Afmetingen hoeklijn buitenblad

Mitchelt

  • #1
Beste klussers,
Binnenkort worden mijn bestaande kozijnen vervangen en veranderd ook de indeling, hierdoor zal ik een aantal aanpassingen moeten doen aan het buitenblad.
De situatie is als volgt.
Het betreft een jaren 30 woning waar ergens in de jaren 80 een steen rond is gezet maar hoogstwaarschijnlijk niet door een metselaar/vakman. Zo zit er bijv. geen lood boven de kozijnen wat op het moment niet echt een probleem is aangezien de kozijnen momenteel in het binnenblad staan. Nu wil ik de kozijnen te hoogte van de spouw laten plaatsen en moet er dus ook lood boven komen.
Het volgende punt is dat er erg zware hoeklijnen zijn gebruik, namelijk 110x110x10. Hierdoor steken ze door de lintvoeg heen. De nieuwe kozijnen worden allemaal lager, daarom wil ik de bestaande hoeklijn eruit halen, lood inslijpen en een laag stenen + rollaag metselen op de juist hoogte.
Nu was ik een beetje onderzoek aan het doen maar kan niet echt terugvinden wat de gebruikelijke afmeting/diktes zijn voor hoeklijnen.
Nog even voor de duidelijkheid, de kozijnen zal ik laten plaatsen maar de aanpassingen in de gevel wil ik zelf doen.

Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat is afhankelijk van de overspanning van het hoeklijn en hoeveel metselwerk erop staat.
Met die gegevens kan je de afmetingen van het hoeklijn berekenen.
 

Mitchelt

  • #3
Bedankt @Rola, ik dacht dat het allemaal redelijk standaard werk was. Ik ga toch maar even informeren bij degene die de tekeningen maakt en de vergunningsaanvraag doet.
 

Hharbers

  • #4
Er zijn diverse leveranciers van standaard stalen lateien.
We mogen geen merken noemen maar zoek eens in Google op
Belastingstabel stalen latei

Eerste hit is merk wat je bij elke vakhandel kunt bestellen

Deze verzinkte lateien zijn door zettingen veel slanker als de lompe 100x200x10

In de documentatie staat beschreven wat overspanning is en bijbehorende lagen metselwerk erboven. Lagen Metselwerk erboven geeft een gewicht belasting op de latei maar tegelijk ook samenwerkende sterkte doordat lagen elkaar " vast houden" (zeker als je bijvoorbeeld murfor in lintvoegen toevoegd.)

Natuurlijk is advies om een specialist te laten kijken naar jouw specifieke situatie
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu