AEG LAVATHERM 75782NIH droogt niet goed meer

Pelikano

  • #1
De was blijft vochtig. Was wordt wel warm, er komt wel vocht in de bak. De droger is vorige maand open geweest vanwege defecte trommel motor en ontdaan van een flinke deken stof. Hij leek te drogen maar nu het buiten ook vochtiger is, duurt het veel langer voordat de droger droogt.

Achter het luikje van de condensor aan de voorkant is wel heel vochtig. De condensor moet de warme lucht afkoelen dus dat lijkt mij normaal?
Tijdgestuurd(geen vochtmeting) geeft geen beter resultaat. Er is geen foutmelding te zien.

Heeft iemand nog een idee?

IMG_0614.JPG


warmtepomp-droger-besparing.jpg

Condensatiepomp lijkt te werken want er komt water in het reservoir.
De condensor lijkt te koelen want daar staat vocht in.
De verdamper, kan ik die testen?
Procesluchtstroom, kan ik die testen?
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk dat de condensor/verdampers aan de binnenkant helemaal dicht zitten met fijne stof.
Dit is zelf op te lossen maar hiervoor moet je bijna het hele toestel uit elkaar halen.
 

Pelikano

  • #3
Dank voor je snelle reactie. De zijkanten en bovenkanten zijn er makkelijk af te halen. Kan ik met een compressor de condensor of processtroomkanaal doorblazen?
 

Lampje45

  • #4
Als je een foto maakt van het machineplaatje kan ik je meer gericht op jouw specifieke type informeren.

Maar over het algemeen:

Nee niet met perslucht op de condensor, want de koelribben zijn flinterdun en zullen beschadigen. En je verplaats het vuil naar plaatsen waar je niet meer bijkomt, zonder volledige demontage.

Het is belangrijk dat je de pomp en vlotterruimte goed gaat reinigen met heet sop, een kwast en een tandenborstel.
Dan is het zaak de ruimte onder de condensor en de condensor schoon te krijgen. Deze pluizen zijn vrij vettig en zijn alleen met heet water goed te verwijderen.
Als de ruimte goed vol staat, de machine ook eens "husselen", zodat het sop ook in hoeken en gaten het vuil losweekt en meeneemt.
Ik zelf gebruik daar een dun slangetje met spuitmondje voor, die bedoeld zijn om wastafels te ontstoppen, maar die zijn helaas haast niet meer te koop.

Je kunt hiervoor een tuinspuit die op druk te pompen is en deze vullen met warm sop van allesreiniger
En ruim spoelen, de drab zal in het pomphuis terecht komen en moet daar met een natzuiger weggezogen worden. Het alternatief is de hele machine te demonteren, maar dat wil ik je niet aanraden.
Goed met veel heet water naspoelen, lost het vuil wel op en verplaatst het naar het pompcompartiment.
En natuurlijk moet het luchtcircuit inclusief de ventilator goed gereinigd worden met een kattenstaart.
Daarbij de filters een nachtje in een azijnbadje, wil ook goed helpen om de luchtcirculatie weer op gang te brengen. En niet te vergeten de twee NTC warmtevoelers, speciaal die in het luchtkanaal, ontdoen van viezigheid.
Warmtewisselaar schoon.png
Warmtewisselaar vuil.png
 
Laatst bewerkt:

Pelikano

  • #5
Dank voor de uitgebreide uitleg. Ik had bij het verwijderen van de schapenvacht al met een schuin oog gekeken hoe ik die condensor schoon moest krijgen. Alleen de stofzuiger erop was dus niet voldoende. Als je nog specifieke info hebt over het openingen van de proces stroom en de waar de 2de NTC zit dan heel graag. Dan ga ik morgen aan de slag.
06E5A41A-233E-4149-AD36-9A317B50CAD1.jpeg


AEG
Mod. T75782NIH Type TC12H6MHP
Prod. No.916 097 769 00

230 V ~50 Hz 900 W 5A
Ser. No. 53688851
Refrigerant: R134a Quantity of refrigerant: 300g
 

Bademutze

  • #6
Heb je iets om de stroomopname te meten van het toestel ? Als de compressor gaat draaien neemt hij ongeveer 1,7 a 1,9 ampere op .laat het toestel dan 20 a 30 minuten draaien, de stroomopname moet dan langzaam oplopen naar 2,2 a 2,3 ampere, als hij dat doet, dan is je koelsysteem in orde.qq
 

Pelikano

  • #7
de stroomopname te meten van het toestel?
bedoel je de stroom van de compressor of de gehele machine?
 

Bademutze

  • #8
Het hele toestel.
 

Pelikano

  • #9
okay, ik heb nog wel een vermogens stekker, zet ik die er ook even tussen.
 

Lampje45

  • #10
Ik heb helaas geen 2e NTC kunnen ontdekken. Deze machine heeft er blijkbaar voldoende aan om alleen de temperatuur te meten van de heetgasleiding (persleiding) van de compressor.
Na ca 20 minuten moet deze heetgasleiding op de verdamper rond de 80 graden zijn. Ik zou het in eerste instantie zoeken in de vervuiling van het luchtcirculatiesysteem en het schoonmaken van de condensafvoer.
 

Pelikano

  • #11
Okay, dank je wel voor je moeite. Ik zet de droger straks buiten neer en ga hm doorspoelen/schoonmaken volgens de eerdere tips.

Ik dacht dat het zilveren dopje voor bij de condensor misschien wel een NTC zou zijn?
IMG_0614.JPG
 

Pelikano

  • #12
Droger buiten neergezet en doorgespoeld met met een harde straal van de tuinslang. Eerst voor, afvoerslang, en aan de achterkant door de opening achter de ventilator die met een borg moertje vast zit. Het hele apparaat op 1 hoek gezet en zo water laten doorstromen. Daarna de bovenkant en zijwanden eraf gehaald om te kijken hoe waterproof het luchtstroom systeem is. Dat viel reuze mee, alles lijkt nog droog!
In elkaar gezet en op de plek met een vermogens stekker ertussen. Met 2 natte theedoeken getest en dat lijkt goed te gaan.
Inderdaad bij start schommelt de stroom rond de 1.8A. In het programma wordt dat inderdaad meer en nu met het jeans programma is dat rond de 4,7A.
Nu draait ie met een paar spijkerboeken. Wordt vervolgd!
IMG_0625.JPG

Tuinslag in de spuit stand aan de voorkant tussen de condensor doorspuiten. Machine iets achterover laten hangen om het vuile water aan de achterkant eruit te laten lopen.
IMG_0623.JPG

Na het verwijderen van tientallen schroefjes kun je bij de ventilator die je met 1 moertje los kunt draaien om bij de ingang te kunnen.
IMG_0628.JPG

5A.JPG

Jeans programma. Handige tip van @Bademutze om de werking te controleren an de hand van een vermogens stekker. Het stroomverbruik zou je van elk programma willen hebben voor een eenvoudige check! Leuk projectje, van alle apparaten de stroom karakteristieken vastleggen.
 
Laatst bewerkt:

Bademutze

  • #13
Er valt mij iets op ! Op de foto van de achterwand , met de witte waaier erop zie ik dat je de waaier verkeerd hebt gemonteerd, een veel voorkomende fout, je moet hem een halve slag draaien, de dichte kant van de waaier moet je zien, dit geeft een verkeerde luchtstroom en kan je droog resultaat beinvloeden
 

Pelikano

  • #14
Wat goed dat je dat ziet! Bij het vervangen van de motor heb ik hm waarschijnlijk al fout gemonteerd. Normaal maak ik overal foto’s van vóórdat ik de boel uit elkaar haal maar van de waaier net niet.
Het goede nieuws is dat de droger wel weer droogt. De spijkerbroeken waren weer droog en het reservoir vol water. Het schoonmaken is niet voor niets geweest en als ik de waaier weer goed zet zal dat de droog tijd verkorten.
Morgen nog maar eens uit elkaar halen, ik ben er al handig in
 

Pelikano

  • #15
De waaier is weer omgedraaid. Vreselijk stom dat ik dat niet gezien heb. De vlakke kant van de waaier sluit de proces stroom inlaat af als hij verkeerd om zit.
Vandaag dekbedden drogen dus mooie test.
nog even een plaatje van de juist gemonteerde waaier…

911F316D-1CF8-4E14-BF9B-0781D9C13C23.jpeg

@Lampje45, @Ronny en @Bademutze bedankt voor het meedenken en de tips.
 

Lampje45

  • #16
Ja dat verklaart een hele hoop, want de aanzuig van de ventilator is nagenoeg volledig afgesloten als de waaier verkeerd om zit.
Maar goed nu is je machine extra schoon en zal het heel goed gaan doen.

Als je een overzicht wilt hebben van de stromen zal je dat toch anders moeten doen.
Eerst proeflampjes aansluiten op al je actieve elementen, dan weet je wat en wanneer het stroom trekt.
Want in eerst instantie draait alleen de aandrijfmotor en pas later start de compressor op en nog weer later als de compressor heet is start de koelventilator compressor op.
En als je een aan-uit regeling van een compressor hebt, zal het stroombeeld heel anders zijn, als bij een invertor regeling.

Maar het is heel welkom, als je met deze specificaties een overzicht zo willen maken met de stromen in de diverse schakelstadia.
Want wij hebben de diverse types niet staan om dit te kunnen doen.
Maar dit zou heel nuttig kunnen zijn voor toekomstige vragen op dit gebied.
 

Lampje45

  • #17
2e NTC sensor? Het lijkt er wel op, zeker omdat het gebruikelijk is om na de verdamper of in de afgaande luchtstroom na de trommel een 2e sensor te gebruiken.
Maar nergens in de documentatie kom ik deze sensor tegen bij de tekeningen en de onderdelenlijst van dit type.
 

Bademutze

  • #18
Goed gedaan, sturen we weer een faktuurtje, , deze heeft wel 2 ntc,s , 1 zit in de buurt van de compressor, 1 zit achter het klepje aan de voorkant, maar daar zijn bijna geen problemen mee
 
  • Like
Waarderingen: Pelikano

Bademutze

  • #19
:wink:, ivm de faktuur
 

Lampje45

  • #20
Vreemd Bademutze dat ik hem op de tekening niet kan vinden. Heb jij hem wel op tekening staan?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu