AEG Lavatherm T520 slaat stop door

yariwes

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een droger van het type AEG Lavatherm T520 Electronic, deze deed het altijd prima maar sinds kort slaat na enkele minuten de stop er uit. De wasdroger heeft een eigen groep. Aansluiten op andere stopcontacten heeft geen zin, want dan slaan daar de stoppen ook van uit. Het probleem zit hem dus echt in de droger zelf.

Ik heb ook wel eens een wasmachine gerepareerd en wil dus ook nog wel een poging doen om de droger te repareren, vooral aangezien ik in een studentenhuis woon en we dus liever niet honderden uitgeven aan een nieuwe droger.

Allereerst wil ik natuurlijk uitzoeken wat het probleem veroorzaakt, ik lees hier vaak over een versleten hitte-element of printplaat die doorgebrand is. Aangezien de droger aanvankelijk het nog wel doet en pas na enkele minuten de stop er uit gooit lijkt mij niet dat het aan de printplaat ligt, maar aan het hitte-element. Hoe zou ik dit kunnen controleren? Hebben jullie nog andere ideeën wat het probleem kan veroorzaken?

Bij voorbaat dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Weet je zeker dat de 'stop' eruit gaat of is het de aardlekschakelaar? Voor de 'stop' moet er namelijk een stroom van meer dan 16A lopen of moet er een kortsluiting zijn en dat komt bij verwarmingselementen niet zo vaak voor. Bovendien ruik je dan vaak ook een behoorlijke schroeilucht in de buurt van het apparaat.

Vermeld alsjeblieft ook het PNC nummer en het serienummer van het typeplaatje.
Het PNC nummer is een 9 of 11 cijferig nummer dat waarschijnlijk met 916.... begint.
 

yariwes

  • #3
@Kees

Het PNC-nummer is 91601416700, het serienummer is 31231842.

Ik heb net nog even getest en het is wel echt de stop die er uit slaat, de aardlekschakelaar doet niks.

Tijdens het testen heb ik hem op het opfris-programma gezet, de trommel draait nog wel maar alsnog valt na enkele minuten de stop weer uit. Het voelde aan de achterkant van de machine nog wel een beetje warm aan dus ik denk inderdaad niet dat het aan het verwarmingselement ligt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Helaas heb ik van dit model geen technische documentatie, anders dan alleen de explosietekeningen, die je zelf ook hier (klik) kunt bekijken.

Mijn verdenking zou bijv. uitgaan naar het netontstoringsfilter. Dat is op de tekening van de elektrische componenten het nummer 037, bestelnummer 1125397107. Maar wanneer je met dat nummer afbeeldingen bekijkt (klik), zou het zo zijn dat dat filter ook aangesloten is als de hoofdschakelaar uit staat. Vraag daarom: slaat de stop alleen uit indien de hoofdschakelaar een tijdje aan stond of gebeurt dat al indien de stekker er een tijdje in zit (en de machine niet eens ingeschakeld is)? In het laatste geval zou het inderdaad het netfilter kunnen zijn, maar indien het alleen gebeurt wanneer de hoofdschakelaar aan staat, kan het eigenlijk niet aan het netfilter liggen.

Dan blijven eigenlijk nog over (oa.) de motor, de condenspomp en het verwarmingselement. Zal lastig worden om dat te bepalen.

Je zou, indien je elektrisch voldoende onderlegd bent, eens een voor een dergelijke componenten af kunnen koppelen om te kijken of de stop er dan in blijft. Denk er dan wel aan dat alles in het apparaat verbonden is met 230 V en zorg dat de afgekoppelde draden goied geïsoleerd worden. Verder kan het handig zijn foto's te maken en/of draden te markeren (met kleine etiketjes en cellotape eromheen), zodat je naderhand weet wat waarop zat.

Verder zou ik het zelf zo niet weten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu