ? Worden de Nul en aarding telkens doorgelust in een schakelaar ? En vanaf de laatste schakelaar naar de lamp(en) ?
 

Leensen

  • #8
Nee, normaliter loopt alle bedrading van en naar schakelaars (en ook wandcontactdozen) via de centraaldozen in het plafond. Heb je een situatie waarin een schakelaar en een wandcontactdoos naast elkaar zitten (in een dubbele inbouwdoos) dan gaat hier 1 buis naar toe met hierin een fase, nul, aarde en schakeldraad. Van deze inbouwdozen zal er niet vaak een buis doorlopen naar een volgende wandcontactdoos. Bij verticale verbindingen overigens wel. Stel je hebt op de begane grond en 1e verdieping een wandcontactdoos op de muur die praktisch boven elkaar zitten, dan wordt zo'n buis wel eens doorgelegd. De reden daarachter kan te maken hebben met het feit dat in de woonkamer niet alle wandcontactdozen op dezelfde groep mogen zitten.

Google anders eens op afbeeldingen van "centraaldoossysteem", dan krijg je een beetje een idee hoe dat er uit ziet.

Ik kan overigens alleen maar spreken over de kennis die ik heb en die zou gedateerd kunnen zijn, maar ik verwacht niet dat ik er erg veel naast zit.

Over jouw situatie vind ik het lastig inschatten wat wel en niet kan. Daarvoor zou ik moeten zien hoe de installatie er uit ziet en wat er ligt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu