Aardlek naar aantal sec/min valt uit.

Elmar1982

 • #1
Goedemorgen,

Ik heb een probleem thuis.
Om de aantal seconden / minuten knalt de aardlek van 1 van onze groepen eruit. Ik heb dit volgens mij een jaar al eerder gehad. Maar spontaan was het ineens weer verdwenen en heel lang geen last van gehad.

Wat heb ik gedaan om alles te controleren:
- Aardlek staat op groepen 6,7,8,9. In middels erachter als ik groep 9 uit laat dat alles blijft werken.
- Dus groep 9 it is. Helaas is dit een groep van de tuin. Ik heb 2 jaar geleden een nieuwe grondkabel laten leggen + groep (dus geen moffen etc) en die komt in onze berging binnen. Vanuit daar word hij verdeeld naar wat stopcontacten.
- Ik heb eerst alle apparaten eruit gehaald. Maar geen effect
- Vandaag heb ik de kabel bij de binnenkomt berging losgekoppeld zodat ik alle stopcontacten en alles wat hierachter hangt kan elimineren. Maar ook hier schakelt de aardlek in/uit.
- Dus ik heb nu alleen de grondkabel met het uiteinde losse draden (even een lasdopje erop) en zelfs hier knalt hij eruit.

Ik snap dus niet echt waar het aan kan liggen aangezien de kabel is zgan is. er zijn geen grondwerkzaamheden in de tuin meer gedaan.
Wat kan ik nog meer doen om te controleren?

- Kan de groep kapot zijn? Ik kan de groep eens vervangen. (heb nog 2 lege groepen)
- Als de aardlek kapot is zou hij er ook zonder groep 9 uit moeten knallen neem ik aan?

Hopelijk kan iemand mij iets beter op weg helpen
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Als groep 9 inschakelen het verschil maakt en op deze groep alléén een afgedopte kabel zit aangesloten, dan ligt het hoogstwaarschijnlijk toch echt aan de kabel...

Je zou een installateur kunnen vragen om de isolatieweerstand te meten (en dan meteen ook even de aardlekschakelaar te testen).
 

Elmar1982

 • #3
aardlek testen is toch gewoon op het knopje drukken? :)
Kan ik niet nog iets doen door de kabel af te koppen op de groep en dan gewoon aan te zetten kijken wat er dan gebeurd. Er hoort dan iig niets te gebeuren.

Ik snap gewoon niet hoe dit kan. Zo'n kabel krijg je echt niet zo snel een een beschadiging in de omhulsel in.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #4
Bij een aardlektest door een installateur wordt er niet alleen het testknopje gedrukt. Met speciale apparatuur wordt gekeken of de ALS aan alle eisen voldoet. Hij mag bij een kleine lekstroom niet afschakelen en bij een voldoende grote lekstroom moet hij binnen een bepaald aantal milliseconden afschakelen.
Maar de fout lijkt me echt in de kabel te zitten. Door een isolatiemeting te laten uitvoeren, kun je hierachter komen.
 

Elmar1982

 • #5
Ok, dan zal ik eens moeten kijken wie dat kan doen. Ik heb net even de groep vervangen, just to be sure. Maar op zich wist ik al dat het hier niet aan zou liggen. Ik had de draden afgekoppeld. (behalve aarde draag) en de groep aan gezet en er gebeurde niets. Nieuwe groep erop alles aangesloten en na een minuutje ofzo knalde hij er weet uit. Ik snap het echt niet.. Kan me niet voorstellen dat er spontaan iets met de kabel is, wortels kunnen er echt niet doorheen. In de kruiptuimte nog even gekeken, staat geen water. Vind die altijd lastige dingen... dit is mijn 2e grondkabel. De 1e had dit ook. Alleen had een gietmof, vandaar voor de zekerheid een hele nieuwe grondkabel. Maar ook dat lijkt niet te helpen helaad
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Een installateur zal meestal eenvoudig even een Megger op de kabels aansluiten.
Hiermee wordt een hoge spanning ( meestal 500V ) op de kabel gezet om te kijken of de kabel ergens doorslaat (er een verbinding tussen de aders en/of aarde ontstaat)
Heeft hij wat uitgebreidere apparatuur dan kan hij ook aangeven op welke afstand van het meetpunt dit ontstaat.
Doe je dat vanaf beide zijden van de kabel dan kun je aardig nauwkeurig bepalen waar het probleem zit en waar je moet gaan graven.
 

Elmar1982

 • #7
ahh dat zou top zijn! Nu hopen dat ik iemand kan vinden :)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Een beetje elektra bedrijf heeft dit soort meetapparatuur wel standaard in zijn serviceauto liggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Isolatie meter en aardlektestes wel, maar een TDR hebben de meesten niet.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Elmar1982

 • #10
Iemand tips qua specialist in de buurt van Waddinxveen / Gouda ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Uit de algemene forumregels:
Er worden in de door leden geplaatste berichten op dit forum geen adressen verstrekt van bedrijven of personen ten behoeve van het uitvoeren van klussen, reparaties of andere bezigheden of het verkrijgen van materialen.
 

Elmar1982

 • #12
Mag ook in een DM hoor.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #13
Kun je de installateur die 2 jaar geleden de kabel heeft gelegd niet laten komen?
 

Elmar1982

 • #14
Vrij logisch om hem het niet meer te laten doen :) maar nee hij heeft niet de meet apparatuur. Ik heb hem volgens mij al een keer naar laten kijken en heeft connecties getest en dat was goed.. maar zonder apparatuur
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu