Douchegoot/drain te laag, advies gevraagd

Togren

  • #1
Hallo allen,

Ik zal proberen de situatie zo volledig mogelijk uiteen te zetten, en ook een aantal foto's bij te voegen om het nog wat visueler te maken.
Het geval wil namelijk dat mijn vriendin recent een appartement heeft gekocht. Of ze het had moeten doen of niet is een andere discussie en niet relevant voor deze post :)

Ze heeft mij al een tijdje terug gevraagd om de douchedrain schoon te maken, en het eerste dat mij toen opviel is dat het rooster was vast gekit aan de omringende tegels, en niet de drain bak. Echter, niks van gedacht en vergeten, tot vandaag. Ik heb de kitranden los gesneden van het rooster en het rooster gelift. De geur die eronderuit kwam was niet te harden, en zoals op de foto's te zien is, was het uitzicht ook niet te harden.

Wat is gebeurd is denk ik dat de vorige bewoners een nieuwe tegelvloer wilden aanleggen. Deze is op de originele tegelvloer gelegd, waar al een douchedrain in was aangebracht. In plaats van deze te vervangen of te verhogen hebben de beste mensen het rooster van de drain wat verbogen zodat deze nu óp de drain staat. Het gevolg is natuurlijk dat het water alle kanten op kan om in de dekvloer te trekken etc.

Dat is dan ook wat gebeurd is, aangezien er gewoon een laag zand/cement lag in de drain. Het omringende voegwerk en dekvloer was zeiknat, en ik kan alleen maar gissen naar hoe lang en hoe ver dit reikt. Omdat de hele vloer eruit halen voor nu geen optie is, was mijn enige andere oplossing om dan de kitranden opnieuw op te zetten, maar deze keer vanaf de drain zelf, zodat het toch 'hermetisch' is afgesloten en er geen water meer naar de omringende structuren kan lopen (Geen idee wat de huidige schade al is).

Op dat vlak de eerste vraag, zijn dit de enige 2 oplossingen of zijn er meer die wellicht toch een langdurige oplossing kan geven ?
Daarnaast ook de vraag of het dan verstandig is om de hele bedoeling te laten luchten/drogen (geen idee hoe lang dat gaat duren) of om het nu al dicht te kitten en we weer kunnen douchen ?

Alvast bedankt voor jullie inzichten! Mocht ik iets niet helder hebben verwoord of uitgelegd, hoor ik dat graag !

Schoongemaakt 01.jpeg Schoongemaakt 02.jpeg Schoongemaakt 03.jpeg Vieze goot 01.jpeg Vieze goot 02.jpeg Vieze goot 03.jpeg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
ik dank dat een op maat gemaakt randje met daarin een nieuw uitneembaar rooster
er in laten lassen de beste en mooiste optie is.
dat kost wel wat maar dan is het ook goed.
 
  • Like
Waarderingen: Sander de Graaf

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Ik zou zeggen er uit slopen en nieuwe drain en tegel vloer want dit is niet te vertrouwen, ze hadden bovenkant dicht gekit om maar geen water onder die tegels te krijgen.
Ook is daar de afdichting slecht je afdichting mat is in zicht en hier kan gewoon water onder in de oude smeerlaag.
Ze kunnen dit ook gedaan hebben omdat er als iets lekt en als je nieuwe tegels over heen doet om huis kwijt te kunnen.
Ik zou doorpakken want dit zijn gebreken wat de vorige bewoner van af wist.
1691313467003.png
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
dit krijg je zo niet meer (langdurig) waterdicht, het water zal zich al redelijk ver versprijd hebben in je vloer en onder de tegels.
De vloer eruit en opnieuw opbouwen zal de enige goede oplossing zijn.
Mocht dit niet kunnen dan is het aanpassen van de deksel van de drain een visuele oplossing maar vroeg of laat ontkom je er niet aan om de vloer te vervangen.
 

MvanV

  • #5
Ik zit even vrij te denken, want kitten gaat vaak na een jaar al scheuren in zulke situaties; wat als je er nou een drain boven op legt die zijn water loost in deze drain, dan kan je het van bovenaf mogelijk wel beter waterdicht afwerken. En het stroomt toch omlaag, dan krijgen de randen alleen bij zeer hoge waterstand het te voorduren.
De echte iplossing zal helaas wel vervangen zijn
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op zich was het dichtkitten van de goot niet eens zo'n slecht idee, echter wanneer de boel vol haar en zand komt te zitten, stroomt de goot over onder de tegels.
(iemand die veel in de tuin werkt of bijvoorbeeld stratenmaker is, neemt iedere keer een klein beetje zand mee de douche in, dus dat hoeft niet perse onder de oude tegels vandaan te komen)

Hoe groot de schade is, is niet te zeggen, als de oude vloer echter goed waterdicht was, dat zou het kunnen meevallen. Het kan ook sterk tegenvallen..
Wat zit er onder deze vloer? Kan je daar iets meten of zit je dan bij de onderburen?

Als je dit gaat kitten zal je het vaak los mogen snijden om te kijken of de boel droog blijft en dan dus weer opnieuw mogen kitten.
Eerst alles kitten zonder de goot erop.
Dan de goot erop en de goot ook dichtkitten.

Over twee maanden snij je de boel weer open om te kijken hoe het eruit ziet. Valt dat mee, dan kan je wat langer wachten.

NB: dit is niet optimaal, ook ik zou zeggen dat de boel er beter helemaal uit kan.
 

Togren

  • #7
Dank allemaal voor de reacties, het bevestigd ons vermoeden helaas.
We gaan kijken voor een tijdelijke oplossing nu het eindelijk wat droger begint te worden bij de douchegoot (heeft lang geduurd!).
Parallel kijken hoe het voor de lange termijn gaan doen qua kosten, aansprakelijkheid etc. maar met de input van iedereen weten we dat we op het goede gedachtespoor zaten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu