ABB Busboard van 2x6 naar 3x4 modules

JSNWK

  • #1
In verband met inductiekoken moet onze groepenkast van 1 naar 3 fasen.
De kast is een ABB HAD3332-22T, geïnstalleerd in 2000.
Er zit een busboard in met 2x6 groepen.
Dat wil ik vervangen door:
ABB 1 fase busboard 3x4 modulen 12031
De vraag is: past dit nieuwe busboard? Ergens las ik dat het alleen past in ABB groepenkasten vanaf 2009.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij is de maatvoering van het busboard veranderd zo rond 2004. Waarschijnlijk heb jij dus een "oude" variant waarin geen nieuw busboard past.

Je moet dan ook het "basisrek" uitwisselen.
verschil_tussen_oud_en_nieuw_frame_abb_busboard.jpg

Links is de oude variant, rechts de nieuwe die je nodig hebt voor een hedendaags busboard.

Dit rek kun je ook los bestellen, dat is artikelnummer 1SPF006938F0008.
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad ook even het basis frame wisselen dan past het wel :prima:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
@JSNWK wat voor kookplaat komt er trouwens en wat voor een groep wil je daar voor plaatsen?

Liever een krachtgroep (bijvoorbeeld 3P+N B16/30mA aardlekautomaat) dan een 2xP+2xN fornuisgroep, in een 3-fasen installatie.

Een fornuisgroep van 2x16A ("= 32A") achter één 25A hoofdzekering gaat natuurlijk nergens over en voor de verdeling over de fasen is het beter om de kookplaat op 2 of indien mogelijk 3 verschillende fasen aan te sluiten. Daarnaast kun je praktisch alle kookplaten aansluiten op een krachtgroep. Bij een fornuisgroep beperk je de keuze aanzienlijk.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

M Jacobs

  • #5
Volgens mij mag je een 2 x 230V + 2 x N kookgroep niet verdelen over 2 aarlekschakelaars omdat deze gezien worden als 1 groep.
Een 3-fase aarlekschakelaar mag ook niet meer gebruikt worden om 4 veschillende "lichtgroepen "te bedienen.
Een 3-fase aardlekschakelaar is tegenwoordig bedoeld om 1 machine /Apparaat te schakelen.
Dus bij een 3-fase installatie zit je gelijk vast aan minimaal 1 hoofdschakelaar ( installatie moet met 1 handeling uitschakelbaar zijn) en 3 1-fase aardlekschakelaars waar ieder 4 groepen achter mogen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
@M Jacobs

1) Klopt, 1 eindgroep / 1 toestel sluit je niet aan achter verschillende aardlekschakelaars. Daarom suggereer ik dus een 3P+N aardlekautomaat.

2) Éenfase eindgroepen mógen nog wel achter een driefasen aardlekschakelaar, maar dit wordt afgeraden.

3) Ik weet niet waar je vandaan haalt dat een driefasen aardlekschakelaar bedoeld is om "1 machine" te schakelen. Je kunt achter een driefasen aardlekschakelaar prima tot 4 driefasen eindgroepen plaatsen. Je kookplaat, jacuzzi en warmtepomp kunnen in theorie prima achter dezelfde aardlekschakelaar.

4) En als je elektrisch wilt koken, kun je een driefasen aardlekautomaat, of driefasen aardlekschakelaar met daar achter een driefasen eindgroep aan je lijstje toevoegen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Inderdaad @XanderH , ik was een zelfde bericht aan het typen maar jij was net sneller :wink:

Zou ook vreemd zij om een 2xL + 2xN kookgroep over 2 fasen te splitsen. Want als je twee verschillende fasen gebruikt heb je niet twee nuldraden nodig...
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

M Jacobs

  • #8
  • NEN 1010:2015, wat verandert voor de groepenkast samenstelling?

De NEN 1010 is de nationale laagspanningsnorm. Een normering die onder andere aangeeft waar groepenkasten aan moeten voldoen, wat wel toegestaan is en wat niet (meer) toegestaan is. De nieuwste norm NEN 1010:2015 gaat op 1 juli 2016 van kracht. Benieuwd wat veranderd met betrekking tot de samenstelling en het bestellen van een groepenkast? Wij leggen u in deze blog alles uit over de verschillen die voor u van belang zijn en wij zullen de volgende aspecten behandelen:
  1. Wat is het verschil met de oude NEN 1010 norm?
  2. Hoe gaat de groepenkast verschillen ten opzichte van de vorige norm?
  3. Moet ik mijn huidige groepenkast vervangen?
  4. Welke mogelijkheden heb ik nog meer als ik een groepenkast wil kopen?
  5. Worden 4-polige aardlekschakelaars helemaal niet meer toegepast?

Allereerst is het van belang voor u om te weten dat er aan de werking van de installaties niet zal veranderen nadat uw groepenkast geplaatst is.
Verschil NEN 1010 norm
Tot en met 1 juli 2016 mogen 3 fase groepenkasten verkocht en geïnstalleerd worden waarbij installatieautomaten (groepen) aangesloten worden op een 4-polige aardlekschakelaar. Een 4-polige aardlekschakelaar is een 3 fase aardlekschakelaar. Na ingang van de NEN 1010:2015 is dit niet meer toegestaan. De 4-polige aardlekschakelaar zal niet verdwijnen, maar zal enkel voor een andere toepassing gebruikt worden. Dit komt verderop in dit artikel ter sprake.


Volgens de NEN 1010:2015 mogen installatieautomaten enkel nog op een 2-polige aardlekschakelaar worden aangesloten. De regel blijft nog steeds dat er maximaal vier installatieautomaten op één aardlekschakelaar mogen worden aangesloten. Minder mag altijd! Het verschil tussen de toepassing van de aardlekschakelaar in de NEN 1010:2007 en NEN 1010:2015 is onder andere gebaseerd op de verdeling van de lekstromen van groepen in een 3 fase aansluiting.
Verschillen op basis van de aardlekschakelaar
Zoals hierboven omschreven zit een groot verschil tussen de NEN 1010 normering in de toepassing van de aardlekschakelaar in de groepenkast. Waar eerder een 3 fase aardlekschakelaar gebruikt werd in een 3 fase groepenkast, zullen nu ‘1 fase’ varianten gebruikt worden in de groepenkast. Met andere woorden: de 2-polige (2P) aardlekschakelaar wordt de standaard aardlekbeveiliging indien u installatieautomaten in uw groepenkast plaatst.

Waar u eerder drie maal een 4-polige (4P) aardlekschakelaar in uw 3 fase groepenkast zou selecteren voor bijvoorbeeld 10 installatieautomaten en een kookgroep (fornuisgroep), zullen dit vanaf 1 juli 2016 drie 2-polige aardlekschakelaars zijn.

Naast de installatieautomaten (1-polig + nul) mogen ook fornuisgroepen (ook wel kookgroepen genoemd) niet meer aangesloten worden op een aardlekschakelaar 4P. De aardlekschakelaar 2P zal zodoende toegepast gaan worden in de 1 fase en 3 fase groepenkasten.
Huidige groepenkast
Iedere woning in Nederland is voorzien van groepenkast in de meterkast, of wel van een stoppenkast in de oudere woningen. Ondanks de verandering van de NEN 1010 normering hoeft u uw groepenkast niet te vervangen. De eerder uitgeleverde en geïnstalleerde groepenkasten voldoen aan alle eisen die op dat moment gesteld waren en beveiligen de installaties volkomen. U hoeft geen nieuwe groepenkast aan te schaffen of uw huidige aardlekbeveiliging te vervangen.

Houd er echter wel rekening mee bij de aanpassing van de meterkast (vervanging van de groepenkast) dat u een kast besteld die voldoet aan de nieuwste norm.
3 fase aardlek
Een 3 fase aardlekschakelaar werd (lees: wordt tot en met 1 juli 2016) gebruikt voor de aardlekbeveiliging van installatieautomaten 1P+N. Voor 3 fase aansluitingen blijft de toepassing van een krachtgroep echter nog steeds mogelijk. Hier zijn geen veranderingen voor aangekondigd! De 4P aardlekschakelaar blijft zodoende ook nog steeds toegepast in groepenkasten, maar dan om een krachtgroep op aan te sluiten.



P.S. heb dit artikel even via google gevonden , maar ik wist deze regels al.
Wil het alleen even laten weten dat iki het niet verzonnen heb.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
@M Jacobs ik denk niet dat Topicstarter geholpen is met zo'n lap tekst.

Welk punt probeer je te maken? Probeer je iets tegen te spreken wat hier in het topic wordt gezegd? Of ben je het er juist mee eens? Wees even duidelijk, alsjeblieft.
 

M Jacobs

  • #10
Vonken_trekker schreef:
Inderdaad @XanderH , ik was een zelfde bericht aan het typen maar jij was net sneller :wink:

Zou ook vreemd zij om een 2xL + 2xN kookgroep over 2 fasen te splitsen. Want als je twee verschillende fasen gebruikt heb je niet twee nuldraden nodig...
en waarom dan niet 2 x 16 A aan fase terug laten vloeien als 32A door 1 N 2,5mm2 lijkt mij niet handig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
@M Jacobs er loopt in dat geval maximaal 16A terug door de nulgeleider, als het twee verschillende fasen zijn moet je de stromen vectorieel optellen (er zit een hoek van 120 graden tussen).
 

M Jacobs

  • #12
XanderH schreef:
@M Jacobs ik denk niet dat Topicstarter geholpen is met zo'n lap tekst.

Welk punt probeer je te maken? Probeer je iets tegen te spreken wat hier in het topic wordt gezegd? Of ben je het er juist mee eens? Wees even duidelijk, alsjeblieft.
Ik probeer te helpen, even een 1 fase groepenkast ombouwen naar 3 fase terwijl je je niet aan de voorschriften houd is niet handig.

Het gaat om stukje onder vetgedrukte text verschil nen1010 norm 2016 , aantal aarleks en types en wat voor groepen erachter mogen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Helemaal prachtig.

Maar alles wat hier wordt voorgesteld voldoet volgens mij aan de voorschriften.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
@M Jacobs Die voorschriften uit jouw lap tekst hebben maar een jaar standgehouden. Het jaar daarop is een update op de NEN1010 gekomen waarin een 4P aardlekschakelaar weer is toegestaan voor 1 fase eindgroepen, maar wordt afgeraden.

Normen zijn soms net zo veranderlijk als het weer in Nederland :roll:
 
  • Like
Waarderingen: M Jacobs

M Jacobs

  • #15
XanderH je schreef het volgende paar blokken terug.
' Een fornuisgroep van 2x16A ("= 32A") achter één 25A hoofdzekering gaat natuurlijk nergens over en voor de verdeling over de fasen is het beter om de kookplaat op 2 of indien mogelijk 3 verschillende fasen.'
Het middenstukje van je text kookplaat over 2 fase verdelen kan niet. want 2 fase kunnen niet over een 3 fase aardlekschakelaar. daar maakte ik mij even zorgen over.
En die kookgroep 2 x 16 A over 1 x 25 A hoofzekering gaat prima , zelfs nog met 2 andere groepen erbij.
Heeft te maken met gelijktijdigheidsfactor enzo.
Ik heb deze situatie thuis ook in nieuwbouw woning.

@ Krunnie ik heb het ook gelezen, stond achter die lap text nog een stukje.
maar als het niet wenselijk is doe het dan ook niet lijkt mij, het staat er niet voor niets.

Let op (juli 2017): Onlangs is in de NEN 1010 gewijzigd dat 1P+N installatieautomaten wel aangesloten mogen worden 4-polige aardlekschakelaars. Echter wordt aangeven dat het niet wenselijk is (en om zodoende 2-polige aardlekschakelaars te gebruiken).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
@M Jacobs Je kunt iedere kookplaat, ook die van jou, prima aansluiten op 2 van de 3 fasen van een krachtgroep.

Zoals bijvoorbeeld met een 3P+N aardlekautomaat:
9PAA00000035758_720x540.png

Waarom zou dit niet gaan??

Dat een kookgroep in praktijk goed gaat achter een hoofdzekering van 25A, maakt dit natuurlijk niet de beste of netste oplossing. Het is vooral de goedkoopste, daarom zijn projectbouwers er dol op.

Maar veel kookplaten zijn niet correct aan te sluiten op een kookgroep, omdat ze bijvoorbeeld geen 2 aparte nulklemmen hebben. Je bent dan beperkt in de keuze van het apparaat. Met een krachtgroep heb je die beperking niet en kun je zelfs platen tot 11kW aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: M Jacobs

M Jacobs

  • #17
Ok duidelijk zo, maar nu de topic start er helpen want die heb ik niet meer gezien.
Ook niet na jouw vraag wat voor fornuis er komt.
Topic start er wilde bus board 3x4
groepen.
Deze groepen zitten dan toch achter 3 1-fase aardleks.
Als dit achter 1 3-fase aardlek komt en er treed een aardfout op dan is de hele woning donker.
Verder kan het fornhuis niet op 3 x 16 A aangesloten van die 3x4 set omdat die 3 fase niet naast elkaar zitten op een 3x4 busboard. Wel 2x 16 A op groep 4/5 of 7/8.
Of zie ik het verkeerd.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Dat busboard wat hij wil plaatsen moet inderdaad achter 3x 2-polige aardlekschakelaars.

Je kunt met een kookgroep op dat busboard inderdaad niet het fornuis achter twee verschillende fasen aansluiten, dat heb je zelf al uitgelegd in jouw eerste reactie om 22:19 (de eerste regel).

Met een aardlekautomaat zoals ik die laat zien gaat dat wel, die verbind namelijk niet met het busboard maar heeft gewoon schroefcontacten. Die sluit je aan direct achter de hoofdschakelaar, net als de 3 aardlekschakelaars.

Deze kan eventueel wel op dezelfde rail geplaatst worden waar het busboard zit, al verlies je dan natuurlijk wel 4 modules ruimte waardoor je achter de aardlekschakelaars nog maximaal 4+2+2 groepen kwijt kunt. Aangezien zijn kast standaard maar 5 eindgroepen heeft hoeft dat natuurlijk niet direct een probleem te zijn.

Ik heb verder geen idee van de precieze plannen van topicstarter, daarom informeerde ik daar naar. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #19
De HAD3332-22T is een tweerijige groepenkast voor 2x12 modules. Af fabriek is de HAD3332-22T uitgerust met twee enkelpolige aardlekschakelaars en vijf groepautomaten. Alleen in de bovenste rij komt het busboard. Onderin is dan nog plek voor een 3 fasen aardlekautomaat. naast de twee aardleks.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

M Jacobs

  • #20
Zat ik ook aan te denken, maar dan zit je ook met de verdeling van de overige groepen over de 3 fase.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu