Zonnepanelen op garage -> kracht stroom aftakken?

Ferryv

  • #1
Hallo,
Naar mijn garage-schuur heb ik de volgende leidingen liggen (tenminste, het stuk onder het huis vanaf de meterkast, de rest moet nog)
- 1* 5 aderige kabel 2,5mm2 tbv krachtstroom (3x16A)
- 1* 3 aderige kabel tbv licht en gereedschap etc. (1x16A)

Nu zit ik erover te denken om op het dak van de garage zonnepanelen te leggen. Een extra kabel onder de nieuwe betonnen vloer door, gaat niet lukken, dus ik probeer een beetje alternatieve mogelijkheden te bedenken.

De vraag is echter: is dit toegestaan en slim?:

- Krachtgroep naar een aantal kracht WCD én naar een groepenkastje. In groepenkastje 1 of 2 van de fasen gebruiken voor het 230 systeem; met zekeringen van 6A.
De 230V groep gebruik ik dan voor de zonnepanelen.

Is het trouwens toegestaan om van de zonnepanelen groep één aftakking te maken, uitsluitend voor een lichtpunt, of mag er niks anders op deze groep behalve de zonnepanelen?
 

@$T

  • #2
Wat betreft het groepenkastje:dat kan en mag als je de selectiviteit maar in ere houd. Als je dan met de 3 aderige kabel van de zonnepanelen naar de groepenkast gaat voldoe je ook aan de eisen. Het is een eis van de netwerkleverancier dat er op die groep niets anders worden aangesloten en waarom zou je dat doen?
 

Ferryv

  • #3
Ok, als dat een eis is, is dat jammer. Ik zou er licht op willen om niet meteen helemaal in het donker te zitten als de krachtgroep eruit gaat in de hoofdkast.
 

Leensen

  • #4
En wat als je 's avonds (als het donker is) in de schuur bezig bent en de krachtgroep vliegt er uit? Dan zit je evengoed in het donker.

Het lijkt me overigens niet een eis van de netbeheerder, maar gewoon iets wat in de norm staat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dan heb je pech, een inverter stopt direct als de netspanning wegvalt.

de reden dat er geen aansluitingen bij mogen id dat je de bedrading kan overbelasten stel je trekt 16a vanaf het net en je levert 6A terug dan heb je 22A tot je beschikking op die kabel, en die is daar niet op berekend.
 

Ferryv

  • #6
@ Leensen: dat is juist de reden waarom ik één lichtpunt op de zonne-groep zou willen.

@ The Headhunter: Deze reden snap ik ook. En indien ik één vast lichtpunt zou hebben van bv 60W, en de panelen niet meer dan bv 12A op kunnen wekken, zou er niks aan de hand zijn.
Maar wat technisch kan en wat toegestaan is, is niet altijd gelijk. Vandaar mijn vraag, ik wil het namelijk wel binnen de regeltjes houden.
 

Leensen

  • #7
Hoeveel energie wekt een zonnepaneel op als het donker is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Wat doet een netinverter zonder netspanning?

Netinverters mogen in NL. niet in eilandbedrijf kunnen werken.
 

Ferryv

  • #9
Eilandbedrijf? Dat is nooit de bedoeling geweest. Of wodt het met die ene lamp al tot eilandbedrijf gerekend? En hoe zit het dan met een enkel paneel van max 600W? Die mogen weer wel op een algemene groep aangesloten worden. Dat zou dan toch ook eiland bedrijf zijn?

Ik was op zoek naar een methode om de panelen aan te kunnen sluiten, met slechts de genoemde groepen tot mijn beschikking, en ook gewoon electriciteit te kunnen gebruiken.
Maar een rondje langs mijn gereedschap heeft me geleerd dat ook eindgroepjes van 6A geen optie zijn...

Dus zal ik of toch een extra kabel moeten toveren, of er maar van af zien.

(tenminste: aangezien het in NL niet is toegestaan om op een krachtgroep 230V WCD te plaatsen, neem ik aan dat het ook niet is toegestaan om op krachtgroepen panelen aan te sluiten van max 600W per fase. Zou trouwens ook wel erg duur worden, met 3 of 4 inverters)

Of zouden er nog ander opties zijn, waar ik nog niet aan gedacht heb?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu