Advies gevraagd mbt oude badkamer renoveren

Rob_453

 • #1
Mijn oude badkamer ga ik vernieuwen. Ik heb in bijgaande afb een tekening gemaakt incl legwijze tegels.
Omdat ik destijds (ca 10 jr terug) veel aandacht heb besteed om de vloer- en wandtegels goed vlak te leggen kan ik nu kiezen voor tegels op tegels.
- de vloertegels zijn 60x30. Is het patroon in de tekening een goede keuze?
- ik leg de vloer iets verhoogd anders kom ik op de betonnen ondervloer niet weg met het afschot en de drain. Vandaar de drempel. De drempel kan ik niet van de vloertegels maken want dan krijg ik lelijke zijkanten. Bestaan hier speciale drempels voor? hoe doet een prof dit?
- dan de voeg wand/vloer: ik tegel eerst de vloer en dan de wand (vloertegel ligt dan iets onder de wandtegel). Dus krijg ik een meer verticale voeg, dat vind ik mooier dan een volle vloervoeg. Is dat oke?
- de tegels zijn gerectificeerd/gekalibreerd. Is een voeg van 2 mm het mooist?
- celbetonblokmuurtje: kan ik zo'n muurtje van ca 1,5 m hoog ook plaatsen bovenop de vloertegels (dus achteraf)?
- misschien zijn er inmiddels nieuwe materialen en vandaar de vraag: bestaat er voegmiddel waarmee je alles kunt voegen; dus alle voegen, ook de hoeken en aansluiting vloer/wand? Of is het nog steeds zo dat alle hoeken met kit worden gedaan?
- voegpatroon vloer/wand. Ik wil de voegen van de wandtegels (ook 60x30) niet gelijk laten lopen met de vloervoegen. Bijv. 10cm verspringen. Is dat oke?
- de tekening: zijn er hierop opmerkingen te maken?
Het is voor mij alweer een hele tijd geleden dat ik voor mezelf een badkamer of wc-ruimte heb betegeld. En ik houd van een goede voorbereiding, vandaar het vragenlijstje.
Ik hoor graag jullie
adviezen.
groet,
rob
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Beter is de voegen wild laten verspringen, dan heb je minder snij verlies.
  Voor de dorpel gebruiken wij meestal een holoniet dorpel van 4x4 of 5x5 cm
  Maar een hardsteen dorpel kan ook.
  Een voegje van 1,5 mm samen met een leveling systeem gebruiken.
  Muurtje van 150 cm is veel te laag, dan spat je de rest van de badkamer nog nat als je staat te douchen of het moet zijn dat je daar nog een glazen wand op zet.
  Normaal is het muurtje ongeveer 2 meter hoog, op tegel maat of tot aan het plafond.

  Het muurtje ook op de vloer bouwen, en niet op de tegelvloer zetten.

  De inwendige voegen van zowel wand als aansluiting van wand en vloer afkitten, en niet voegen.
  Hou hiervoor ook een voegje van ongeveer 3/4 mm voor open.

  Het nadeel van eerst de vloer leggen is, dat je dan alle wandtegels in het douche gedeelte schuin moet snijden om aan de vloer aan te sluiten.
  Als de voeg gekit wordt, zie je geen verschil waar de voeg zit.
   

  Rob_453

  • #3
  Bedankt voor antwoorden.
  Op het muurtje komt inderdaad een glazen wandje. Misschien (geen voorkeur) ook nog glazen deur als het water te veel in de badruimte spat.

  Over muurtje plaatsen bovenop de nieuwe tegels is in Klusidee al meer geschreven zag ik. In de adviezen wordt vaak gezegd dat achteraf een muurtje op de tegelvloer zetten mogelijk is: (https://www.klusidee.nl/Forum/muurtje-plaatsen-in-reeds-bestaande-badkamer-t97960.html).

  Een hardsteen dorpel vind ik mooier dan holoniet. Maar is het ook te doen (en mooi) om zo'n laag drempeltje van dezelfde tegels te maken en afwerken met hoekprofielen?

  De bestaande tegelvloer ligt vlak maar het zijn wel tegels (40x40) met brede voeg en niet gerectificeerd. Kan ik die oneffenheden gewoon met de tegellijm opvangen of moet ik eerst vloeibaar egaliseren (liever niet)?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu