Advies gevraagd over aansluiten badkamerradiator

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #21
Dat open hakken heb je wel met harde dikke tegels te maken die gaat scheuren.
Wat je kan doen is er naast met een speciaal diamant boor te boren (groen) zodat je ruimte kan maken en stuk er uit kan breken.
Naamloos.jpg

Persoonlijk vind ik het niet mooi weer zijden een aansluiting en stuk leiding naar het midden.
Dan maar door pakken en iemand er bij die stuk tegel er uit net bruin omlijst je een nieuwe aansluiting maakt voor de radiator en later een tegel terug plaatst.
Dan zie je wel een voeg boven maar zit toch onder radiator.
 

RAH

  • #22
OK, ik ga er over nadenken. Ik had al gedacht aan boren, maar het zijn harde tegels en er is een kans dat ik in de leiding boor. Dan heb ik echt een probleem.

Nog even over de aansluiting van het verdeelblok op de radiator. Dat is geen knelkoppeling, dus daar moet dus teflon tape omheen, neem ik aan?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23
1685950659040.png

hierkomt teflon tape om heen
en je hebt een staartstuk sleutel nodig om hem in te draaien.
1685950788482.png

En de kneldop enen wartel met ring moet van de witte buis af en daar moet de klemset van de radiator onderblok op.
 

RAH

  • #24
Helder, zo'n staartstuk heeft de installateur van te voren al in de radiator gedaan.

Nog even een vraagje: moet ik alupex buis altijd met een buisschaar/buissnijder doorsnijden of mag ik ook een afkortzaag met metaalblad gebruiken?

En daarna altijd kalibreren met de boormachine én ontbramen voordat de knelkoppeling erop gaat? Of is het of de één of de ander?

kalibreertool.jpg Bonfix ontbramer.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #25
Dat ik een kortere staart stuk zou je er in zetten heb je meer speling om kraan te plaatsen.
Dat moet met een buisschaar dan kalibreren met daar voor bestemde gereedschap.
Er komt geen knelkoppeling op maar zie 2min 30 aansluiten radiator.
 

RAH

  • #26
Ik begrijp dat de aansluiting op de radiator geen knelkoppeling is. Is gewoon schroefdraad met teflon tape op staartstuk. Ben echter ook nog steeds de optie met de zijaansluitingen aan het overwegen, dus ik spring een beetje van de hak op de tak. In dat geval moet ik wel kniestuk met knelkoppelingen maken. Heb dat nog nooit gedaan, dus wilde weten waarom de alupex buis nooit met een afkortzaag wordt gezaagd (als ik het op de werkbank kan doen).

Er zitten nu op de leidingen eindstops met knelkoppelingen. Ik weet dat je een knelkoppeling in zijn geheel moet vervangen, maar kan je dat dan wel onbeperkt doen op hetzelfde stukje alupex? Ik bedoel, die buis wordt door de koppeling elke keer toch een beetje beschadigd?

Dan zou ik nog willen vragen of er een trucje is om de tule van een knelkoppeling uit de slang te trekken als die erg vast zit. Ik lees wel tips over de knelring, maar wat doe je als de tule er niet makkelijk uit komt?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #27
Ik wil nog een ding zeggen haal er een vakman bij dit word zo niks.
Ik heb je al vele adviezen gegeven.
Ik zou tegel open nieuwe leiding laten persen en aan sluiten en weer afwerken met nieuwe tegel.
Anders word prutswerk met lekkage als gevolg.
Succes.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #28
Ik zou ook één complete tegel verwijderen en een nieuwe tegel terugplaatsen. Er is best veel ruimte in de muur nodig om te kunnen werken.
Een vakman is best te vinden, het is nu zomer, dus je hebt nog een tijdje voordat je deze radiator echt nodig hebt,
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

RAH

  • #29
Ik kan ze helaas niet vinden, die vakmensen, en zeker niet om het probleem van een ander bedrijf op te lossen. Ook niet als ik 70 euro per uur betaal en de koffie gezet is als ze op de stoep staan.
Ik heb bij de verbouwing al meer zelf moeten oplossen (klusbedrijven lopen ook zomaar weg en vooral als het werk tegenzit of ze zelf schade hebben veroorzaakt), maar ik informeer me wel eerst uitgebreid van te voren omdat je op die manier veel problemen kan voorkomen. En dat is tot nu toe steeds prima gegaan. Het aansluiten van de radiator is de laatste klus, dus "dat wordt niets" is wel erg kort door de bocht. Er zijn ook mensen die gewoon beginnen en er dan halverwege achter komen dat ze van te voren niet goed genoeg hebben nagedacht, maar ik behoor niet tot die groep.

Dank voor de gegeven tips, maar er blijven ook enkele vragen onbeantwoord.
- Ik vermoed dat de beschadigde alupex leiding gewoon diffusiedicht blijft omdat het de aluminium laag is die de zuurstof afsluit. Ik vermoed alleen dat de maximale druk (10 bar) niet meer haalbaar zal zijn als de buitenmantel beschadigd is, maar voor een cv installatie met hooguit 2 bar druk is het nog goed genoeg, denk ik.
- Hoe vaak je hetzelfde stukje alupex buis voor een knelkoppeling kan gebruiken, geen idee. Bij Bonfix heb ik gelezen dat dezelfde knelkoppeling maximaal 3 keer gebruikt kan worden, dus ik denk dat het in ieder geval meer dan 3 keer zal zijn als je nieuwe knelkoppelingen gebruikt.
- Waarom een alupex niet met een afkortzaag ingekort mag worden en zo'n onhandige buisschaar nodig is? Ik vermoed dat het gewoon kan met een afkortzaag, alleen kan het gewoon niet als de buis aan één kant al op een leidingnetwerk is aangesloten. Dat het niet met een ijzerzaagje kan, dat snap ik, want dat gaat in veel gevallen schuin. Ik begrijp dan op mijn beurt weer niet, dat er niemand dat ooit geprobeerd heeft.
- Dan had ik eigenlijk nog een vraag over het doorspoelen van de leiding. Er bestaat namelijk een kans dat er wat bouwgruis in de leidingen zit en dat mag niet bij de ketel komen. Het plan dat ik heb is om eerst de installatie te legen, dan de eindstop van de aanvoerleiding te halen, de kraan weer open te zetten en de aanvoerleiding door te spoelen, dan de aanvoerleiding weer af te doppen en daarna hetzelfde met de retourleiding te doen. Misschien nog een laatste advies daarover?

Ik heb trouwens besloten niet de tegels uit te hakken omdat de kans te groot is dat ik de leidingen beschadig. En als ik meer bewegingsruimte voor de leidingen moet creëren, moet ik wel heel dicht bij de leidingen hakken of boren. En als dat allemaal goed gaat, dan ben ik nog niet 100% zeker of het aansluiten wél lukt. Een laatste punt: ik krijg het nooit meer netjes met de uitgehakte tegel.

Ik zie genoeg video's waarin het aansluiten van een badkamerradiator wordt voorgedaan (b.v. Zelf je radiator aansluiten op alupex leidingen. - YouTube) met een groot gat in de muur en leidingen die een hoop vrijheid hebben en waar eerst het onderblok wordt gemonteerd maar wat ze niet vertellen is hoe er achteraf nog getegeld moet worden als de radiator al hangt. De volgorde is toch eerst tegelen en daarna het onderblok monteren en de radiator afhangen. Dat moet gewoon kunnen zonder hakken en breken als het professioneel wordt gedaan. Ik heb een aannemer dat nog nooit zien doen.

Voor de andere optie (i.e. 2 korte leidingen naar buiten leggen en daar op de radiator aansluiten), hoef ik niet te hakken of te boren en ik weet 99% zeker dat het past. Ik kan bijna alles op de werkbank voorbereiden, hoef alleen maar onder de radiator te liggen om het kniestuk aan te knellen en het staartstuk in te schroeven. De radiator van ruim 65 kg hoeft ook niet van de muur, een advies dat ik eerder kreeg. Het enige bezwaar dat ik heb gelezen is dat er (misschien) een stukje van de witte alupex leiding aan de onderkant zichtbaar wordt.

Als je dat op een rijtje zet, dan is de keuze toch niet moeilijk?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #30
Ik heb in begin toen die meer lagen buis was heb ik ook zitten knoeien met een zaag toen ook geen speling in beton vloer en precies zicht werk moest ook gaan kappen en overleg bewoners dat ze een rozet om heen kregen maar het was op gelost.
Ik kon er niet 7 mm af halen en gelukkig was ie dicht.
Daarom zeg ik gebruik juiste materialen en gereedschap zodat het goed en vakkundig gemaakt kan worden.
---
Je hebt geen speling in die buis dus alles zit vast die knel ring voor die dop heeft de buis al vervormd dus dat dit lek dicht word met de rubber afdichting heb me twijfels, dus er moet een stuk af en je hebt niet meer mooi buis uit steken.
----
Kijk met die radiator op hangen moet je een maat hebben en als je kraan aan sluit op radiator en smeert de gaten dicht en laat het uit harden dan kan radiator er af en muur afgewerkt worden en later past ie precies.
Of je krijgt bij u dat leidingen vast af gewerkt en radiator geplaatst maar kraan past niet.
_______
een beetje tegel zetter slijpt je met multitool de tegel door boven je buis als je de tegel op er uit haalt knapt ie en dan zie de buizen zitten. die kan gemakkelijk vrij krijgen om er ruim bij langs te gaan.
En als er een nieuwe pijp is geperst dan kan je er voor kiezen om kraan er vast aan te zetten.
Dan kan er een tegel van onderren in geschoven worden en netjes op kleur afvoegen.
Naamloos.jpg

Het is een hele verhaal van u maar ik lees het laatste dat u niet blij bent met de adviezen die wij vakmensen geven.
Als ik geweten had dat u zo zou reageren dan had ik geeen moeite gedaan om u te helpen.
 

Haplo

  • #31
Ik zou , zoals Henk253 aangeeft, de hele of halve tegel er uit halen. Met wat geduld kan dat zonder schade. Gebruik dan deze koppeling
1686161447451.png
 

RAH

  • #32
Het is al een tijdje geleden, maar het is opgelost met de zijaansluitingen. Ik heb eerst nog wel een gokje gewaagd met een ander middenblok (50 euro) dat wat kleiner was, maar dat bleek toch niet te passen. Ik moest er te veel druk opzetten.
Dus uiteindelijk heb ik mijn eigen gevoel gevolgd en opnieuw een onderblokset gekocht voor de zijaansluitingen. Ook een goede buisschaar gekocht, wat knelkoppelingen en een stukje alupex buis die ik op maat geknipt heb en alles paste zonder enige mechanische druk. De koppelingen waren ook meteen waterdicht.
Ik heb nog wel een speciale korte sleutel gekocht om de knelkoppelingen goed aan te kunnen draaien want er was weinig ruimte om te kunnen werken. Toen ik eenmaal de spullen in huis had, was het eigenlijk binnen 1 uurtje gepiept.
Breken en hakken en de radiator verplaatsen waren voor mij geen opties.

20230617_195616.jpg 20230617_203545.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu