Advies gevraagd: lekkende aftapkraan en deuk in 22mm-leiding

Marijnw

  • #1
Achtergrond
Omdat ik een fonteintje in het nog aan te leggen toilet wil heb ik een T-stuk (knelkoppeling) in de 22mm-buis die omhoog loopt gezet, voor de wateraanvoer.

Daarbij zijn helaas twee probleempjes opgetreden, waarvan ik hoop dat jullie me advies kunnen bieden.

Probleem 1
Een oud soort kraantje (onder het T-stuk) is gaan lekken, bij het schroefdraad, dus waar het kraantje mee in de buis bevestigd zit (aangegeven met pijl nummer 1 op de foto). Ik krijg de kraan - of wat het dan ook precies is, want het is in ieder geval geen normale kraan - met geen mogelijkheid los om 'm te vervangen. Hebben jullie hier tips voor?

Ook het aftapkraantje (aangegeven met pijl nummer 2) is na een keer open en weer dicht draaien gaan lekken, op de plek waar de pijl naar wijst - dus gewoon uit de kraan zelf.



Probleem 2
Omdat het plaatsen van het T-stuk erg lastig ging, heb ik de buis een beetje moeten verbuigen. Ik heb tussen de muur en de buis een klein voorwerp gezet, zodat de buis uitstak, en ´m toen (met veel moeite) in de knelkoppeling weten te krijgen. Er zit ook een deukje op de plek waar de pijl naar wijst. Het is een 22mm-leiding. Mijn vraag aan jullie is of ik dat stuk pijp moet vervangen, of dat ik ´m gewoon zo kan laten zitten.



Alvast hartstikke bedankt voor de adviezen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Bij 1 kan je een nieuwe bovendeel voor afsluiter plaatsen, mits je voor deze afsluiter nog een hoofd afsluiter hebt zitten zodat je het druk kan afhalen om deze te repareren.


en 2 kan een nieuwe aftapper ingedraaid worden



dat deukje kan je gewoon laten zitten
 

Marijnw

  • #3
Hoi Henk,

Bedankt voor je snelle en duidelijke antwoord. Ik heb gelukkig nog een hoofdafsluiter, dus vervangen zou moeten kunnen. Ware het niet dat ik het bovendeel voor de afsluiter met geen mogelijkheid los krijg.

Zijn er nog tips? Gewoon WD40 erop spuiten, of bijvoorbeeld juist azijn om de kalkaanslag op te lossen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Je moet een grote bahco nemen goed op aan sluiten en evt met hamer ff 1 a 2 tikken op te geven om het schroefdraad even te laten schrikken.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu