Afstellen knikarmscherm

Micheng

  • #1
Hoi,

Ik ben een newbie op deze site.

Allereerst mijn complimenten voor de duidelijke lay-out en de duidelijke antwoorden.

Ik heb de volgende probleem:

Ik heb een knikarmscherm (merk onbekend, type saffier). Deze was door de leverancier te horizontaal opgehangen. Omdat de leverancier thans failliet is, heb ik deze zelf verticaler gehangen. Maar nu sluit de voorkap niet meet goed aan tegen de cassette.
De voorkap wordt nu tegen een punt op de cassette en daardoor naar onder gedrukt.

vraag:

Wie kan mij uit de brand helpen? Dus met een beschrijving van mijn knikarmscherm óf met een antwoord over hoe ik ervoor kan zorgen dat het wel weer goed aansluit. En dan niet te technisch s.v.p., aangezien ik weinig tot geen verstand heb van zonneschermen.

Ik kan foto's maken indien gewenst. Dan moet ik alleen nog kijken of ik ze op juiste wijze kan verzenden, haha.

Alvast bedankt voor het antwoord.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe heb je het scherm versteld?
 

Micheng

  • #3
Alvast bedankt voor het meedenken aan een oplossing.

Aan de zijkanten (binnenkant) van de cassette (bij een uitgeschoven zonnescherm) heb ik aan 1 zijde de moer losgedraaid, toen met een inbussleutel de uitvalhoogte verlaagd. Daarna heb ik datzelfde aan de andere zijde gedaan tot het scherm waterpas oogde. En tot slot de moeren weer vastgedraaid.

Tot mijn verbazing sloot hij daarna niet meer goed.

Wellicht is het handiger dat ik morgen wat foto's maak. Dan wordt het waarschijnlijk duidelijker. Ik zag namelijk nog meer stelschroeven waaraan ik maar niet heb durven draaien.

En dan kan ik vanavond lezen hoe ik ze moet uploaden. Ik had al gezien dat op meerdere plaatsen was aangegeven hoe dat kan. Zal dus wel lukken.

De foto's:

Hier is het eindresultaat te zien als de kap volledig is ingeschoven:


En hier een close-up van het resultaat:


De hoogte van het scherm is versteld door eerst de moer los te schroeven, om daarna met een inbussleutel de hoogte te veranderen (bij schroefdraad dus):


Bij het inschuiven van het scherm, komt de voor(afdek)plaat van het scherm tegen deze knop aan te lopen en wordt daardoor naar onderen gedrukt:


Hier zijn de extra stelschroeven waarvan ik denk dat ik er iets mee
moet doen:


Nog een foto die alle stelschroeven bevat:


Resultaat en dus het probleem:
Kap sluit dus niet goed na verandering hoogte van zonnescherm (schuift
niet meer helemaal in en wordt naar onderen gedrukt).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De foto's zijn geplaatst, ik heb de teksten er zelf maar bij gezet.

Indien er iets niet in klopt, tekst t.o.v. foto, dan hoor ik het nog wel even? (via PB).
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
  1. Hoeveel heb je het scherm laten zakken in de uiterste stand?
  2. Waar heeft u het scherm gekocht?
  3. Maak ook eens een foto van het andere uiteinde van de arm.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Volgens mij moet de kap over de kleine nylon knop schuiven, waarschijnlijk hebt u het geheel te ver laten zakken, stel de zonnewering eens af zoals die was.
 

Micheng

  • #7
Beste Ron,
  1. Ik heb het scherm helemaal uit gehad toen ik het aan het verstellen ben geweest. Zoals op foto 3 te zien is, heb ik het van een bijna uiterste kant (was toen horizontaal) naar een halvewege het tabdraad gedraaid om een gelijke schuinte te krijgen als mijn buren.
    Mijn gedachte was dat als er tabdraad is wat het mogelijk maakt om de schuinte zoveel te verstellen, dat dit dan zonder problemen zou kunnen.
  2. Het scherm is gekocht bij Contrason, maar die is nu failliet. Dat is ook de reden dat ik zelf aan het 'rommelen' ben geweest.
  3. Foto's heb ik gemaakt en zullen worden bijgevoegd door klusidee Kees.

Beste Jan,

De kap moet inderdaad over de (witte) nylon knop heen vallen en doet dat nu niet. Loopt er nu tegenaan en wordt dan naar beneden gedrukt.

Ik heb de zonnewering ook weer afgesteld gehad zoals die was en toen ging hij wel over de nylon knop, maar ook toen sloot de kap niet meer goed aan tegen de cassette. Als ik weet hoe ik de kap weer sluitend aan de cassette kan krijgen, ben ik al blij.
Doe ik dat met die 2 extra stelschroeven?

Dat het scherm dan te horizontaal staat maakt mij dan niet zoveel uit, alhoewel dan de zon er wel onderdoor schijnt en het nut van het zonnescherm dan grotendeels verloren gaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
U kunt het altijd proberen, onthoud het aantal slagen om de kap weer in de oude positie te krijgen mocht de poging niet slagen, ik ben geen zonneweringmonteur dus ik weet het ook niet zeker.
 

Micheng

  • #9
Beste Jan,

Bedankt voor je hulp, maar ik wacht toch even of iemand anders iets met zekerheid kan zeggen. Kluske bijvoorbeeld. anders ben ik misschien nog verder van huis.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je aan dezelfde verstelling draait als waar je eerst aan gedraaid hebt moet je hem i.i.g. weer sluitend krijgen.
In de wat duurdere schermen zit een grotere nok waar hij overheen glijdt zodat hij beter sluit.

Die andere boutjes die je ziet in dat zwarte zijn volgens mij de bevestiging van de lagerschalen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
De extra foto is toegevoegd!

(Zie bericht Di 15 Aug 2006 18:16)
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik bedoelde dus geen foto van de tweede arm maar de het uiteinde van de armen dwz het gedeelte dat naar buiten gaat. :wink: :oops:
 

Micheng

  • #13
Een foto van de arm aan de kap dus?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #14
Inderdaad.
 

Micheng

  • #15
Van beide uiteinden (links en rechts dus van de kap) heb ik een foto gemaakt en komen er dus z.s.m. aan.



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ze staan er weer! :wink:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #17
Je zou kunnen proberen de kap nog iets hoger af te stellen.

Eerst even aftekenen waar die gezeten heeft, dan is het weer makkelijk terug te zetten. :cool:

Ps. hij gaat trouwens behoorlijk schuin naar beneden.
 

Micheng

  • #18
Zoals al eerder door mij geschreven:
Ik had het alweer in de oude stand terugedraaid, maar toen sloot de kap nadien ook al niet meer naadloos aan op de cassette. Wel was het overigens beter als nu.

De kap staat inderdaad erg schuin maar dat komt doordat mijn plafond 3.25 meter hoog is en de ramen tot aan het plafond doorlopen. Maar bij de buren staat die ook zo schuin en daar sluiten de kappen wel perfect aan. Dus ik dacht: dat moet toch bij mij ook kunnen.
 

Kluske

  • #19
Hallo Micheng,
Ik heb alle foto's gezien alle teksten gelezen en tot de conclusie gekomen dat je een ding bent vergeten en dat je de voorlijst opnieuw moet af stellen.

Wanneer je de hoogte van het scherm wijzigt, dan moet meestal ook de positie van de voorlijst veranderen. Dit doe je als volgt: doe het scherm helemaal open en verander de motor afstelling even zodat het doek helemaal slap hangt, dit ga je wanneer je klaar bent weer terug zetten.

Zet aan de zijkant van de voorlijst bevestiging een streepje met een potlood, dit is de gebogen schaal waar mee de armen aan de voorlijst vast zit, zodat je weet dat daar de schaal moet blijven. Draai nu de twee m10 moertjes los en schuif de voorlijst iets naar boven ten opzichte van de armen.

Zet de moeren weer vast en doe dit ook aan de andere zijde. Voordat je de motor weer afstelt: probeer even of het scherm nu wel goed sluit.

Succes er mee.
 

Micheng

  • #20
Beste Kluske,

Ik heb je antwoord doorgelezen en denk dat je helemaal gelijk hebt. De voorlijst heb ik namelijk niet opnieuw afgesteld, domweg omdat ik niet gezien had dat ik daarvan ook de hoogte kon verstellen. Een beetje dom van mij he!

Afijn: ik wil gaan doen wat je geschreven had maar ik weet alleen ook niet hoe ik de motorafstelling moet veranderen. Wellicht staat er iets op het forum hierover. Ik ga daarom kijken of ik hierover iets kan vinden.
De rest van je aanwijzingen lijken mij voor zich spreken.

Alvast zover bedankt voor je heldere antwoord.

PS Wellicht bedoelde Ron321 hetzelfde met zijn antwoord van vandaag om 17.28, althans zo zou ik het met mijn kennis van nu nu ook hebben kunnen lezen. Terwijl ik maar bleef denken: hele kan omhoog door aan de stelbouten bij de cassette te draaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu