Aeg lavatherm e20 storing.

Drogeraeg

  • #1
Hoi mensen,

Ik heb wel eens vaker meegelezen op dit forum en ook verschillende oplossing voor problemen hier vandaan mogen halen waarvoor dank.

Echter heb ik nu een probleem met mijn AEG lavatherm waar ik niet uit kom. Ik krijg de e20 storing. Dit moet duiden op een water afpomp probleem. Echter heb ik al veel dingen geprobeerd en het probleem is nog niet verholpen.

Dingen die ik geprobeerd heb.
1. Ik heb alle mogelijke onderdelen die met het afvoeren van water te maken hebben gereinigd. Filter in trommel, filter voor condensor, filter onder in condensbak, vlotter gereinigd en pomp schoon gemaakt.

2. Nieuwe pomp geprobeerd.

3. Complete droger plus condensbak gedemonteerd en gereinigd. Hij is weer in nieuwstaat.

4. Uiteraard geprobeerd te resetten door hem een tijdje van het stroom af te doen.

Ik ben ten einde raad. Heeft iemand van hier misschien een idee waar de mogelijke oplossing te vinden is.

Mvg, Lambert Mentink
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Pnc nr graag vermelden anders kunnen we je niet helpen.
 

Drogeraeg

  • #3
Hoi,

Mod: T76789NIH
Prod. No: 91609752600
Type TC12H6MHP

Mvg, lambert
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Als je de droger op een tijd programma zet stopt hij dan ook ?

Controleer of pompje wel wordt aangestuurd. Schakelt de switch van de vlotter ook ?

Tevens bij defecte koelventilator compressor krijg je e20/23 bij deze types. Dan is je print kaduuk en de ventilator aldus service doc aeg.




Uitlezen kan door een programma te starten en dan de start toets en de dichtsbijzijnde knop links hiervan tegelijkertijd enkele seconde vast te houden. (Wel eerst een programma starten).
 

Bijlagen

Drogeraeg

  • #5
Hoi, bedankt.

Vlotter schakelt wel want hij stuurt pomp aan.

Ik ga compressor ventilator controleren.

Onderaan het document staat iets over een kapotte triac indien ventialor het niet doet.

Is het eventueel mogelijk een nieuwe triac op de print te solderen? Zoja welke zou het dan zijn?

Mvg, lambert
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Ja dat kan. Dan moet je even de print demonteren en de bekabeling volgen van het pompje. Maar dat is dezelfde triac die pomp aanstuurt als de vlotter ingeschakelt is. Dus waterniveau an zich is niet het probleem ? Als in er zit geen water in de sump wanneer de melding komt ?
 

Drogeraeg

  • #7
Hoi,

De sump is leeg, hij draaide nu 15 op de stand tijd en heb de ventilator nog niet zien draaien.

Mvg
 

Lampje45

  • #8
Wat me niet helemaal duidelijk is:
Loopt de afvoerpomp nu wel of niet?
Want E 20 is een groepsalarm voor de hele 20 groep, 21 voor de pomp triac, 22 voor de vlotterschakeling en 23 voor de compressor fan.
Voor het resetten is uitschakelen niet genoeg
Om in de test mode te komen, moet de keuzeschakelaar op nul staan
Start-pauze en de naastliggende toets vasthouden en de keuze naar stand 1 klokwijs zetten, daarna op de stand 10 gaan staan (bij sommige modellen is het stand 11) Dan wordt de fout getoond die in het geheugen staat.
Probeer dit in een beweging te doen, door je vinger bij de gewenste stand te houden, want als je onderweg stopt kan het zijn dat je een foutmelding van het vochtmeetsysteem krijgt.
In deze stand de start-pauze toets en de daarnaast liggende toets voor enkele seconden vasthouden.
De schakelaar naar nul zetten.
Dan weer naar stand 1 schakelen, de tekst "ELE" verschijnt.
Weer terug naar nul en de machine is gereset.
Zet de schakelaar op stand 1 en de machine is start gereed.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Je moet hem langer op stand tijd zetten. Bijv 60 min. Compressor wordt bijna niet warm bij die tijdsduur anders. De compressor vent wordt ingeschakelt bij X temp compressor

Excuus trouwens op vorige bericht ik las het verkeerd. Ventilator heeft wel degelijk eigen aansturing. Ik dacht even dat je het over de pomp had. DUS DIT IS NIET dezelfde triac als van de pomp (als dat al een triac is en geen relais).

Uitlezen zoals ik eerder noemde of lampje idd om de e20 groep uit te sluiten naar e23 of wat dan ook.
 

Lampje45

  • #10
Die ventilator zal alleen gaan draaien als de compressor oververhit dreigt te raken.
Want de taak van de compressor is om heet gas te produceren, dat ga je dan niet met een ventilator afkoelen. En de compressor wordt normaal heel erg heet is na een kwartier zo rond de 80 graden, maar gaat door tot 120 graden, ik dacht zo uit het hoofd dat de fan pas ruim boven de 90 graden in komt.



Thermografiek warmtepompdroger.png
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #11
@Lampje45 ik heb bovenstaand verhaal al vaker in twijfel getrokken. Ik denk dat dit behoorlijk outdated is. We hebben het al eens eerder over gehad en het gas wordt maar 53 graden ongeveer. Het is ook geen heetgas maar gewoon koelgas r134a. Zelfde als een airco gebruikt. Condensor wordt heet, verdamper wordt koud, net als een koelkast. De compressor wordt volgens mij niet warmer dan 65 graden. Ntc op de leiding strak tegen de compressor kijkt hier naar. En als het gas bij de condensor ingang ntc te warm wordt koelt de ventilator hem bij op de compressor, in de huidige WP's loopt die ventilator vrij vaak.



Ik heb weleens met een infrarood meter de temp gecheckt

Zie onderstaande uitleg.

Screenshot_20220113-225718_Acrobat for Samsung.jpg


Screenshot_20220113-225703_Acrobat for Samsung.jpg
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #12
In de documentatie kon ik niet vinden hoe de moderne machines zich instellen.
Maar het aantal graden is ook niet zo belangrijk. Dat er andere gassen gebruikt worden verandert het principe echter niet. Bij een compressor heet de pers de heetgas kant en de zuig is de koude kant.
Het gaat gewoon om de procesverhoudingen.
De ventilator zal in het eerste deel van het proces niet opstarten.

Helaas is jouw bijdrage niet leesbaar, kun je de tekst niet knippen en plakken? Want de screenshots kan ik niet lezen.
 

Lampje45

  • #13
Wasdroger-AEG-alleen.jpg


Dat verhaal hoef je niet in twijfel te trekken, want dit is het verhaal van mijn machine, een AEG T59840 die doet wat hij doen moet, wasgoed drogen volgens het warmtepomp principe.
En dan is het wel geen A triple plus, maar een A plus machine. Deze machine is niet de vertragende factor in het wasproces, want hij is sneller klaar, als dat de moderne wasmachine het natte wasgoed kan leveren.
Hij doet zijn werk uitstekend en beter dan anderen.

Hij droogt 9 kg handdoeken binnen de geplande tijd van 1.48 kastdroog.
En ja, de huidige machines zijn veel minder warm en drogen dan ook veeeeeeel langzamer, zo langzaam dat menig koper van een moderne wasdroger weer terug gaat naar een energievreter met verwarmingselementen.
De roep om energiezuinigheid is te ver door geschoten, als je energie wilt besparen, dan hang je de was aan de lijn. Men is vergeten dat de hoofdtaak het drogen van de was is en ja, dat kost energie, dat is een keuze.
En van mijn machine zijn er nog heel veel in gebruik, dus onzin is het niet.

Je zou zelfs met koude lucht kunnen drogen, maar dan gaat de aandrijfmotor relatief wel veel energie vragen. Dus, waar ligt het punt waar je moet stoppen met nog energiezuiniger maken?
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #14
Wat betreft de aansturing van pomp en compressorventilator, dit wordt voor beiden gegaan via een eigen TRIAC.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #15
Ik ben het 100% met je eens lampje dat 3.5 uur te lang duurt en dat jou droger beter past bij de vraag van de klant maar neemt niet weg dat er wel iets is veranderd in die specificaties.

Keuze voor koelere temperatuur is niet alleen vertragend maar geeft ook voordelen. Zo is het beter voor je wasgoef en kun je tegenwoordig dus ook delicate textielen in je droger.

De Ecospeed of Speedpack drogers zijn weer wat vlugger door gebruik van andere koelmiddelen. Maar iedere keer dat ze bij 2-2.5uur in de buurt komen moet het weer zuiniger en het volgende model is vervolgens weer 3.5 uur haha.

Qua werking is het principe UITERAARD het zelfde. Ik kan die documenten allemaal niet splitsen op mijn telefoon en dan apart versturen. te veel werk en het hele doc is weer te groot.

Ik zou oproep willen doen aan forumbeheerder om te zorgen dat wij ook hogere resolutie kunnen uploaden en of grotere bestanden. Want blijft lastig zo.
 

Drogeraeg

  • #16
Hoi,

Droger heeft gisteren 45 min gelopen op de tijd stand gestaan, in die tijd is de ventilator niet aangegaan. Wel weer e20 storing.

Ik heb geprobeerd de code uit te lezen. Wasmachine aangezet, programma aangezet, start/pauze knop + startuitstel tegelijk ingedrukt. Dan geeft die E00.

Die methode die lampje45 aangeeft heb ik proberen te doen maar lukte niet.

Sump stond dit keer wel vol tijdens error E20, tijdens nieuw programma starten begon die eerst met pompen.

Heb foto van mijn bedieningspaneel bijgevoegd. Hoop dat dit helpt om mij een andere uitleg te geven l.

Mvg, lambert

1642157501093525156534400549199.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #17
Vraag is of er genoeg water in staat dat de vlotter ingeschakeld is, dat id namelijk pas bij zo een 5.5L water. Is dit wel dan is toch iets niet in orde in dat circuit. Met het testprogramma kun je wel alles handmatig aansturen maar ik deel uit principe geen testprogrammas en schema's probeer nog maar eens uit te lezen tot je een e20 groep code te zien krijgt.
 

Lampje45

  • #18
Sleutelmeneer schreef:
Keuze voor koelere temperatuur is niet alleen vertragend maar geeft ook voordelen. Zo is het beter voor je wasgoed en kun je tegenwoordig dus ook delicate textielen in je droger.
Laat ik dat al hebben op mijn prehistorische machine, want zijde en wol mogen toch gerekend worden onder de delicatie textiel?
Want het regelmechanisme zorgt gewoon dat de temperatuur bijgesteld wordt.


Tere weefsels.jpg
 

Lampje45

  • #19
Lambert,
Bekijk deze filmpjes maar eens:
Diagnostische mode en storing zoeken nieuwere modellen Paul deel 1
Diagnostische mode en storing zoeken nieuwere modellen Paul deel 2
Daarin stelt Paul dat het hem ook niet altijd lukt, de draaiknop is bij jou iets anders.
Ik zie dat je geen vlotter hebt met microschakelaar, maar een sensor. Ik denk dat je het toch daar moet zoeken, rottig contact of vervuiling mest het eens uit en maak de sensor schoon. Is het een sensor met twee electrodes?
Ik zie bij de onderdelen dat het toch een vlotter is, of heb je deze al schoon gemaakt? Dan is het contact waarschijnlijk slecht


Vlotter
 

Drogeraeg

  • #20
Hoi bedankt,

Ik ga de filmpjes even bekijken. Ik denk zelf ook eventueel dat het de vlotter is. Deze vlotter werkt met een magneetje die ervoor zorgt dat 2 plaatjes in een buisje contact maken. Heb hem eens doorgemeten en meet af en toe dat ie slecht contact maakt. Ik kijk nog even.

Mvg lambert
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu