AEG Lavatherm 9000 trommel draait niet meer

Epidrost

  • #1
Beste,
Mijn Lavatherm 9000 (met warmtepomp) is van de ene op de andere dag gestopt met werken. Ik was bezig met het drogen van twee grote badhanddoeken en 10 minuten voor het einde van het programma maakte de droger een raar schurend geluid alsof de trommel aanliep. Toen stopte de machine met draaien, het paneel was verlicht en er was geen foutmelding. Als ik nu probeer de trommel met mijn hand te draaien lukt dat niet of maar een klein beetje en dat kost heel veel kracht. Ik heb het bovenpaneel en het zijpaneel losgemaakt maar ik zie geen duidelijke problemen( voor een leek) . Zijn er tips of ideeën om het probleem op te sporen?
De machine wordt netjes schoon gemaakt na iedere droogbeurt, stoffilter is schoon en leeg.
Bij voorbaat dank voor je hulp.
 

Epidrost

  • #2
9DED1D62-FF3E-48D2-A09C-9A1C6662C523_1_105_c.jpeg

Dit is het type plaatje van de droger. Ik heb de riem van de poelie gehaald en dan loopt de trommel wel soepel. Wat zijn dan nog de mogelijke oorzaken van de storing? Bij voorbaat dank voor je hulp.
 

HBH

  • #3
Heb je ook gecontroleerd of de riem niet misschien ergens aanloopt of dat het probleem in de motor zit? (stekker eruit en proberen motor met de hand te draaien)
 

Epidrost

  • #4
Ik heb de riem los gemaakt van de poelie en dan draait de trommel normaal. De condensator is doorgemeten en is ok. De motor as draait moeilijk. Kan dat betekenen dat er lagers in de motor stuk of versleten zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hoort die condensator niet bij de compressor?

Want mijn indruk is, dat de motor van dit apparaat een invertermotor is, te zien als ik op het onderdeelnummer 8072524039 zoek (klik hier). In dat geval zou er met de inverter een probleem kunnen zijn (kortgesloten IGT-FET o.i.d.) en is dat de oorzaak van het stroef draaien van de motor. Alhoewel invertermotoren altijd stroever draaien dan de ouderwetse asynchroon motoren. Want het zijn magneetmotoren en draaien (met de hand) a.h.w. met stapjes.

Je zou de stekker van de motor er even uit kunnen trekken, dus de stekker op het motorblok. Indien de motor dan wel makkelijker draait, zit het probleem onghetwijfeld in de inverter.
 

HBH

  • #6
Epidrost schreef:
Ik heb de riem los gemaakt van de poelie en dan draait de trommel normaal. De condensator is doorgemeten en is ok. De motor as draait moeilijk. Kan dat betekenen dat er lagers in de motor stuk of versleten zijn?
Dat kan zijn. Wanneer het inderdaad een inverter motor is (borstellose gelijkstroommotor) wordt deze in de regel door de fabrikant voor 10 jaar gegarandeerd. Of de kogellagers daar eventueel van zijn uitgesloten moet op het garantiebewijs staan. Maar een verrot lager wil nog niet altijd zeggen dat de motor dan helemaal niet meer wil draaien, zoals bij jou het geval was. Ik denk dat het wel enig gevoel vereist om te kunnen beoordelen of een motor 'stroef' draait vanwege een of meer kapotte lagers of door de aanwezigheid van permanente magneten op de rotor. Eventueel kan de motor uit elkaar worden gehaald voor verdere lager inspectie.
 

Lampje45

  • #7
Die opmerking over garantie deed mij een andere richting op denken.

Want aan de hand van het serienummer is de machine geproduceerd in week 45 van 2017, dus zowat 6 jaar oud.

En AEG geeft alleen 10 jaar garantie op de draaistroommotoren, die door een invertor worden aangestuurd.

Je hebt me wel op het verkeerde been gezet door te stellen dat de condensator goed was.

Want waarschijnlijk heb je de bedrijfscondensator van de compressor gemeten.

Je zult het moeten gaan zoeken in de invertor en/of de motor, waarvan bekend is dat een slechte transistor in de uitgang, de motor zwaar doet lopen. Maar geeft dan wel een alarmmelding.

Dus ik gok op dit moment op een defecte motor, die dan wel 10 jaar gegarandeerd is. Maar waarbij je wel alle andere kosten moet betalen.

Dus controleer eerst de motor en laat een nieuwe motor opsturen, want monteren kun je zelf.

Zie ook
 
Laatst bewerkt:

HBH

  • #8
Lampje45 schreef:
En AEG geeft alleen 10 jaar garantie op de draaistroommotoren, die door een invertor worden aangestuurd.
Om eventuele verwarring weg te nemen, het feit dat deze motor 3 wikkelingen heeft wil nog niet zeggen dat het een draaistroommotor is. (zou trouwens ook niet werken met een 1-fase, 230 V aansluiting, Charlie Steinmetz even buiten beschouwing gelaten)
 

Lampje45

  • #9
Nou voor mij is dit gewoon een draaistroommotor. De statische omvormer met zijn 6 uitgangstransistoren genereren gewoon een patroon wat lijkt op draaistroom. En ja het is geen draaistroom motor met een kortsluitanker, maar een met magneten. Voor mij een iets ander type draaistroommotor. De eenfase wisselspanning komt hier zelfs niet in de buurt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #10
Zou even het ventilatorwiel controleren welke ook wordt aangedreven door de motor.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
HBH schreef:
Wanneer het inderdaad een inverter motor is (borstellose gelijkstroommotor) wordt deze in de regel door de fabrikant voor 10 jaar gegarandeerd.
Nog even deze opmerking daarover:
Op de motor wordt in de regel inderdaad door de meeste fabrikanten 10 jaar garantie gegeven. Geen kunst, die motoren gaan zelf bijna nooit kapot. Maar op de inverterschakeling wordt door geen enkele fabrikant meer dan de normale garantieperiode (wettelijk 2 jaar) gegeven. En die gaan nou juist heel vaak kapot en zijn ook nog eens vrij duur (afhankelijk van merk en toepassing)!

Soms biedt een fabrikant een gereduceerde reparatieprijs aan, indien de garantie nog niet zo lang verstreken is. 'Coulance' noemen ze dat dan. Terwijl ook daarvoor wettelijke regels bestaan...
 

Kaajee

  • #12
Die wettelijke regels heten het "conformiteitsbeginsel", Google maar eens.
Geeft je in principe garantie zolang "we" een goede werking van apparatuur mogen verwachten.
 

Lampje45

  • #13
Het is net als met de seriemotor met koolborstels, die in vele handwerktuigen zitten, het is een gelijkstroommotor in zijn ontwerp.
Maar hij wordt echter nooit gebruikt met gelijkstroom.
En net zo is het voor de BLDC motor, die krijgt gewoon een 3 fasen wisselstroom als voeding.

Ik heb een heel mooie site gevonden waar het uitstekend wordt uitgelegd en wordt gesimuleerd.
En met deze kennis zou je beter storing kunnen zoeken aan de inverter van het witgoed.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Kaajee schreef:
Geeft je in principe garantie zolang "we" een goede werking van apparatuur mogen verwachten.
In theorie zou dat zo moeten zijn ja, maar de praktijk geeft helaas andere resultaten. Meermaals over gelezen, juist bij witgoedapparatuur!

Meer wil ik er niet over zeggen, want off-topic.
 

Kaajee

  • #15
Jij begon :cool: :lol: :cool: :lol:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Dat weet ik en daarom eindigde ik het ook.
Ik schuif helemaal niet de schuld op wie dan ook, heb ik helemaal geen behoefte aan!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #17
Snap ook niet dat jullie denken dat het de elektronica is als ts met stekker eruit en zonder snaar de motor zwaar voelt lopen.
Dan is het of de motor of de ventilator die tegen de behuizing loopt die op dezelfde as zit.
 

Lampje45

  • #18
Waar staat dat TS de stekker getrokken heeft?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik denk dat @S.oldeerbout doelt op datgene wat ik hier schreef:
Kees schreef:
Je zou de stekker van de motor er even uit kunnen trekken, dus de stekker op het motorblok. Indien de motor dan wel makkelijker draait, zit het probleem onghetwijfeld in de inverter.
Dat is dus niet de stekker van de machine, maar van de motor. Ingegeven doordat ik meermaals gelezen heb, dat een kortgesloten inverterschakeling er oorzaak voor kan zijn, dat de motor veel zwaarder aanvoelt (wanneer je hem met de hand draait als zonder de aangesloten schakeling. En dat lijkt me ook logisch, tenslotte wordt er bij driefase motoren ook op een dergelijke manier geremd.

Vanzelfsprekend is een aanlopende ventilator ook een mogelijkheid. waar naar gekeken moet worden.
 

Lampje45

  • #20
Nee Kees dat stelt hij niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu