AEG inductieplaat op 3p+n aardlekautomaat

robdeb

  • #1
Goedemorgen allen!

Na het lezen van de enorme hoeveelheid topics over de aansluiting van inductieplaten hier (en elders) heb ik toch een aantal concrete vragen, hopelijk kunnen jullie me helpen meedenken en corrigeren waar nodig.

Situatie:
  • Ik wil een nieuwe inductieplaat installeren (AEG IAE8442SFB), aansluitwaarde 7350W
  • De keukenboer wil hiervoor per se een aansluiting per kookgroep
  • Ik heb een 3x25A hoofdaansluiting en pas liever een 3p+n aardlekautomaat toe (mits weer leverbaar...)
  • De perilex wcd leg ik dan met drie fasen aan, maar in de aansluitkabel en stekker bedraad ik alleen de twee minst belaste fasen
  • In de plaat zelf wil ik een brug onder de twee nullen toepassen (ik begreep dat die soms wordt meegeleverd?).

Mijn vraag is: kan dit zonder problemen?

AEG is bekend om het niet ter beschikking stellen van aansluitschema's, behalve als sticker onderop de plaat en die is nog niet in mijn bezit. Via Google kom ik op een ander forum wel een schema tegen en iemand die bij exact dezelfde plaat van een AEG servicemonteur het advies kreeg om vanwege faseverschuiving geen gebruik te maken van twee aparte fasen, ondanks dat het in de plaat zelf twee gescheiden circuits zijn.

Zie ik iets over het hoofd? Met de kennis van nu zou ik liever voor een andere plaat gaan, maar dat gaat budget technisch helaas niet meer.

Dank alvast voor jullie tijd en moeite!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De plaat lijkt niet te zijn ontworpen voor 400v.
Electrisch zou je idd de nullen kunnen verbinden en dan voeden met 400vem een nul, maar het is maar de vraag watt de elektronica er van vind.
De enige die je uitsluitsel kan geven is de fabrikant.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Het blijft een verrassing bij AEG.

Ik ben nog zulke schema's van ze gewend:
7sI83jZmj0CxlPUaJqgalq28.jpg

Oftewel: Niet bedoeld voor een kookgroep, want maar 1 nulklem (en standaard 4-aderig snoer meegeleverd), hoort te worden aangesloten op een krachtgroep.

En dan nu de nieuwere platen:
54471.jpeg

En dat zou juist niet op een krachtgroep mogen?

Leuk detail dat je aan de hand van alle productinformatie, specificaties, handleidingen etc. het verschil gewoon niet kunt zien.

Ik zou ook de nieuwe plaat zonder me zorgen te maken op een 3-fasen krachtgroep aansluiten. Het schema specificeert mijns inziens alleen dat er 220-240V tussen klem 1 en 5 moet staan en 220-240V tussen klem 2 en 4 moet staan, daar voldoe je toch aan?

In het andere forumtopic wat je hebt gevonden ging het pas mis bij een onderbroken nul, maar dat is niet zo'n verrassing.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb en Vonken_trekker

robdeb

  • #4
Dank beiden! Ja echt een mysterie bij dat AEG spul. Ik heb Electrolux om uitsluitsel gevraagd en mocht ik wat terughoren dan zal ik dat hier laten weten.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik ben benieuwd.

Hopen dat je reactie krijgt van iemand die technisch onderlegd is, in plaats van een helpdeskmedewerker die een script volgt en een standaard reactie kopieert... Inhoudelijke reacties krijgen van grote bedrijven valt wel eens tegen. :(

Ik verwacht een reactie als "raadpleeg uw installateur".
 
Laatst bewerkt:

JasperJ

  • #6
Ik heb onderstaande gevonden in de handleiding van jouw typenr kookplaat (maar verder totaal geen aansluitschema inderdaad, wtf.)

Ik lees dat in ieder geval toch echt als "wij hebben twee fasedraden nodig met ieder een 16A zekering", want 3700W = 16A, en als je dat op een 2-groep-op-1-fase fornuisgroep zou aansluiten in een 3x25 huis dan zou je (in theorie) (een van) je hoofdzekeringen eruit kunnen trekken. Moet je niet doen.

Je mag in ieder geval niet 1 groep op meerdere aardlekschakelaars zetten (for obvious reasons), maar waar ik eigenlijk nooit uitsluitsel over gezien heb is of je achter een 3 fase aardlek een 2P+2N fornuisgroep mag zetten waar de L1 en L2 op verschillende fases zitten? fornuisgroep is uiteindelijk goedkoper en compacter dan een echte 3-fase groep, dus op zich zou het in deze situatie eigenlijk een betere oplossing zijn voor het aansluiten van deze 2 fasige belasting.

Even opletten: De benamingen "kookgroep" en "fornuisgroep" zijn volgens mij niet eenduidig. Sommige winkels/fabrikanten gebruiken blijkbaar "fornuisgroep" voor 2P+2N, en "kookgroep" voor 3P+N. Sommige andere fabrikanten doen het volgens mij andersom. Misschien wil de keukenboer dus wel wel gewoon *of* een 2P+2n *of* een 3P+n voor het ding? Wat mij betreft zou het *logisch* zijn als 2 fases een kookgroep is, voor een kookplaat, en een fornuisgroep 3 fases, dus voor een kookplaat plus oven. Dat komt namelijk exact overeen met het benodigde vermogen -- een kookplaat is oha 2 groepen aan vermogen en een oven is er 1, totdat we bij exoten komen zoals die smeg met 6 platen en 3 overns die ik hier laatst ergens zag. (edit: maar logica heeft meestal weinig te maken met werkelijkheid).

Nahja, either way: wat het ding nodig heeft is 2x 16A, hij regelt zichzelf daar expliciet op af, dus de 3e fasedraad heb je sowieso niet nodig, maar zowel 2p+2n als 3p+n zouden alletwee prima moeten kunnen.

1653913067503.png
 

robdeb

  • #7
Dank nog voor de reacties beiden! Zoals beloofd ter archivering nog even de reactie van de fabrikant zelf:

"De IAE8442SFB heeft een aansluitwaarde van 7350 Watt en werkt op 240 Volt. De installateur kan de kookgroep installeren in uw huisinstallatie en volgens de NEN1010 normen de kookplaat aansluiten.
Het schema staat op de onderzijde bij de aansluitkamer en mag alleen door hem worden aangesloten."

Leuk, want de installateur ben ik zelf en de schema's delen ze dus gewoon niet. Beetje onduidelijk hoe ik die "werkt op 240 Volt" moet interpreteren. Ik denk zoals @XanderH stelt: 240V tussen klem 1 en 5 en 240V tussen 2 en 4. In de plaat zelf zijn de circuits gescheiden zoals eerder op een ander forum bleek, dus risico van 400V inwendig is er denk ik niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Werkt verhelderend he, het antwoord van zo'n helpdesk. :denk:
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

robdeb

  • #9
Vooral de gedeelten "kookgroep installeren" en "volgens de NEN1010 (...) aansluiten":roll:. Maar juist wanneer je de NEN1010 volgt dan kan een kook/fornuisgroep op een 3x25A aansluiting gewoon niet. Typisch.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Hoezo niet?
De norm zegt ook dat je de installatie doelmatig dient te ontwerpen, dat houd dus in dat als het gebruik van de installatie veranderd je de installatie zo dient aan te passen dat deze veilig gebruikt kan worden.
Dus het verzwaren van de hoofdaansluiting hoort dus ook bij de aanpassing om elektrisch te kunnen koken.
 

robdeb

  • #11
Ja dat is zo, daar was ik zeker te kort door de bocht. In de praktijk is het verzwaren van een driefasen hoofdsluiting voor veel mensen, waaronder mijzelf, simpelweg te duur. Maar iets meer on-topic: ik ga kijken wat nu slim is om te doen, want ik ben niet voornemens de hoofdaansluiting te verzwaren. Jullie allen dank voor het delen van kennis en inzichten! Mocht ik meer te weten komen dan deel ik dat tzt nog even.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu