Dilemma overkapping afschot en hoogte

Pookster

 • #1
Ik ga een overkapping met platdak (epdm) half tegen de gevel en half ernaast plaatsen (3x3) met 15x15 balken. Dit betekent dat ik voorbij de dakgoot moet. Het liefst blijf ik onder de dakgoot maar dan heb ik wel beperkte hoogte. De dakgoot zit op 2,5 meter. Omdat ik lees dat isolatie wordt aanbevolen tegen schimmel op het dakbeschot, zal ik hier ook gebruik van maken. Dit alles betekent dat de onderkant van de ringbalk bij de gevel op 2,15m komt te liggen. Nu wil ik eigenlijk niet lager gaan, dus om een afschot te krijgen laat ik de voorkant 3 a 4 cm hoger uitkomen.

Twee vragen
1) Het afschot gaat nu richting de gevel. Is dit ok?
2) Ik hou nu rekening met een opstaande rand voor de dakbekleding van 5cm. Is dit voldoende?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • PHorden

  • #2
  Op een mooi glad platdak van 3 meter is een afschot van 2 tot 3 cm al voldoende. Isolatie tegen schimmel is met EPDM niet echt nodig, wordt wel vaker rechtstreeks op het dakbeschot gelijmd! Ipv isolatie kun je beter je dakbeschot behandelen...
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Weet je dat zeker, geen schimmel krijgen met EPDM. Behandelen hoe en waarmee dan wel.

  Richting de gevel heeft een nadeel, als om de een of andere reden het afvoeren van water stagneerd komt het tegen de woning te staan of daar over een rand wil. Zorg dat het water altijd van je dak kan lopen. Een zijuitloop met een vergaarbak is een openaansluiting, werkt positief. Veel toegepast een zijuitloop met een stadsuitloop, dit systeem is gesloten en werkt negatief.
   

  Walaba

  • #4
  Water altijd naar de zee, dus op afschot. Wind stuwt ook...dus weg met dat water.
   

  Pookster

  • #5
  Ik denk dat er wat verwarring is over die 5cm. Uiteraard maak ik het dak op afschot. Sterker, dit heb ik al gedaan. Het afschot is 1cm per meter, wat inhoud dat de voorkant van de overkapping 3cm hoger ligt dan de achterkant. De achterkant heb ik dan ook nog iets op afschot naar de zijkant zodat het meeste water richting de uitloop gaat. Met die 5 cm bedoel ik de rand rondom het hele dak waar de daktrim op komt te liggen.

  Wat betreft de isolatie, dit ga ik zeker doen. Ik lees te veel verhalen waarbij er schimmelvorming ontstaat. Een deel van de overkapping zit tegen de gevel die aardig wat warmte afgeeft.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu