Afschot overkapping met plat dak

Vrij001

  • #1
Goedemiddag, ik ben bijna klaar met mijn palen en ringbalken zetten van mijn overkapping van c.a. 6 x 3 met alleen aan de voorzijde een overstek van 40cm.

Nu breek ik alleen mijn hersens over hoe ik het platte dak afschot moet geven. Er zit trouwens een hoek in mijn overkapping dus ik gebruik 7 palen anders gooi ik ruim een halve meter tuin weg.

Het makkelijkste lijkt mij de afvoer midden achter te plaatsen omdat ik dan zowel links en rechts achter afschot kan geven zodat ik maar c.a.3 cm aan beide kanten hoef te geven i.p.v. 1 kant 6 cm. Uiteraard geef ik dan van voor naar achter ook c.a. 3 cm afschot totaal.

Maar wat is nu in mijn situatie de beste manier om dit afschot te bewerkstelligen? Mijn ringbalken staan namelijk al waterpas.

Ik lees soms afschot isolatie(duur), keggen bovenop de balkenlaag, balken schuin schaven/zagen. Balken aan de achterkant steeds een beetje meer inkepen? Sommige hier op t forum waarschuwen voor inkepen omdat de douglas balken kunnen scheuren dan? En daarbij komt nog dat ik mijn boeidelen waterpas wil monteren. Ik wil graag voor de stevigheid wel een recht balkje tegen mijn boeideel monteren zodat mijn dakopstand wat steviger wordt en waar ik het EPDM over kan vouwen.
Maar ja als je je balken schuin gaat leggen dan komt dat balkje er ook schuin op te leggen en is je boeideel ook niet waterpas meer te monteren.
Hebben jullie advies in deze? Bvd

IMG_20210419_210549.jpg
 

Teun65

  • #2
Is best een groot oppervlak als het hard en langdurig regent, ik ging voor twee afvoeren, als je het dak exact waterpas hebt en je maakt een iets verdiepte afvoer (verdieping in je dakbeschot) ter grote van de EPDM afvoerstuk. Die lijm je er in dan je EPDM er over heen... goed verlijmen... mooi rondje er in en klaar... regenen maar.
Loopt het gevallen regenwater gewoon weg.
 

Teun65

  • #4
Mooie onderuitloop, één links en één rechts... de investering is een extra afvoer en een extra pvc pijp, dat zijn de kosten niet voor zo’n project. Extra rond gaatje boren in je dakbeschot kost alleen moeite en met de kitspuit kan je makkelijk twee afvoeren plakken. (Wat over is kan je toch niet bewaren)

één afvoer in het midden geeft spijt, wees op de regen die nog valt voorbereid. Of je moet accepteren dat het water aan eenkant van je dak blijft staan... waterpas is mooi.. maar waterpas houden is wat anders...

Gelijk twee regentonnen er bij... een om je bier koel te houden en de ander voor als het mis gaat met BBQ

Succes
 

Vrij001

  • #6
@ Teun. Bedankt voor je reactie. Als ik je goed begrijp hoef je, als je met twee afvoeren werkt dus linksachter en rechtsachter ,alleen afschot van voor naar achter te geven?
 
  • Like
Waarderingen: Sander 1972

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu