AEG inductie kookplaat aansluiten 2 fasen 2 nullen

Arrie87

  • #1
Hallo Allemaal

Ik heb een vraag betreffend het aansluiten van AEG inductieplaat , deze heeft in de specificatie aansluit spanning 220-240 volt op 2 fasen. Nou wil ik de komende tijd voor voorbereiding een perilex stekker gaan aanleggen en heb ik hier het een en ander gezocht over het aansluiten van de kookplaat. Maar nu zie ik dat een kookgroep vaak een gespitste fase is ipv een daadwerkelijke fase 1 en fase 2.

Moet ik in dit geval de fase splitsen?

Gesplitse L1+N1 230 V L1+N1 = 230V (L1 gesplits geen faseverschuiving)

Of moet ik 2 fasen gebruiken:

Of L1+ N1= 230V L2+N2= 230V, (L1+L2 =400V(faseverschuiving)

Kan je door het gebruik van 2 daadwerkelijke fasen deze ook als 2 x fase en Null beschouwen? Om zo het vermogen te verdelen over 2 verschillende fasen. En moet ik dan de Nullen met elkaar verbinden?

De kookplaat heeft 4 posities met 2300/3200 wat aan vermogen, maar de aansluitwaarde is 7400W. ik neem aan dat deze dus geen 400 volt aansluiting gebruikt?

Alvast bedankt voor jullie advies!

Gr Arjan
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Beantwoordt het aansluitschema van de kookplaat niet gewoon al je vragen??

Zoek dat er eerst eens bij.
 

Arrie87

  • #3
Helaas heb ik de inductieplaat nog niet, maar als ik vergelijkbare types zoek dan zou het Waarschijnlijk hier op lijken

Dus in geval met 2 fases met faseverschuiving word de null aan elkaar verbonden? Geef dit geen problemen met je aardlekschakelaars?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een zichzelf respecterende fabrikant stelt dit soort schema's ook wel online beschikbaar dacht ik zo...

Maar als jouw plaat hetzelfde schema heeft als degene die je toont, dan is de plaat helemaal niet geschikt om op een 2L+2N kookgroep aan te sluiten. De plaat heeft namelijk maar één nulklem.

Het middelste schema is het enige schema wat in Nederland ook daadwerkelijk bruikbaar is, hier gebruik je dus 4 aders in het aansluitsnoer (L1 + L2 + N + PE).

Hiervoor moet je gewoon een 3-fasen krachtgroep aanleggen tot aan de Perilex WCD (3L+N+PE). Één van de fasen sluit je dan simpelweg niet aan in de stekker of in de kookplaat.

Daarnaast, als je een 3x25A huisaansluiting hebt moet je de plaat helemaal niet op één fase willen aansluiten, het aansluitvermogen van de plaat is namelijk meer dan wat één fase kan leveren.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Veel voorkomende verwarring maar in een 3 fase installatie pas je dus het best een krachtgroep toe (achter een vierpolige ALS). Hierbij heb je 1 nul en sluit je de derde fase niet aan.
De kookgroep is een typische uitvinding voor in een 1 fase installatie met 2x dezelfde fase en 2x nul.
 

Arrie87

  • #6
Op de AEG site kan ik niet de goede inductieplaat vinden, dus ik heb bij hun het aansluitschema aangevraagd, maar als ik google lijkt het hetzelfde als vorig plaatje te zijn.

In mijn meterkast heb ik 3 fasen binnenkomend, verdeeld over 3 aardlekschakelaars (40A) met elk 4 groepen (16Aper groep). Bij mij zijn L2 en L3 het laagst belast dus die wil ik gebruiken. L2 heeft een groep vrij (groep12) en L3 heeft 1 groep die zo goed als nooit belast is (groep 8) dus ipv deze 2 groepen wil ik een 2 polige fornuisgroep aanleggen. Zie dat onderstaande foto van mijn meterkast en de fornuisgroep die ik wil gebruiken. Om ruimte te maken verplaats ik de beltrafo naar een los kastje.

Dit kan in principe toch? In dit geval moet ik de Nul op de inductieplaat dubbel aansluiten of met elkaar verbinden?



 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Nee dit kan niet. Je stelt voor om na 2 aardlekschakelaars de nulgeleiders met elkaar te verbinden. Dit zal altijd resulteren in het afschakelen van 1 of beide aardlekschakelaars. Probeer het voor de grap maar eens...

De juiste oplossing is een krachtgroep.

Als je de beltrafo en één van de eindgroepen op de onderste rail kunt verwijderen, heb je precies genoeg ruimte voor een 4-polige aardlekautomaat:


Met het aansluiten van de stekker kun je dan ook prima bepalen om L2 en L3 te gebruiken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
In een 3 fase kast inderdaad nooit een fornuisgroep toepassen. Altijd een krachtgroep gebruiken, kun je altijd alle kanten nog mee op.

Evt. zul je een tweede groepenkast bij moeten plaatsen.
 

Arrie87

  • #9
Ah ok dan moet ik een krachtgroep realiseren, het is geen probleem om hier een fase uit te laten dan toch?

Kan ik direct vanuit de hoofdschakelaar de fases door de aardlekschakelaar naar de inductieplaat laten lopen? Hoef er dan niks meer bij of tussen? enkel de krachtgroep aardlekschakelaar?

In dit geval gebruiken we dus maar 1 nul, en zal de stroom hier door heen nooit maximaal 32 ampere zijn (2x16 ampere zekering)? Dus kan ik hier gewoon een 2,5mm2 draad voor trekken (net zoals L1 en L2)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Het is inderdaad geen probleem om 1 fase niet te gebruiken. Ik zou het wel helemaal afmonteren tot en met de contactdoos, je installatie is dan voorbereid op alle kookplaten en fornuizen t/m 11kW. Die extra draad zijn de kosten niet en wie weet wat de toekomst brengt.

1 nuldraad is inderdaad voldoende vanwege de faseverschuiving.

Als je een aardlekautomaat kiest zoals ik laat zien, heb je inderdaad geen extra componenten nodig. Een aardlekautomaat is namelijk een aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd in één toestel.

Je mag niet rechtstreeks van een aardlekschakelaar naar de WCD, dan mis je namelijk de kortsluit- en overbelastingbeveiliging. Je kunt een 4-polige aardlekschakelaar met daar achter een 4-polige installatieautomaat plaatsen maar daarvoor heb je zeker geen ruimte in deze kast.

Ga je de werkzaamheden aan de groepenkast uitbesteden of wilde je dit zelf doen? No offence maar gezien je kennis betwijfel ik of dit wijs is. Er komt wat meer bij kijken waar je misschien nog niet bij stil gestaan hebt. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar een extra draad in dezelfde klem boven op de hoofdschakelaar steken. Voor de fasen zou dit onder voorwaarden (identieke draad met identieke afwerking / adereindhuls) nog kunnen maar een derde draad in de klem van de nul steken gaat hem niet worden. ;)
Mocht je rechts onderin ruimte voor een 4-polige automaat willen maken, denk dan ook aan een kortere kam voor de overgebleven 1-fase groepen (KB2FN).
 

Arrie87

  • #11
Top Xander! Het is me allemaal een stuk duidelijker nu!

Ik zal dan inderdaad de krachtgroep aanleggen met een aardlekautomaat, en ik kan een laag belaste groep samenvoegen om ruimte te creëren+de beltrafo wegwerken in een aparte kast.

Opzich kom ik er qua installatie wel uit alleen is het meer de vraag wat ik nodig heb en wat er idd wel en niet mag/kan. Adereindhulsen en de juiste krimptangen kan ik lenen via werk. En ook heb ik ervaring met het gebruik ervan. Dus dat is het probleem niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu