Vochtsensor droogkast AEG 35400 Lavatherm

dummy

 • #1
Beste forumleden,
Mijn droogkast AEG 35400 Lavatherm schakelt na één minuut over op antikreukel Lings en rechts draaien zoals normaal op het einde van het droogproces.
Zou het kunnen dat de vochtsensor vervuild of stuk is ?
Ik heb de bovenkant en zijkanten al gedemonteerd maar ik kan de vochtsensor niet vinden ook de warmtesensor niet. De luchtafvoer leiding heb ik ( het zichtbare gedeelte ) grondig nagekeken.
Weet iemand de juiste plaats ?
Dank u,
Dummy
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Waarom denk je dat het de vochtsensor is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
De vochtmeting gebeurt bij dit model, voor zover ik dat met alleen AEG 35400 kan bepalen (ik heb eigelijk de PNC nodig), dmv. twee helften van de trommel, die onderling van elkaar geïsoleerd zijn. Het komt inderdaad zeer vaak voor dat die vochtmeting niet meer werkt, vooral indien wasverzachter gebruikt wordt (maar kan ook voorkoemn zonder wasverzachtergebruik). Er vormt zich dan binnein de trommel een vet filmpje die isolerend werkt en de situatie nabootst alsof de was al droog is.

Testen of dat inderdaad het geval is, kun je met een tijdprogramma, dat is één van de programma's 30, 60 of 90 min. Blijft de droger dan wél werken, dan is dat een teken dat er iets mis is met de vochtsensor. In dat geval kun je de binnenkant van de trommel schoonmaken met bijv. schoonmaakazijn. Gebruik géén agressievere middelen en zeker geen (brandbare) oplosmiddelen om het te ontvetten.

Indien reinigen van de binnenkant van de trommel niet helpt, zou het ook nog kunnen zijn dat het koolborsteltje, dat aan de buitenkant van de trommel zorgt voor het contact tussen trommelhelft en besturingsprint, scheef zit of afgebroken is. Ook dan heb je het effect dat de droger vrijwel onmiddellijk 'droog' meldt en op antikreuk overschakelt. Maar eerst maar eens kijken wat de test met het tijdprogramma en de schoonmaak van de binnenkant van de trommel oplevert.

Geef wel even de PNC van het typeplaatje aan, er bestaan nogal wat verschillende modellen T35400.

@Walker
Ik denk dat de TS het terecht meteen zoekt in niet functioneren van de vochtmeting. :wink:
 

dummy

 • #4
Bedankt Walker voor je snelle reactie.
Ik dacht dit omdat als de vochtsensor meet dat het vochtgehalte laag is hij de machine op antikreukel overschakelt .Ook heb ik gelezen dat als de sensor bedekt word met stofdeeltjes ( hij zou in het luchtafvoer kanaal moeten zitten ) hij een foute meting geeft.
Ondertussen heb ik een bericht gekregen van Kees waarmee ik aan de slag kan.
 

dummy

 • #5
Kees,
Type: P541244.
Ondertussen heb ik met de multimeter gemeten of er contact is tussen de trommel en het draadje van het koolstofborsteltje, dit was niet het geval. Na reiniging van het sleepvlak rond de trommel en het koolstofborsteltje had ik wel contact. Nadat ik de machine gestart had werkte alles weer normaal.
Ik denk dat jouw suggestie de oplossing was voor het probleem waarvoor dank.
Weet je misschien waar de temperatuursensor zit in dit type voor het geval ik er later een probleem ermee zou hebben. Hopelijk nooit.
Groeten vanuit België.
Dummy
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
De plaats van de temperatuursensor kan ik pas bepalen als ik de PNC weet.
Nu is het gissen welk model het exact is.

dummy schreef:
Dat is niet de PNC. Plaats eens een foto van het typeplaatje.
 

dummy

 • #7
Hierbij afbeelding

20220821_145018.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Het daar aangegeven Prod. No. is de PNC: 91609249300
Daarvoor kun je hier bij AEG (klik) de explosietekeningen bekijken.
Dat zijn tekeningen bedoeld om alle reserveonderdelen aan te duiden, soms moet je wat puzzelen om te zien waar iets zit.

Je hebt blijkbaar een afvoerdroger en voor zover ik kan zien is de temperatuursensor nummer 48 in de tekening van de 'Elektrische uitrusting'. Zou bestelnummer 1254041005 hebben.

Er ziten nog 2 thermische 'sensors' in deze droger. Die zitten op het verwarmingselement, 1 clixon voor begrenzing van de temperatuur (meestal wordt daarmee bepaald dat het filter verstopt is) en 1 smeltthermostaat voor wanneer het verwamingselement geen luchtdoorstroming meer heeft (ventilatie uitgevallen) en de clixon niet naar behoren functioneert. Indien dat laatste smeltthermostaat onverhoopt uit zou vallen, dan kun je uitsluitend het hele verwarmingselement vervangen, zo staat in de servicedocumentatie aangegeven.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: dummy

dummy

 • #9
Wow Kees dit is meer dan waarop ik gerekend had. Ik wist zelfs niet dat je aan die explositietekeningen
kon geraken zonder dat je reparateur bent.
Bij het volgende witgoedprobleem weet ik bij wie ik terechtkan.
Dank u.
Dummy
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Nou, ik ben echt niet de enige op dit forum met die kennis. Als ik je vertel dat ik dit alles weet, zonder ooit één AEG droger te hebben gerepareerd... Er zijn hier ook échte witgoedmonteurs actief, alleen op dit moment misschien even niet beschikbaar.

Mijn kennis is vooral gebaseerd op jarenlange ervaring met hulp (zoals hier) via forums! En op een heel veel kennis en ervaring met elektronische schakelingen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu