Hulp nodig bij advies kouddakconstructie

Charel

  • #21
@Jackd
Vanwaar uw uitlating over onzin ?
Ik heb toch geschreven dat ik mijn twijfels heb bij houtvezel isolatie onder een dampdicht plat dak zonder klimaatfolie ?
Je zal dan inderdaad ook geen enkele website vinden waar men dat aanraadt.
En daarom heb ik aangeraden om in zulk geval een klimaatfolie te gebruiken. Toch ?
@BasGoed
In principe heeft houtvezelisolatie ongeveer dezelfde isolatiewaarde als de doorsnee minerale wol.
Ik heb het dan niet over houtvezelplaten zoals men ze wel eens voor een onderdak voorziet maar over houtvezelmatten ! Er is een groot verschil in isolatiewaarde tussen beiden.
Maar er is nog een belangrijke eigenschap waar je vooral bij een plat dak rekening mee moet houden.
Dat is naast de isolatiewaarde die vooral in de winter nuttig is, ook de warmtedoorslag of de duurtijd eer de warmte doordringt tot binnen wat vooral in de zomer zeer nuttig is.
Ter vergelijking: bij 18 cm glaswol of rotswol is de buitenwarmte al na ongeveer 2 uur binnengedrongen terwijl dat bij onder andere 18 cm tot 4 maal zo lang duurt. Ongeveer 8 uur dus en ondertussen begint de buitenomgeving en het dak alweer af te koelen.
Het enige nadeel lijkt mij dan ook dat het in aankoop een stuk duurder is.
 

BasGoed

  • #22
Okay. Geen ruzie maken hoor, ik ben veel te blij met jullie tips.

Waar ik ook voor ga, ik zal sowieso klimaatfolie plaatsen. @Jackd uit mn hoofd gezegd heb ik 17cm balk om op te vullen, ik kan deze natuurlijk nog iets verlagen. Ik ben me bewust dat ik geen nieuwbouw rc ga halen maar kan nog wel iets meer isoleren want heb genoeg hoogte.

@Charel als ik google naar houtvezelmatten krijg ik veel soorten, ben wel heel benieuwd welke degene zijn die jij bedoeld (ter vergelijking met glaswol qua eigenschappen).

als je toevallig een tip hebt van een goed merk mag je me altijd een prive bericht sturen (ik begreep dat hier hier helaas geen merken genoemd mogen worden).

Voor de duidelijkheid; ik wil het gewoon zo goed mogelijk maken en ik betaal liever nu wat meer voor de beste optie gezien de kwetsbaarheid van het dak. Als glaswol beter blijkt te zijn (bijvoorbeeld door rc waarde) is dit misschien toch de beste optie, maar de vochtregulerendheid van houtvezelisolatie trok me wel aan.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #23
Je hoort (moet?) aan het bouwbesluit te voldoen, dus een rc van 6.
Ik ga je niet aangeven, maar zou pas over andere (minder isolerende) materialen gaan denken als je de 6 makkelijk haalt.
Eigenlijk moet je iets beters dan glaswol zoeken. (heb ik nog niks goeds voor gevonden, voor onder bitumen)
Net even gekeken hoeveel invloed de balken hebben:
14cm glaswol met een rc van 4,6 gaat naar 3,6 als het tussen balken zit. (dit doordat hout een stuk slechter isoleert.


@Charel
je reageert hierop:
"Vocht kan nergens naartoe,
hier houtvezel zonder klimaatfolie toepassen en je hebt over een tijdje mooie compost voor in de tuin. "
Als je dan over vocht regulering gaat praten dan is dat als reactie daarop onzin. Zonder folie is er niks te reguleren en wordt het een natte bende.
 

Charel

  • #24
@BasGoed
Op uw vraag heb ik u een privé bericht gestuurd met daarbij verwijzingen naar een aantal merken en types van isolatie. Je zal daarbij ook informatie vinden over de eigenschappen en de verwerking ervan.
 

BasGoed

  • #25
Dank! Ik zal vast meer vragen hebben wanneer ik het dak daadwerkelijk ga isoleren. Voor nu ga ik even mijn huiswerk doen met alle informatie die ik hier verkregen heb!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu