Advies gevraagd: Vergroten van keukenwerkruimte

Serge327

 • #1
Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar advies voor het vergroten van onze keukenwerkruimte. Momenteel ervaren we dat de ruimte te klein is en we willen graag uitbreiden. We zijn op zoek naar ideeën en suggesties over hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

Hebben jullie ervaring met het vergroten van een keukenwerkruimte? Welke stappen hebben jullie genomen en welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen? Zijn er bepaalde aspecten waar we rekening mee moeten houden bij het vergroten van de ruimte?

We hebben een foto bijgevoegd om een beter beeld te geven van onze huidige situatie. Het zou helpen als we het koffiezetapparaat naast het bestaande werkblad kunnen plaatsen. Ook willen we graag de kattenbak op dezelfde plek laten staan. Een idee dat we hebben is om een houtbedrijf een op maat gemaakte tafel te laten maken met dezelfde hoogte als het werkblad, waar we de kattenbak onder kunnen plaatsen.

Alle advies en tips zijn van harte welkom. Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Serge327

 • #2
Fotos

IMG_5834.jpeg IMG_5835.jpeg
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #3
Ik zie nergens een foto dan wordt het vrij lastig :wink:

Edit nu wel, werkblad verlengen met de diepte van de plankjes naast de koelkast? Daar past misschien net je koffieapparaat etc op qua diepte, is het een optie de koelkast wat meer naar rechts te schuiven zodat je een duper werkblad kwijt kunt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Inmiddels wel een foto. Maar een plattegrond van de ruimte met de huidige keukenopstelling zal wellicht beter helpen.

Mijn idee: Meer (werkblad) ruimte krijg je bij een hoekopstelling met bovenkastjes. Koel/vriescombi naar linker uiteinde, of vervangen door onderbouw apparatuur.
 

Serge327

 • #5
Opschuiven van de koelkast lukt helaas niet. Zie dan eigenlijk - zonder grote aanpassingen - geen andere mogelijkheden dan een kastje naast het werkblad te plaatsen. Bedankt iig!
 

Ijssel87

 • #6
Die oplossingen zijn er misschien wel, maar dan zul je toch met meer informatie moeten komen want in onze glazen bol kunnen we jouw keuken niet zien.
 

Serge327

 • #7
Hierbij wat foto’s wat mogelijk de situatie verduidelijkt

IMG_5887.jpeg IMG_5888.jpeg
 

Kaajee

 • #8
Ik zou één plank uit die hoekkast doortrekken naar het aanrechtblad als het ware. Zelfde kleur/soort, zelfde breedte en daar kan dan bijvoorbeeld je koffiezetapparaat op komen te staan. Denk dat dat er het meest strak uitziet.
 

Serge327

 • #9
Dat zie ik wel voor me, dank je! Bevestigen kan dan of op twee balken (keukenblok zijde), of in de wand geschroefd. Wat is het verstandigste?
 

Kaajee

 • #10
Je zou een dikkere in dezelfde kleur van 2/2,5 cm dik kunnen nemen, staat wel stoer denk ik. Dan verwijder je 1 plank uit de open kast die dan vervangen wordt door deze dikkere. Dan volstaat waarschijnlijk een ondersteuningslat op de keukenkast en in de open kast (aan de 2 korte zijden van de nieuwe plank).

Wil je absoluut stevigheid of een dunnere plank, dan zou ik aan de muur, over de gehele lengte van de nieuwe plank, ook een zelfde lat aan de muur bevestigen. Je verft deze in (ongeveer) dezelfde kleur als de plank zelf en klaar is klara.
 

Ijssel87

 • #11
Kun je datzelfde idee links boven de vuilnisbak ook niet toepassen? Dan heb je er aanzienlijk meer "blad" bij. Afhankelijk van je budget kun je er ook voor kiezen je aanrechtblad te vervangen zodat je (op het fornuis na) aanrechtblad van muur tot muur doorloopt.
 

Serge327

 • #12
Super, het idee met de plank gaan we uitvoeren. De keukenkasten zijn niet naar onze smaak, maar door vorige eigenaar onlangs vervangen. Nieuwe frontjes willen we wel, maar dan van echt hout. Forse kostenpost, dus houden het maar even zo. De te monteren plank gaan we wel een kleur geven, zwart of wit.

De plank rust dan op de te monteren lat op de keukenkast. Misschien een domme vraag, maar welke schroeven lenen zich hier het beste voor? Gaan immers wel in een zgan keuken.

Links van het fornuis kan helaas geen plank ivm inbouwkast met deurtjes. Was anders ook een goede optie geweest!
 

Kaajee

 • #13
Je kunt gewone houtschroeven nemen. Keukenkastje zal niet al te dik zijn (1,6/1,8 cm) dus wel genoeg schroeven nemen. Zoveel gewicht zal er ook niet opkomen.

Als je het steviger wilt hebben, gebruik je moeren en een bout. Dan voor je een gat door de balk en meteen door het keukenkastje.
 

Serge327

 • #14
Het hout is binnen! We gaan nog twee latjes als steun maken zodat het blad steviger staat. Een aantal schroeven gaan het zij keukenblad in. Welke schroeven adviseren jullie mij? Het blad is immers best wel dun. En moet ik voorboren?

IMG_6170.jpeg IMG_6159.jpeg
 

Kaajee

 • #15
Ik vind die staande balk er nou niet fraaier op worden.
Vermoedelijk is het zonder ook stevig genoeg, eventueel aan de achterzijde over de gehele lengte een dunne lat op de muur voor extra ondersteuning, die valt veel minder op. Die voorkomt meteen eventueel doorbuigen.
(Je hoeft er per slot ook niet op te gaan zitten toch?)

Verder gewoon een passende schroef, 3/4 afstand in het keukekastje. Niet te dik, desnoods een paar extra. Ik schat dat 3,5cm genoeg zal zijn, even beide plankjes opmeten.
Dan in ieder geval voorboren in de nieuwe plank en meteen een verzinkboor gebruiken om de schroefkop mooi weg te laten vallen
 

Serge327

 • #16
Dank je, heb ik wat aan! Balk is tijdelijk om af te meten. Hebben een latje dus kunnen voor jouw advies gaan. Tussen de muur en de plank, is het verstandig om daar een afdichting (met kit?) te maken? Stel er lekt eens wat op die plank.

IMG_6184.jpeg
 

Kaajee

 • #17
Afkitten zou ik zeker doen. Rondom in een weinig opvallende kleur.
 

Serge327

 • #18
De muur is helaas spachtelputz. Om later problemen te voorkomen: iemand een idee wat ik aan afdichting het beste kan gebruiken?
 

Kaajee

 • #19
De overgang blad/spachtelputz is toch ook gewoon met siliconen kit af te kitten?
 

Serge327

 • #20
Klopt, maar als de kit ooit weer van de muur af moet dan lijkt me dat door de spachtelputz structuur erg lastig
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu