Afbladderende verf dakkapel

Blomke83

  • #1
Hi, 3 jaar geleden is de dakkapel geplaatst en geverfd maar nu bladdert verf aan de voorkant af. Staat wel op het zuid westen maar de achterkant is (nog) niet afgebladderd. Is in korte tijd ontstaan. Is dit normaal na 3 jaar?

IMG_6653.jpeg IMG_6655.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat is de ondergrond? Is het een witte volkernplaat welk is geschilderd? En is de juiste primer toegepast?
 

Blomke83

  • #3
Volgens mij is het hout, omdat we anders de RAL 7016 kleur niet konden krijgen. Dus hout, primer en afgelakt. Primer weet ik niet meer precies. We hebben na de plaatsing wel een keertje lekkage gehad in het plafond, misschien dat dat vocht een weg naar buiten heeft gevonden via de zijkant van de dakkapel?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zelf denk ik, dat het weinig zin heeft om uit te vissen wat er fout is gegaan bij dit schilderwerk. Want dat de (dekkende) verflaag niet goed gehecht heeft op de ondegrond is naar mijn mening duidelijk te zien. Lijkt me geen kwestie van vocht van een lekkage, meer een onjuiste behandeling van de onderlaag of zelfs een verkeerde primer t.o.v de dekkende laag. Vocht door een lekkage zou op enkele plekken duidelijk aan het licht komen, maar dit is echt over het hele oppervlak. Blijft vanzelfsprekend een inschatting op afstand van een leek (ik dus) op verfgebied.

Belangrijker is om te weten hoe je het weer kunt opknappen. Vertel daartoe eerst eens wie dat schilderwerk heeft gedaan (jijzelf of een bedrijf) en of je het (opnieuw) wilt laten uitvoeren door een bedrijf of het zelf aanpakken. Waarbij het vanzelfsprekend werkzaamheden op een dak zijn en er daarom de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden (steigers + daksteiger). Voor een bedrijf is dat tegenwoordig vanzelfsprekend, voor jezelf erg belangrijk!

Dan pas kun je, wanneer je het plan hebt om het zelf te doen, gaan bekijken (en eventueel hier vragen) hoe het aangepakt moet worden. In elk geval zal de deklaag er helemaal af moeten, want zoals al gezegd: de deklaag hecht totaal niet op de ondergrond. En die ondergrond zal terdege ontvet en geschuurd moeten worden. En opnieuw geprimerd met bij de deklaag passende primer.

Houd er ook rekening mee, dat donkere kleuren altijd veel kwestbaarder zijn dan lichte, omdat ze bij zonneschijn enorm veel warmte absorberen. Zo'n verflaag staat dan aan hoge temperaturen bloot! Misschien best wel mooi zo'n kleur, maar het heeft ook zijn nadelen. Wij hadden zelf een dakkapel (eigenlijk een dakopbouw) in donkerbruin en dat was echt een ramp, want die staat op het zuiden. Sinds deze wit geschilderd is, zijn de problemen met de verflaag beduidend minder geworden en duurt het veel langer (in jaren) voor de verf los komt.
 

Blomke83

  • #5
Ok, dank voor je antwoord. Ik heb het schilderwerk laten doen door een bedrijf. Die donkere kleur klinkt inderdaad wel logisch, is inderdaad flink op het zuiden en wordt heel heet. Maar kan dan na 3 jaar de verf al losbladderen? Wit schilderen zou een optie zijn maar dan moet de dakkapel aan de achterkant ook opnieuw geschilderd worden. We zijn namelijk het eerste huis van een rijtje en ziet er best gek uit als de dakkapel aan de voorkant wit is en aan de achterkant grijs. Ik zal er wat kritischer op toezien dat er een juiste primer gebruikt wordt. Hoe lang zou het dan mee moeten gaan als we toch de grijze kleur willen behouden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Blomke83 schreef:
Hoe lang zou het dan mee moeten gaan als we toch de grijze kleur willen behouden?
Sorry, maar daar is echt geen zinnig woord over te zeggen. Daarvoor zijn er veel te veel factoren in het spel. Niet alleen zon, maar ook samenstelling van de lucht (zout indien aan de kust), gebruikte verf, kwaliteit van ontvetten en schuren en nog veel meer.

Bovendien is mijn indruk, dat je het inderdaad gaat laten doen en voor advies daarover is Klusidee niet bedoeld. Hier wordt alleen advies gegeven als het te maken heeft met werk dat je zelf gaat verrichten En dan nog hoort inschatting hoe lang verf mee moet gaan (onder dergelijke vrij extreme omstandigheden als hitte) er niet bij.
 

Blomke83

  • #7
Ok, dankjewel. Ik ga me er nog even over beraden hoe ik dit ga aanpakken. Het liefst doe ik het wel zelf om kosten te besparen. Denk dat een schilder puur alleen voor een dakkapel niet komt opdraven maar denk dat ik daar een steiger voor in moet huren dus zal eerst die kosten opvragen.
 

HenkL14

  • #8
Is het misschien een optie om de hele plaat te laten vervangen voor een andere kunststof oplossing op kleur? Bijvoorbeeld kunststof 'planken' of weer een plaat. Deze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en er zijn ook bedrijven/fabrikanten die kostenloos voorbeelden opsturen, zodat je de kleur kunt vergelijken met de huidige.

Dan ben je voorlopig van het schilderwerk af
 

Blomke83

  • #9
Hoi Henk, dat is wellicht een heel goed idee. Ik ga op onderzoek uit. Bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Is er ventilatie voorzien dus een openruimte van onder naar boven aan de achterzijde van die plaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu