Afschot en electra overkapping

WilcoL

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben een paar dagen geleden dan echt begonnen met het zetten van onze overkapping+schuur. De 10 poeren stonden al een tijdje gestort in de grond, maar inmiddels staan alle staanders en de complete balkenlaag ligt er nu ook op. Ik ben aangekomen bij het gaan leggen van het dakbeschot, dit worden Douglas vellingdelen. het gehele dak is een L-vorm en 25m2 groot. Mijn dakopstand wordt 15cm hoog en recht. Er blijft in het minst gunstige geval 5cm over tussen bovenkant opstand en het hoogste punt van de hoogst gelegen PIR-plaat.

Mijn eerste vragen betreffen het afschot
- Ik wil gaan werken met PIR afschotplaten. Dan is het meteen enigszins geïsoleerd (met het oog op mogelijke condensvorming en kan ik zo het regenwater leiden naar de dakdoorvoer. Deze dakdoorvoer zit aan het eind van de korte poot van de L-vorm. Ik wil de afschotplaten eigenlijk in een V-vorm op het dak leggen; dus achter- en voorkant van het dak ligt hoger tov het midden. In het midden komt er dan een soort verzamelgoot die alles onder afschot naar de afvoer stuurt. Ik zie hier weinig voorbeelden van, maar neem aan dat dit kan?
- Ik moet dus nadat de vlakke vellingdelen geplaatst zijn, trapsgewijs hoogteverschillen maken waarop de PIR-platen komen te liggen. Ik zit er aan te denken om deze hoogteverschillen te maken met vuren balkjes of wellicht stroken OSB-plaat. Ik neem aan dat ik de dampremmende folie onmiddellijk op deze vuren balkjes danwel OSB-stroken plaats (dus op de hoogste laag hout)? Moet deze laag heel strak liggen cq. de hoogteverschillen strikt volgen of mag ik deze losjes erop leggen en daarna de PIR-platen leggen en bevestigen?

Tweede vraag betreft het aanleggen van elektra voor vaste verlichting onder de overkapping:
- Ik heb nu een schitterende balkenlaag waarop binnenkort dus mooi dakbeschot komt te liggen. dat geeft vanaf de onderkant zicht op een fraai, houten plafond. Nu wil ik op termijn 2 vaste lichtbronnen onder het lange deel van de L-vorm hangen, die hebben natuurlijk stroom nodig. Ik wil niet in de balkenlaag gaan boren vanwege verlies van stevigheid/draagkracht en om esthetische redenen, dus de oplossing is om de kabels te leggen op het dakbeschot en de overkapping in te voeren middels 2 boorgaten in het dakbeschot. Dat wordt uiteraard adequate bekabeling (denk dat ik gewoon een grondkabel ga leggen) en zoals je hierboven kunt lezen heb ik meer dan genoeg ruimte om deze kabels tussen het dakbeschot en de PIR-platen te plaatsen. Het kan dus allemaal wel, maar de vraag is: mag dit?

Ik bedank alvast voor de reacties!

Heb een goede dag en groeten,

Wilco
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ga je met afschot isolatie werken is mijn ervaring maak een legplan. Platen die je moet afzagen zijn moeilijk op een ander plekje op je dak aan te brengen. Snijverlies kan daarom duur zijn met afschotplaten.
 

Pvr

  • #3
Ik zou het zo doen.
Dakbeschot vlak
Electra buis en doosjes/spotjes
Afschotlatten richting afvoer op bestaande balken
Dak beschot 18mm fins vuren
Isolatie
Dakbedekking
 

WilcoL

  • #4
@Wgb : bedankt voor je advies. Legplan wordt zeker gemaakt!

@Pvr : dat is ook een mooie aanpak. Maar ik denk dat ik dan makkelijker uit ben met (B-keus) PIR afschot. Dan hoef ik maar een keer te verhogen en niet voor latten + tweede dakbeschot te gaan....
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Elektra mag inderdaad gewoon tussen de PIR. Grondkabel is niet nodig. Ik zou voor XmvK gaan. Is wat goedkoper en ook gemakkelijker aan te sluiten in een armatuur.
 

Juul..

  • #6
Afschotisolatie is inderdaad gemakkelijk, maar ook duur. Als je afschot van 16mm/m wil halen en je een dak hebt van 5 meter en je minimaal 5cm wil halen, zit je op het hoogste punt aan 13cm isolatie. De methode van PVR is dan waarschijnlijk goedkoper.
 

Pvr

  • #7
En afschot voor een tuinhuis hoef echt geen 16mm p/m te zijn als het maar afloopt is het goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu