Advies over badkamerventilatie gevraagd

Wie kan ons helpen met advies over een badkamerventielatie. We verhuren een appartement met een badkamer (gastenbadkamer) zonder raam. De ventilatie gaat via een badkamerventilatie in het plafond. De huurder gaf aan dat ná douchen er veel damp aanwezig is en de muren en de spiegel vochtig / beslagen zijn. Op de door verhuurder verstrekte foto's en video is de spiegel beslagen, maar het lijkt conform wat men zou verwachten ná douchen.

Huurder gaf aan dat de aanwezige ventilatie niet functioneerde en stelde voor om een nieuw ventilatiekanaal aan te laten leggen via de andere badkamer naar de buitenmuur (dus een constructieve aanpassing). We hebben de badkamerventilatie laten vervangen (90 m3 / uur). De huurder geeft aan dat dit onvoldoende verbetering tot gevolg heeft gehad en claimt dat we haar niet serieus nemen en alles te langzaam gaat. Huurder ziet als enige oplossing de geheel nieuwe horizontale ventilatiekanaal via de andere badkamer naar de buitenmuur.

De spiegel is nog steeds beslagen en de muren vochtig ná douchen. Huurder claimt dat de ventilatie niet werkt aangezien een velletje wc-papier niet blijft hangen. Mijn vragen zijn: 1) hoe vochtig mag een badkamer zijn ná douchen, 2) moet bij een goed functionerende ventilatie een velletje wc-papier blijven hangen? en 3) heeft iemand nog ideeën wat wij kunnen doen om (indien nodig) de ventilatie te verbeteren / vochtigheid te verminderen. Wij begrijpen van omwonende dat huurder nauwelijks aanwezig is dus het appartement nauwelijks geventileerd wordt.
 
Het fijne weet ik er ook niet van, maar bij mij blijft een velletje wc papier wel degelijk hangen, zowel bij een mv-box/installatie, maar al helemaal bij een ventilator.
Maar condens op bijvoorbeeld een spiegel in een douche voorkomen lijkt me ondoenlijk, ojf je moet een verwarmde spiegel nemen.

Zit er eigenlijk ook verwarming in de badkamer? Wordt die gebruikt?

En daarbij, waar maakt huurder zich eigenlijk druk om? Spiegel snap ik enigszins (uit ongemak), maar een doekje erover en je kunt prima kijken. Het rest van het "condens probleem", zou uiteindelijk een probleem van verhuurder kunnen worden (als het dus al een probleem is).
 
Laatst bewerkt:
Hoe weet je dat hij ook daadwerkelijk 90 m3/h doet? Doorgaans blijft een velletje papier wel hangen bij dat debiet.
En hoe is de afzuiging nu geregeld? Via MV-box of aparte ventilator?
 
  • Like
Waarderingen: Actatstudent
Om voldoende debiet te krijgen, moet de lucht wel zonder al teveel weerstand verplaatst kunnen worden. Hiervoor kun je het volgende even checken.

Dit kan verhinderd worden door een vuil kanaal waardoor de lucht niet goed afgevoerd kan worden.

Verder moet er ook dezelfde hoeveelheid lucht aangevoerd worden als afgevoerd wordt. Controleer of er onder de badkamer deur een groot genoeg kier zit (minimaal 1-2 cm). Ook moet de lucht ergens anders het huis in kunnen komen. Als er ventilatieroosters aanwezig zijn moeten die dus open staan. Als die er niet zijn, verre van ideaal maar dan moet er dus een raam open staan.

Ik zou hiermee aan de gang gaan om het debiet op orde te krijgen zodat de ''wc papier test'' slaagt. Daarna is het aan de huurder om roosters of een raam open te laten en voldoende te verwarmen bij kouder weer.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor jullie reacties! Erg fijn dat jullie meedenken. @[B]ADDave[/B]: dat zijn de specificaties van de ventilator. Goed punt. Dat zegt inderdaad niks over het daadwerkelijke debiet.

@Job_04 Bedankt voor jouw reactie. De aanvoer zou inderdaad het probleem kunnen zijn. Wij weten ook niet of het ventilatiekanaal schoon is (het complex heeft een VVE).

Wat vinden jullie van het voorstel van de huurder om een geheel nieuw horizontaal kanaal aan te laten leggen. Wij vinden dat dit van ons als verhuurder in alle redelijkheid niet gevraagd kan worden en dat we eerst de huidige ventilatie moeten optimaliseren.
 
Het is nogal ingrijpend om 'zomaar' (omdat een huurder dat wenst) een compleet nieuw ventilatiekanaal aan te laten leggen als eerst de andere punten zoals Job noemt nog niet gecontroleerd zijn.

Misschien kan het handig zijn om een installatiebedrijf er eens naar te laten kijken of het kanaal in orde is. En zo stap voor stap de punten controleren of aanpassen.

Eventueel de badkamerventilator aanpassen naar een ventilatiebox kan wel voor betere ventilatie zorgen. Tegenwoordig zit bij veel merken er standaard een vochtsensor in en een ventilatiebox heeft ook meer capaciteit.
Maar dan moeten de kanalen en het appartement daar wel geschikt voor zijn.

via de andere badkamer naar de buitenmuur

Via welke andere badkamer zou dit moeten gebeuren?
 
Als de gemeten afvoer capaciteit 50 M3/h is dan voldoet de afzuiging aan het bouwbesluit.

Met of zonder beslagen spiegel is dan geen argument meer, omdat is voldaan aan het bouwbesluit.
Dus laat het meten door een bedrijf wat u daar een rapport van afgeeft met de meetgegevens.

Vr Gr
 
Wat vinden jullie van het voorstel van de huurder om een geheel nieuw horizontaal kanaal aan te laten leggen

Dat je geen bouwkundig advies van een huurder moet aannemen. Huurder komt met een klacht, ga zelf op zoek of die gegrond is en zo ja wat de oplossing is, en als je er niet uitkomt schakel hier dan een professional voor in.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu