Advies gevraagd diameter waterleiding

Ocsurias

 • #1
Ik heb zelf altijd gedacht dat je je hoofdleiding voor water het liefst 20mm moet houden zodat je voldoende druk houdt, nu wil ik momenteel een ontharder gaan aansluiten en zal ik een stuk onder de vloer door moeten waarvoor ik pex ga gebruiken. Ik wilde 24mm pex gaan gebruiken hiervoor icm 20mm koper voor het zichtwerk boven de vloer.

Nu mijn vraag :) ik zie dat er bij de watermeter de diamemeter van de buis enorm terug loopt zie links onder de groene hendel. Heeft het dan nog zin om hierna met 20mm buis te gaan werken?

waterleiding.jpg


Groet,
Paul
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Elke meter leidinglengte heeft gewoon een drukval die (o.a.) afhankelijk is van de stroomsnelheid... in het kwadraat. Dus halve dwarsdoorsnede is dubbele stroomsnelheid is viervoudige drukval.

  Bij een ontharder is een keerklep EA verplicht en die heeft ook weer drukval.

  Zowel 24mm PEX als 20mm koper ken ik niet. Wel 25 PEX en 22 koper. Geen idee waarom je koper boven de vloer wilt. Ziet die meterkast er mooier uit met koper...? Koppelingen zorgen ook weer voor drukverlies. Met PEX kun je mooi lange lengtes aan 1 stuk doen en gemakkelijk ruime bochten maken.

  P.s... ik zou eens wat doen aan al dat vocht daar. Wellicht heb je wat kierende doorvoeren of poreuze meterkastbodem?. Zal ook wel niet zo lekker ruiken daar nu zeker?
   
  • Like
  Waarderingen: Ocsurias

  Ocsurias

  • #3
  Dank voor de snelle reactie, helder verhaal. Ik zat fout met de mm's in de buizen, dacht het wel uit mn hoofd te weten maar kennelijk niet dus. Koperbuis kan ik wat steviger vastzetten voor mijn gevoel daarom wilde ik koper maar als dat drukverlies tot gevolg heeft dan houd ik het gewoon bij pex.

  Dat vocht in de meterkast heeft helaas een andere reden (een lekkende zak goot tussen 2 schuine daken precies boven de meterkast) Onderhand heb ik deze gelukkig wel dicht.

  Ik ben nu 3 maandjes eigenaar van dit huis maar ik vermoed dat de vorige bewoner meerdere keren lekkage in de meterkast gehad heeft.

  Edit:

  Wat is wijsheid, 25mm of 20mm pex van en naar de ontharder?
   
  Laatst bewerkt:

  ABCDE

  • #4
  PEX is ook prima vast te zetten hoor. Om wat voor lengtes gaat het? Hoe is de waterdruk nu? Als dat nu al krap is zou ik de 25 pakken. Maar wat gaat nu verder je huis in? 22 koper?
   
  • Like
  Waarderingen: Ocsurias

  Ocsurias

  • #5
  Het merendeel is 22 koper met af en toe 15mm koper of 16mm pex naar een wastafel of kraan. Ik zal eens een waterdrukmeter aanschaffen want ik heb geen idee hoe de druk nu is. De afstand van de waterontharder naar de leiding zal 5meter zijn dus in totaal 10 meter buis.

  edit:
  Ik begrijp dat pex ook goed vast gezet kan worden maar pex buis is wat buigzamer, koper vind ik gewoon steviger maar wellicht als je pex dichter op elkaar vast zet dat pex ook stevig vast kan zitten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Ik zal het kort houden, die vernauwing is er altijd en maakt weinig verschil in druk en hoeveelheid, die vernauwing is van het waterleidingbedrijf, daar mag je niet aankomen.
   
  • Like
  Waarderingen: Ocsurias

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu