ABB werkschakelaar juist aangesloten door installateur?

Sv7ter

  • #1
Hallo specialisten,
Ik heb een zonnepaneel installatie, die aangesloten is door een erkend installateur. Nu is mijn omvormer voor de 2de keer kapot. Die is dus al een keer vervangen, en ook een communicatie bord is er al los vervangen in de nieuwste omvormer. Nu kan kan het natuurlijk zijn dat mijn Solardedge omvormer (type SE2000M) storingsgevoelig is en ik gewoon pech heb. Er is inmiddels weer een nieuwe omvormer besteld.
Maar om pech uit te sluiten plaats ik hier een foto van de ABB werkschakelaar. Kan iemand mij vertellen of de 3 draden goed zijn aangesloten. Inkomend(van omvormer) zit op 1 en 5 (=L1 en L3) en uitgaand (naar meterkast) op 2 en 6 (= ook L1 en L3).
Aarde is niet geschakeld en zit op aardeblokje.
Ik heb natuurlijk ook al even Google gebruikt. Dan lees ik dat eigenlijk 1 en 3 inkomend (=L1 en L2) en 2 en 4 uitgaand (= ook L1 en L2) de juiste manier zou moeten zijn.

Is de huidige aansluiting correct, kan geen kwaad ? Alvast dank!

Aansluiting ABB.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat kan geen kwaad. Het is gewoon een 3-polige schakelaar, welke nu 2 draden schakelt. Zou je de nul op de "N" klem aansluiten dan wordt deze niet geschakeld, terwijl je dat juist wel wilt voor elektrotechnische werkzaamheden.

Ik vraag me als ik deze foto zie wel af of die aardedraad rechts überhaupt onder de schroef zit, of dat deze los bovenop de klem staat?! Die schroefklem is natuurlijk eigenlijk ook niet bedoeld om 3 draden te verbinden. Maar het lijkt me niet dat dit de reden is voor falende omvormers.

Sv7ter schreef:
Nu kan kan het natuurlijk zijn dat mijn Solardedge omvormer (type SE2000M) storingsgevoelig is en ik gewoon pech heb.
Dat kan. Het kan ook zijn dat er daadwerkelijk wel iets aan de installatie mankeert, maar dat zou ik dan niet in de werkschakelaar zoeken. Eerder in bijvoorbeeld een te hoge DC ingangsspanning.

Dit allemaal beoordelen wordt lastig op afstand en het is sowieso niet echt de bedoeling van dit forum om werk van derden te beoordelen. Maar als je twijfelt aan correcte installatie kun je natuurlijk altijd eens een andere vakman uitnodigen om de installatie te controleren?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sv7ter

  • #3
Dank voor je reactie @XanderH. Ja die aardedraad rechts zit vast onder de schroef.
Goed idee om inderdaad een andere vakman de installatie te laten beoordelen.
 

Sv7ter

  • #4
Ik heb nog even in wat logs zitten kijken en dan vooral de laatste week, en dan zie ik inderdaad dat de DC ingangsspanning (gelijkstroom vanaf het dak naar de omvormer toch?) piekt naar 277V en nog iets hoger.
Het lijkt erop dat dan de omvormer uitschakelt of in de fout modus komt. Zie grafiek.

DC AC grafiek omvormer.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het werkbereik van de SE2000M is 75-480VDC zo te zien, maximale ingansspanning is 500VDC.

277VDC zou dus niet het probleem mogen zijn. Maar wie weet wat het in het voorjaar of in de zomer doet.

Wat is er precies kapot aan de omvormer? Het heeft blijkbaar nog wel opgewekt vandaag?
 

Sv7ter

  • #6
De omvormer gaat telkens, altijd einde dag, maar de laatste tijd ook overdag, in de fout mode. Rode LED gaat dan branden. 's ochtends start de omvormer vrijwel niet uit zich zelf automatisch op (dan heb ik dus al geduld tot ongeveer 10:00-11:00 uur). Ik moet dan de omvormer resetten (switch op off en dan weer on). De laatste dagen lukt het met die switch ook niet om de omvormer te resetten. Dan gebruik ik de werk schakelaar (uit/aan). Uiteindelijk lukt het weer en gaat de omvormer produceren en gaan de groene en blauwe LED branden en is de rode LED uit. Zie ook bijvoorbeeld de grafiek van gisteren. 's ochtends de omvormer weer gereset...begint met produceren om 11:45....midden op de dag weer in storing en een rechte lijn in de grafiek..
Als de rode LED brandt dan knippert groen, en brandt blauw.

Grafiek omvormer gisteren.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu