Aardlek of automaat als hoofdschakelaar?

Atmoz

  • #1
Eigenlijk staat mijn vraag al in de onderwerpregel.
Mag je een aardlek: 4 polig 40A 30 mA of automaat 3P+N 40 A gebruiken als hoofdschakelaar voor een onderverdeler?
De aardlek zit al in de onderverdeler, de afgaande groep (3*16 A patronen) in de hoofdverdeler van de huisinstallatie zit ook al achter zo'n aardlek.
Reden van de vraag: de aardlek zit er al, een automaat heeft mijn nichtje ter beschikking en als dit niet zou mogen moet ze een hoofdschakelaar kopen.
Ik wil dat in ieder dat het deel van de installatie waar ik een uitbreiding doe in overeenkomst met de regels is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als de afgaande groep vanuit de hoofdkast 3x16 is, mogen er maximaal 6A zekeringen in de onderverdeler zitten.

Daarnaast moet deze in 1 handeling stroomloos te maken zijn. Als er maar 1 aardlek in zit, met daar achter maximaal 4 groepen, kun je door de aardlek af te schakelen de zaak stroomloos maken. Dus geen HS nodig.

Maar nogmaals, achter een 3x16a groep mag je geen onderverdeler zetten met zekeringen zwaarder dan 6A. Behoorlijk nutteloos dus.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een aardlek als hoofdschakelaar is helemaal niet toegestaan.

Je moet een installatie in 1 handeling spanningsloos maken, daar is de hoofdschakelaar.

Alleen moeten de eindgroepen altijd verdeeld zijn over 2 of meer aardlekken, met een maximum van 4 groepen mede gebruikt worden voor verlichting.

En mag door een fout in een eindgroep nooit de gehele verdeler uitvallen.
 

Atmoz

  • #4
De selectiviteit is een probleem, nav een eerder topic heb ik geconcludeerd dat dit een zaak die eigenlijk alleen de gebruiker aangaat. Stemt die er mee in dat er geen selectiviteit is: OK, als er geen gevaarlijke situaties door kunnen ontstaan.
Het probleem van uitvallen van de gehele (onder) verdeler blijft bestaan als ik de huidige aardlek vervang door een hoofdschakelaar (mag dit een automaat 40A zijn?).
Bij een aardfout in een eindgroep valt een van de huisaardlekken uit en is de onderverdeler spanningsloos.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
In principe zie ik geen belemmering in het gebruik van een 40A automaat als hoofdschakelaar.

Afvallen door kortsluiting zal ie nooit, de kast is 3x16 voorbeveiligd. Dus eigenlijk hetzelfde gedrag als een hoofdschakelaar.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
De leiding naar de onderverdeler hoeft volgens mij niet te worden beveiligd door een ALS. Dus misschien wil je de stoppen omhangen in de hoofdverdeler. Of hangen daar nog andere verbruikers aan?
 

Moer65

  • #7
Ik denk dat het wel mag, een ALS als eindgroepschakelaar in de hoofdverdeler en de automaat als hoofdschakelaar in de onderverdeler, maar alleen als zowel de ALS en de automaat aan de voorwaarde voldoen van een "lastscheider". Vooral de functie "scheider"wordt nog weleens over het hoofd gezien.

Kijk op de ALS en de automaat naar het symbool van de schakelaar; de open zijde van het contact moet een liggend streepje hebben als symbool voor de scheiderfunctie en een kruisje of rondje als symbool voor de vermogenschakelaar- of lastschakelaarfunctie.

Niet alle ALS's of automaten hebben een scheiderfunctie.
 

Atmoz

  • #8
De situatie is nu zo: in de hoofdverdeler hangen achter de hoofdschakelaar 2 stuks 4 p aardleks, daarachter de huisinstallatie met automaten voor de huisgroepen en een 3 fase 16 A groep met patronen, zonder eigen schakelaar. Deze groep gaat naar een onderverdeler in de loods waar de kabel op een aardlek 4p 40A 30mA binnenkomt.
Om die laatste ALS gaat het, mag die als hoofdschakelaar blijven zitten of moet die vervangen worden door een hoofdschakelaar of mag dat de automaat worden? Naar de symbolen op de beschikbare automaat moet ik nog kijken.
Vraagje aan Moer65:
je zegt: Niet alle ALS's of automaten hebben een scheiderfunctie.
Is dit omdat niet gewaarborgd wordt dat de spanningsscheiding voldoende is?
 

Moer65

  • #9
Dus achter de bewuste ALS in de hoofdverdeler zitten, naast de 3x16A patronen groep, ook nog een aantal 1x16A eindgroepen voor de huisinstallatie (licht, wcd's etc). In zo'n situatie kan de ALS idd nooit als groepsschakelaar dienst doen.
Ik was in de veronderstelling dat de bewuste ALS alleen voor de 3x16A patronen groep was.
Zover ik weet was het (heel) vroeger toegestaan om een 3-fase eindgroep zonder groepsschakelaar te hebben als de aangesloten verbruiker in dezelfde ruimte stond. Ben er niet zeker van, maar vandaag aan de dag denk ik niet meer.
Het is ook niet lekker werken zonder een groepsschakelaar.
Als het al niet verplicht is dan zou ik hier zonder meer een 4-polige groepsschakelaar toepassen. Misschien weten anderen hoe dit precies zit.

Waarom fabrikanten zowel ALS's en automaten met en zonder scheiderfunctie voeren weet ik niet, zal wel een kwestie van geld zijn. Ik krijg de indruk dat tegenwoordig steeds meer alleen met scheiderfunctie wordt gefabriceerd.
Spanningsscheiding is één van de zaken die gewaarborgd moeten zijn en waarschijnlijk nog een hele rits meer. Dan moet je in de desbetreffende normering duiken, dat kan ik niet (en ik wil het ook niet meer :D )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu