Stevigheid cellenbeton afmeting

Velth

  • #1
Hoi allemaal,

In onze nieuwbouwwoning wil ik een aantal wandjes plaatsen van cellenbeton, o.a. op zolder en in de berging. Nu vraag ik me af of het uitmaakt met welke afmeting blokken deze blokken worden gemaakt. Ik wil namelijk gebruik maken van 60x40x10 cm g4/550 maar ik twijfel of 60x20x10 cm g4/550 niet een steviger geheel maakt. Dus de helft minder groot. Of is dit onzin? De hoogte in de berging is ~2,62 meter en op zolder zo'n 3 meter.

40.jpeg

39.jpeg


Ik hoor graag jullie mening/advies.

Groet,

Mark
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De stevigheid maakt helemaal niets uit.
Met de grote blokken werk je sneller en hoef je minder te lijmen.
En omdat je minder blokken hoeft te lijmen, kun je vaak ook vlakker werken.
Nadeel van die grote blokken is, dat ze dubbel zo zwaar zijn maar dat maakt in het totaal gewicht van de muur niets uit.
Vooral als je een paar trappen op moet gaat het gewicht soms dortellen als je 40 keer de trap op moet met 1 grote blok.
Wij gebruiken ook altijd het grotere formaat, omdat dat veel sneller werkt.
Belangrijk bij het lijmen is, dat de lijmoppervlakte stofvrij zijn, dus bv na het zagen even de zaagsnede goed stofvrij maken.
 

Velth

  • #3
Dank voor het verhelderende antwoord. Dan ga ik gewoon voor de grote blokken, dan maar wat meer zweten tijdens het verplaatsen naar zolder. Haha.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Hier laatst ook een muurtje gemaakt met de blokken van 40 hoog. Dat gaat prima. Zo veel blokken heb je niet nodig en echt zwaar zijn ze ook niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Nou die van 10 cm dik gaan wel doorwegen op den duur.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Het zal er wellicht aan liggen hoeveel blokken je nodig hebt... bij mij een stuk of 20. Dat was prima te doen. Stuk of 6 omhoog tillen en die erin lijmen. Dan weer de volgende paar halen. Etc.
 

Velth

  • #7
Ik heb zo'n ca. 150 blokken nodig. Maar ze hoeven niet allemaal naar zolder. Ook een aantal naar de 1e verdieping en de berging. Heb je elke rij ook verankerd aan de muur? Dat is wat ik op internet las wat je moet doen bij hogere blokken zoals deze.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb ze om de rij verankerd geloof ik. Maar mogelijk dat dit anders werkt bij grotere of langere muren. Daar weet Peter veel meer van :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Om de rij hoeft niet, maar ik zou wel om de 2 rijen doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu