Aardlek of hoofdzekering geklapt?

LodewijkNapoleon

  • #1
Goedenavond!

Zojuist een domme zet gedaan waarsoor ik op één fase geen stroom meer heb (3-fase aansluiting, 1 als per fase met daarop 4 groepen).

Kort gezegd; ik had ergens kortsluiting zitten en heb die groep na afslaan eigenwijs weer terug aangezet. Ook de als sloeg af, die heb ik ook teruggezet. Uiteindelijk lang genoeg door lopen klooien dat ik geen stroom meer heb (maar wel spijt!)

Als ik de groepen achter mijn als allemaal af zet en dan de als hoog, slaat-ie niet af als ik de testknop indruk. Als ik de als hoog zet en de groep waarom kortsluiting is hoog zet, slaat de als wel af.

Is dit genoeg info om te bepalen of het de als of de zekering is die ‘t loodje gelegd heeft? Zekering zit namelijk nog ouderwets weggezegeld dus die laat ik liever dicht als het de als blijkt te zijn, maar die heb ik dus weer niet zomaar liggen om even te kunnen wisselen/uitproberen.

Alvast bedankt !
 

CV__

  • #2
Kap van je eigen deel er af; dan kun je onderop de ALS meten.

Testknop vereist werkende Fase en nul.

N-Pe sluiting in eindgroep kan ALS ook laten trippen zonder fase.

Het klinkt wel consistent met hoofdzekering die door is. Dure les van ~80 euro
 

LodewijkNapoleon

  • #3
Ja nadat ik ben gaan vragen bedacht ik me opeens “hè dit kan ik gewoon doormeten!
 

CV__

  • #4
Alleen zegel zetten is maar 60 euro ofzo. Dan zou ik lekker zelf een 25A zekering regelen en dan bellen dat je neefje van vijf het zegel uit nieuwsgierigheid kapotgetrokken heeft.

Je hebt 25A zekeringen in huis??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het is niet de bedoeling advies te geven over foute zaken, op dit forum wordt uitgegaan van de wettelijke regels.
 

CV__

  • #6
80 euro moeten lappen voor een 50 jaar oude zekering is hier de foute zaak, dus ik ben het helemaal met je eens.
 

LodewijkNapoleon

  • #7
CV__ schreef:
Alleen zegel zetten is maar 60 euro ofzo. Dan zou ik lekker zelf een 25A zekering regelen en dan bellen dat je neefje van vijf het zegel uit nieuwsgierigheid kapotgetrokken heeft.

Je hebt 25A zekeringen in huis??
Oh... ben benieuwd dan. Zal maandag eens bellen.

Ik heb gewoon 25A zekeringen gekocht in de bouwmarkt, is dat zo gek? Ik dacht juist dat het heel bijzonder was dat mijn zekeringen achter zegels zitten zodat ik bij problemen nooit zelf de boel kan vervangen .. Als het niet strafbaar geweest was zou ik de zegels er namelijk lekker vanaf houden.

Oh en trouwens, die zegels waren van behoorlijke kwalifeit, als mijn neefje van vijf die open zou trekken zou ik daar niet mee willen armpje drukken :p
 

CV__

  • #8
Gewoon bellen en als het kan qua werktijden van jezelf gewoon overdag laten komen. Als je gewoon zegt dat je niet wist dat dat zegel moest blijven zitten en verder gewoon een net huis hebt denk ik niet dat ze er moeilijk over gaan doen.

Wist trouwens niet dat de Praxis 25A smeltzekeringen verkocht. Maakt het wel heel makkelijk, lol.

Persoonlijk vind ik het gewoon achterlijk dat ze het niet eens per x jaar gratis doen. Die dingen slijten ook gewoon. Schijnbaar wel geld om elke drie jaar een nieuwe slimme meter op te hangen... maar ouwe zooi vervangen... nee; dat moet de klant betalen...

De netbeheerders roepen uiteraard hard dat je er af moet blijven en dat ze dan gdan gaan onderzoeken op fraude enzo... maar ik moet nog zien dat er in een normaal geval als dit meer in rekening gebracht wordt dan die oaar tientjes. Ze kunnen tenslotte toch moeilijk bewijzen dat ze er uberhaupt een zegel opgezet hebben.

Je kunt het ook gewoon z'n beloop laten en kijken of ze over x jaar als ze voor een nieuwe meter komen er iets over zeggen.

Een zelfde kleur zegel zit tenslotte ook op een zak brood en die mag er na de kassa ook gewoon af...
 

LodewijkNapoleon

  • #9
Yep. Gewoon krom opgezet hier, want ik heb een hoofdschakelaar in m’n groepenkast, maar die klapt er pas bij 40A uit, terwijl m’n verzegelde zekeringen alledrie 25A zijn.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Een hoofschakelaar is geen zekering. Als er 40 A op een hoofdschakelaar staat, betekent dat alleen dat hij stromen tot 40 A aan kan. Maar hij gaat niet uitschakelen bij hogere stromen.
 

LodewijkNapoleon

  • #11
Dus in dat geval zou ik dus juist een hoofdschakelaar van 3x25A moeten hebben ?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Alle hoofdschakelaars van 25 tot 1000a zijn geschikt. Zoals gezegd, ze beveiligen niet. De eerst maat is meestal 40, dus daarom zit die erin.
 

CV__

  • #13
Hoofdschakelaars klappen helemaal niet.

Tarieven kunnen wel verschillen per netbeheerder. Gewoon daar even op de website kijken. Zo heeft Liander enkel verzegeling als apart item in de prijslijst staan, maar Enexis weer niet. Enexis heeft echter weer een item op de lijst staan om je hoofdzekeringen te vervangen door automaten (die je zelf kunt bedienen). Dat kan best interessant zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu