AEG Inductie CCE8475SCB aansluiten met Perilex

Remboo

  • #1
Ha Allen,

Ik wil in de keuken een aansluiting maken met een Perilex, ik zou deze graag voorbereiden met 3 fase naar de muur waar de kookplaat moet komen. De inductiekookplaat vraagt echter 2 Fase (7.35 kW).Ik heb op het forum al gelezen dat dit in de stekker op zich prima is in te stellen door middel van een bruggetje dus daar ben ik niet zo bang voor.

Mijn vraag is echter hoe kan ik dit het beste in de meterkast regelen, ik heb gelezen over een aparte krachtgroep maar ook over een Aardlekautomaat?
Mijn huidige meterkast is aardig vol, hoe zou ik de Perilex het beste kunnen aansluiten in de meterkast.

Mijn 1e idee was ik sluit van elke groep een L aan en gebruik een N, dus L1, L2, L3 en N en aarde natuurlijk. Dit omdat daar toevallig 3 verschillende groepen bij elkaar komen. Maar ik denk niet dat dat kan :) Wellicht is het verstandiger om hem aan te sluiten aan de linkerkast. Deze heeft een aparte aansluiting voor de laadpaal. Kan ik dan de Perilex aansluiten na de AEG krachtgroep (3-polig + nul 20 ampère C-karakteristiek) dus voor de verbruiksmeter en de Chint aardlekschakelaar (Type B 63A 4pol 30mA) of mis ik dan nog iets?

Of is het nog beter om de meterkast uit te breiden met een aparte krachtgroep voor de kookplaat die dan net zoals de zonnepanelen apart is aangesloten,?

En is het dan ook slim om de laadpaal af te schalen naar 3x12A ipv 3x16A? In principe laad ik deze s'nachts maar mocht ik het per ongeluk vergeten en de auto is aan het laden en de kookplaat zou vol gebruikt worden en boven staat een wasmachine aan dan zou het wellicht wat veel worden

Ik hoop op jullie goede advies


Dus mijn vraag is om advies
20220110_090524.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De enige juiste oplossing is een aparte krachtgroep. Dus een aardlekautomaat zoals de PV, of een aardlekschakelaar + installatieautomaat.

Jammer dat je zo'n samenraapsel van allerlei verschillende kastjes hebt zitten. Twee identieke behuizingen van 33x22cm (zoals de rechter) naast elkaar is netter en biedt genoeg ruimte voor alles wat er nu is geplaatst + uitbreidingsruimte voor de kookplaat. Als het mijn kast was zou ik daar nu alsnog naartoe werken, in plaats van een 4e klein kastje erbij plakken.

Is de laadpaal niet voorzien van load balancing toevallig?

Even nieuwsgierig: Zit die automaat rechtsonder wel achter een aardlekschakelaar? Eigenlijk mogen er maar 4 eindgroepen achter een 30mA aardlekschakelaar.
 

Remboo

  • #3
Ha XanderH,

Bedankt voor het advies, ik was er al bang voor :)

En ik ben het helemaal met je eens dat meerdere losse kastjes niet mooi is. Het was eerst alleen rechts, toen kwam de laadpaal erbij en pas later ook weer de zonnepanelen.

De laadpaal heeft helaas geen load balancing, er ligt wel een UTP-kabel naar de laadpaal toe, dus wellicht dat het in de toekomst nog gaat gebeuren als deze laadpaal het begeeft. Voor de zekerheid zal ik hem instellen op 3x12A. Ik heb al een keer gehad dat ik vergeten was om hem op uitgesteld laden te zetten en toen zag ik op Toon dat mijn huis 17.348 Watt stond te verbruiken en toen kreeg ik het wel een beetje benauwd met 3x25A.

Ik heb even voor je gekeken, de automaat rechtsonder zit niet achter een aardlekschakelaar. Ik neem aan dat dat goed is (?). Deze automaat is speciaal voor alle 220v buiten, dus de stopcontacten en buitenverlichting en de energievoorziening in de garage.

Ik koop dan in ieder geval een aardlekautomaat, ik neem aan op 3 fase toch? (zoals bijvoorbeeld: Hager ADM416G aardlekautomaat B16A 30mA 4P) en sluit alles netjes aan.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Contactdozen buiten moeten absoluut wel worden beveiligd met een 30mA aardlekschakelaar! Juist buiten met invloeden van vocht heb je dat nodig.

Heb je de woning zo gekocht inclusief deze groep / buiteninstallatie? Wellicht heeft de buitenverlichting problemen met vocht (gehad) waardoor de aardlekschakelaar tripte en heeft iemand gemeend dit op te lossen door de aardlekschakelaar weg te laten? Maar dat is natuurlijk geen oplossing, de beveiliging weghalen. Dat is ronduit gevaarlijk, die beveiliging zit er niet voor niets.

Die automaat valt sowieso een beetje uit de toon want hij is ouder dan de rest van de kast. Raar.

Ik zou deze automaat vervangen door een aardlekautomaat zoals de ADA916G. Dan is het weer beveiligd zoals het hoort. Mocht deze groep problemen geven bijvoorbeeld door vocht dan schakelt alleen deze groep uit, dat is prettiger dan wanneer de groep samen met andere automaten achter een aardlekschakelaar zit en ook een deel van de woning in het donker komt te zitten.

Oh ja, het ging hier over een kookplaat. :denk:
Daarvoor is de ADM416G prima.
 

Remboo

  • #5
Ha XanderH, goed dat je mij er op wijst. Ik heb de woning inderdaad zo gekocht met deze meterkast en buitengroep. Nooit aan gedacht dat daar een verkeerde automaat zat.

Ik heb de ADA916G, gelijk in mijn mandje gezet tezamen met de ADM416G en een nieuwe grotere groepenkast zodat ik het gelijk netjes kan maken. Ik plaats de automaat inderdaad apart, dat werkte overigens ook wel goed nu, ik heb een keer vocht gehad in een buitenlamp en toen sloeg de (naar nu blijkt) verkeerde automaat wel uit gelukkig.

Volgens mij is een groep die daar vlakbij zit leeg. Dus ik kan mij inderdaad zo voorstellen dat het voorheen op die groep heeft gezeten, maar te vaak is uitgeslagen en ze tot deze "oplossing" zijn gekomen.

Bedankt voor de info:prima:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het blijft natuurlijk speculeren, maar het lijkt aannemelijk dat dit iemands "quickfix" is geweest.

Het zou mij dan ook niet verbazen als je er die aardlekautomaat voor in de plaats zet, dat deze regelmatig uit zou schakelen.

Wellicht ten overvloede: Haal hem er dan alsjeblieft niet tussenuit, maar zoek waar het probleem zit.
 

Remboo

  • #7
Goede tip, Ik heb buiten al aanzienlijk wat verbeteringen aangebracht. Dus hopelijk gaat de aardlekautomaat niet gek doen en als hij dat wel doet dan ga ik inderdaad op zoek
 

Remboo

  • #8
Ha XanderH,

Ik heb je tips opgevolgd en alles in een nieuwe kast geplaatst en de aardlekautomaat geplaatst, deze staat nu al 2 weken probleemloos aan en is nog niet uitgeschakeld zelfs niet met regen en dergelijke, bedankt voor het advies :prima:
20220110_090524.jpg
20220224_170323.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu