Afmeting regelwerk hellend dak

Sepp

 • #1
Wij hebben een 45 graden hellend dak met 15cm diepe gordingen, maar de afstand verschilt van ~120 tot ~155cm.
Zoals op de schets wil ik de ruimte tussen de gordingen helemaal opvullen met glaswol, en voor de houvast daarvan om de 60cm (gipsplaat breedte) een verticale plank (32x150mm) tussen de gordingen monteren.

Over de damprem moeten dan verticale regels komen die sterk genoeg zijn om de platen te dragen. Deze worden vastgeschroefd op de gordingen en de verticale planken.

Mijn vragen:

- is het in orde om alleen vertical regels te plaatsen voor het plaatwerk? Ik lees vaak dat het regelwerk uit twee richtingen is opgebouwd, maar begrijp het nut er niet van.
- omdat ik geen verstand heb van elektra, maar alvast hout wil bestellen: hoe dik moeten de regels minimaal zijn om genoeg ruimte voor elektra tussen de platen en het dampscherm te bieden?
Het betreft externe spots, lasdozen en eventueel centraaldoos (waarschijnlijk in de wand ipv plafond). Vanzelfsprekend, dat ik zo weinig mogelijk ruimte wil verspillen, maar de regels moeten ook dik genoeg zijn voor een stevig plaatwerk.

IMG_5427.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dit is een stapje voorruit. De afmetingen van de regels schud ik niet uit mijn mouw.
  Rood is de damprem en de schroeven van de gipsplaten mogen de damprem niet raken.
  Maar waarom isoleer je niet boven op het dakbeschot. Stukken veiliger kwa vocht.
  Er komt verwarming in?

  Dakbeschot isolatie damprem en schroeven.jpg
   

  Sepp

  • #3
  sorry voor de onduidelijkheid - de isolatie ligt tegen het beschot aan (tussen de horizontale gordingen).

  De schroeven van de beplating raken het dampscherm niet, omdat het dampscherm onder het regelwerk zit. Wel zullen de schroeven van het regelwerk er door heen gaan, maar dan zit er hout rondom de schroeven/damprem.

  Het gaat hierbij om verwarmde leefruimte.
   
  Laatst bewerkt:

  jacobv

  • #4
  Ik ben benieuwd naar een update, hoe heb je dit opgepakt?
   

  Sepp

  • #5
  Nou, ik wacht nog op en paar materialen, maar ga het zo doen:

  Omdat er aan de buitenkant nieuwe isolatie onder de pannen ligt, maar er onzekerheid is over hoe dampopen het werkelijk is, heb ik het op ubakus gesimuleerd, en zal voor de zekerheid aan de binnekant klimaatfolie toepassen.

  Dus 15cm glaswol tussen de gordingen - wel een framewerk met verticaal om de 60cm 32x150mm planken om de wol te klemmen.
  Dan de klimaatfolie... zal deze niet tegen de planken vloer bevestigen, maar achter de isolatie terug slaan, en tegen het dakbeschot vast maken.
  Daarover dan verticale latten/balken van 70x50mm om de 30cm (vastschroeven aan de gordingen) - ik verwacht zo een stevig regelwerk voor 10mm fermacell platen te krijgen. Betekent dan dan wel een luchtspouw/ruimteverlies van 50mm, waar ik alle kabels kan wegwerken. Maar het is een hoge ruimte, en dat zal niet in het gewicht vallen.

  Screen Shot 2022-01-06 at 8.33.58 PM.png
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu