Afschot van 3cm teveel?

Wappert

  • #1
Hi allen,

Ik ben van plan zelf de bestrating in mijn tuin te gaan doen en ben nu met wat paaltjes en metselkoord het afschot aan het uitzetten. Mijn tuin is 11 meter lang en aan de achterkant van de tuin loopt een pad. Het hoogte verschil tussen de voorkant van mijn tuin en het pad aan de achterkant is ongeveer 30cm. Dit zou betekenen dat ik een afschot heb van bijna 3cm per meter. Mijn vraag aan jullie is, is ±3cm afschot te stijl en/of zal je dit optisch erg gaan zien (bijv. aan de lijnen van de schutting)?

Een alternatief zou kunnen zijn tot aan het schuurtje achterin de tuin een afschot van 2 cm aanhouden en dan over de laatste 2 meter stijl naar beneden. Dan zou je de laatste 2 meter een afschot van ±4cm hebben. Het nadeel hiervan is weer dat de deur van het schuurtje hieraan grenst, dus dan heb je een vrij schuin stuk voor de deur.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening.
 

Omsels

  • #2
Dat verschil ga je inderdaad wel zien, maar dan zou je het nu ook moeten zien, want de hele tuin loopt ook langzaam op naar die +30cm neem ik aan?

Een andere optie is natuurlijk alles vlak te houden en bij het tuinhuisje een opstap te maken. Bijvoorbeeld voor het tuinhuis een klein stuk bestrating op +30cm en de rest van de tuin lager leggen.
Verder ken ik je situatie niet.
 

Wappert

  • #3
De tuin ligt nu op ongeveer 1 a 1,5cm per meter. De overgang van de tuintegels naar het pad is nu een drempel van ca 15 centimeter. Geen ramp, maar niet heel handig met fietsen en containers.

Misschien dat een van de onderstaande afbeeldingen een mooi alternatief zou kunnen bieden. Op het rechterstuk van de tweede afbeelding staan 3 containers. Dat zou in de eerste opzet lastiger zijn.



Jouw suggestie is ook zo gek nog niet. Dan zou je vanaf het pad tot aan het einde van de schuur op 0cm zitten en dan een opstapje naar de hoger gelegen tegels.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je gaat toch niet de volledige tuin betegelen? :denk:

Bij een smal pad zie je afschot niet. In gras en borders ook niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waarom wil je al het hoogteverschil opvangen met afschot? 3 cm afschot is veel te veel. Dan is optisch niet mooi en ook met lopen is het bergbeklimmen.

1 cm per meter aan afschot aanhouden en wat over blijft wordt een opstapje. Dat kun je ook weer overal maken: vooraan, achteraan, ergens in het midden, wat je leuk vindt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu