Aeg favorit 50873 afpomp/toevoer probleem

Snoekel

  • #1
Sinds vanavond zit ik met het volgende probleem:

De vaatwasser geeft tijdens het starten foutcode .20, dit geeft aan dat hij een probleem heeft met de afvoer. Deze werkt echter goed, als ik er een half emmertje water in gooi dan pompt hij deze netjes en snel weg.

Echter blijft hij pompen. Hij gaat niet over op het inlaten van water.
Er stond wel wat water in de onderbak (dit kwam eruit tijdens het verwijderen van de vaatwasser) maar is nu vrij. De vlotter ligt vrij, schakelt goed maar hij doet het nog steeds niet.

Gekke is dat als ik een multimeter aan de schakeldraden van het waterslot dan meet ik maar 110v. Volgens de opdruk van dit waterslot is het een 220v unit.

Heeft iemand enig idee in welke richting ik moet zoeken?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Lekkage op het verwarmingselement door een defecte stijgbuis.
 

Snoekel

  • #3
Hoe kan ik dit het beste test, gewoon het verwarmingselement afkoppelen en kijken of hij water pakt?

Heb je enig idee hoe het komt dat de spanning op het waterslot dan zo laag is?

Is het trouwens een waterstop of is het een waterregeling voor de hoeveelheids toevoer van de machine?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Waarom ga je spanning meten op het waterslot als het toestel afpompt?
Je meet onbelast dus vrij zinloos.
Je kan het verwarmingselement afkoppelen of proberen droog te fohnen.
Ook vocht in of op de connector.
Maar niet vergeten te kijken waar de lek is........*stijgbuis*
Pressostaat is voor het waterniveau.
 

Snoekel

  • #5
Ik heb de spanning gemeten op het moment dat hij water zou moeten inlaten. Ik wilde op die manier kijken of het waterslot wel aangestuurd word.

Maar.....beste S.oldeerbout....bedankt!

Ik heb je advies opgevolgd en het verwarmingselement losgekoppeld.
Opstarten van de machine, alles werken! Water komt binnen en wasprogramma start. Ook zag ik nu meteen het euvel: lekkage bovenin de stijgbuis! Dus er schittert weer licht aan het eind van de tunnel....bedankt!

Enige wat ik nu moet doen is het verwarmingselement zien te verwijderen en schoon/droog te maken.

Wordt vervolgt
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
10 minuten met de fohn erop werkt vaak , connectortjes los etc.
 

Snoekel

  • #7
Ga het nu proberen......ik laat het weten!
 

Snoekel

  • #8
Helaas.....proberen gaat niet lukken. De lekkage is ontstaan door het afbreken van het schroefdraad (uitdroging/veroudering) van de standpijp.

Ik heb hier zojuist een nieuw stuk schroefdraad aangezet (schroefdraad van een colafles, past precies) met twee component en dit moet nu eerst drogen.

Mocht dit niet lukken dan moet ik op zoek naar een nieuwe....verhaal is dus nog niet klaar maar we zijn op de goede weg!

S.oldeerbout, nogmaals bedankt voor de tip!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
1528059007 is het onderdeelnummer.
Kost niet zo veel en geeft wat meer vertrouwen.
Als lekkage te erg wordt kan het water op de grote pomp komen en dan ben je verder van huis.
Het afdichtringetje overzetten op de nieuwe en wat invetten.
Kunststof bout in de kuip er recht op zetten niet te hard aandraaien.
Weet je zeker dat het goed is......
Nu alvast droogfohnen is geen overbodigen luxe , zal je zien dat hij over een paar dagen direct na het afpompen water pakt.
 

Snoekel

  • #10
Nou, heb hem besteld, repareren was niet echt mogelijk. Morgen in huis, resultaat laat ik weten!
 

Snoekel

  • #11
Okee, gisteren besteld, nu al binnen....top!

Meteen erin gezet en zonder het verwarmingselement even aangezet. Pakt keurig water en start met programma. Daarna verwarmingselement aangesloten, aangezet en.......blijft pompen.

Gezien ik vermoet dat er dus toch nog vocht in het element zit wil ik dit opwarmen. Ik heb toen de machine aangezet met het verwarmingselement niet aangesloten, wachten tot hij water heeft en het programma start, daarna machine uitgezet, verwarmingselement aangesloten en weer aangezet.\

Programma gaat keurig verder, wordt goed warm, nu wachten tot hij klaar is en dan kijken of hij ook een koude start wilt maken.....

So far so good
 

Snoekel

  • #12
Opgelost! Truukje heeft gewerkt, inmiddels het 3e wasbeurtje aan het draaien.

Hierbij een virtuele taart voor s.oldeerbout als bedankje voor de tips!

 

Max!

  • #13
Ik heb volgens mij exact hetzelfde probleem. Ook hier dankzij het advies van S.tijgbuis ;) verwarmingselement losgekoppeld, getest en gelet op de stijgbuis aansluiting. Er kwam inderdaad water uit de aansluiting, maar hij gaf geen E20 meer aan eind programma.
Dus zijn tip was correct.

Stijgbuis ook bij mij gecontroleerd en ook ik had een rotte plastic schroefdraad. Geen vervangende in de buurt, randje eraf gehaald en met wat Teflon draad weer NIET TE VAST (zoals S.Oldeerbout al zegt) te draaien. Geen lekkage op het eerste gezicht.

Enige probleem is de connectie van het manchet van de stijgbuis aan het verwarmingselement. Dat zit met een slangklem en is er lastig weer op te krijgen. Toen het eenmaal zat lekker aan de slag en plots schoot het toch weer los. Hoe doe je dat beter?

Ik doe het even hier omdat het een goede aanvulling op je topic is voor nieuwe mensen met dit probleem.

Antwoorden mag hier of in mijn eigen topic over een iets andere afwasmachine. Ik zie het probleem E20 heel vaak en bijna altijd gaat iederereen aan de slag met de afvoer terwijl S.Oldeerbout het scherp ziet:
als er goed gepompt wordt, maar het einde niet bereikt is dit meestal de oorzaak en is de diagnose ook een eitje.
 

Snoekel

  • #14
Ik heb eerlijk gezegt geen probleem gehad met de slangklem. Wel is een goede volgorde van belang volgens mij. Eerst de rubber mof over de aansluiting van het verwarmingselement schuiven, dan schroevdraad van de stijgbuis in positie brengen en vastdraaien en dan pas de slangklem zetten.
Ik heb een tang gebruikt voor de klem open te zetten, ging zonder al te veel problemen. Succes!
 

Max!

  • #15
Bedankt voor je reactie Snoekel,

Ik zal het nog eens precies in die volgorde proberen, maar het probleem is dat de mof al ingedeukt is door de slangklem en het verwarmingselement erg glad. Da samen met een flinke druk maakte dat hij er weer afschoof.
 

Snoekel

  • #16
Nog een tip: als de mof is ingedeukt moet je deze een aantal minuten in een pan kokend water houden. Het rubber wordt hier zacht door en is weer in zijn originele vorm te manipuleren. Ook de binnenkant van de mof goed ontvetten met alcohol, deze wordt hier weer een stuk stroever door.
 

Max!

  • #17
Dank Snoekel. De slang en mof zitten er weer goed op. Het probleem blijft echter dus maar weer verder in het originele topic AEG Favorit vaatwasser E20. Pomp lijkt prima maar eind faalt
 

Snoekel

  • #18
Helaas .......the story continues...

Vandaag gaf de vaatwasser toen hij klaar was de error code .50

Ik kan deze code niet terug vinden in de manual. Feit is dat hij terug bij af is. Als ik hem nu aanzet dan gaat hij afpompen maar geen water nemen. Ik ga hem morgen weer uit de keuken bouwen en kijkenwat er aan de handis.

Het viel me op dat de schroef waarmee de standpijp wordt vastgezet niet helemaal vast zat, kon ik nog nadraaien. Dus ik hoop dat hij hier is gaan lekken en zodoende deze storing geeft,........

Hij heeft het dus een week perfect gedaan, baal natuurlijk dat het nog niet geheel is opgelost.

Wordt vervolgd.....
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #19
De kunststof bout hoort niet meer te draaien als deze éénmaal vast is gezet.
De afdichting kan dan zijn werk niet doen op de pijp achter het schroefdraad.
Zet de kunststof bout handvast en daarna iets nadraaien met een waterpomptang , maar zeker niet te strak.
 

Max!

  • #20
Snoekel,

Ik ben slechts ervaringsdeskundige door een week met mijn eigen AEG op een werkbank te moeten spelen, maar je doet een boel links op daardoor. Error 50 is vlgs mij motor gerelateerd (niet de afvoerpomp, maar de was moter). Dat kan het bedieningspaneel natuurlijk veroorzaken, maar ook de motor zelf.
Wat ik me herinner is dat je soms kan checken of de koolborstels nog goed zijn.

Geen idee of je hier wat aan hebt. Anders dan S.oldeerbout ben ik maar gewoon een koppige huisvader die nu error 20 en vervolgens error 30 opgelost heeft en een (afkloppen) weer werkende vaat wasser lijkt te hebben.

Dat aandraaien van die bout heb ik ook meegemaakt. Draai die stijgbuis moer te hard aan en je draait hem gewoon door. Ik heb overigens zelf de stijgbuis met ducttape aan de kuip gezet. Er komen steeds flinke klappen water door en het is geen wonder dat precies die aansluiting steeds gaat lekken want de afvoer motor hangt los (op een rubberen steun) en die pijp beweegt dus flink. Mijn ducttape houdt hem op zijn plek, maar geeft wel wat bewegingsruimte want het ding wordt natuurlijk ook nog eens warm en koud dus wil sowieso bewegen.

Anyway kijk eens naar de motor / regelpaneel kwestie voor error 50.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu