Aarding van badkamer

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik ga zelf een badkamer aanleggen.
Ik heb een badkuip en een douchbak in kunststof.
De steun-constructie is in staal. Water leiding is in koper en de
sifoon is in metaal.

Ik heb gehoord dat er volgens de NEN1010 norm alle
metalen in de badkamer moet geaard zijn.
Heeft iemand ideeën hierover.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Het klopt wat je zelf al zei alle metalen gedeelten in een badkamer moeten worden voorzien van een aarding van cu 6 dus de radiator, koudwater bij de wasbak, het aardnet in de vloer, en de sifon met de metalen draagframe van de bad.

Als je deze onderdelen allemaal afzonderlijk met een blanke koperdraad naar een inbouwdoos brengt en de aarde uit een centraaldoos hier op aansluit. dan kun je nog jaren veilig genieten van je badkamer.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Een "aardlek" is dus een aardlekschakelaar, die een verschilstroom meet tussen de Fase(bruin) en de Nul(blauw). Is er een lekstroom naar aarde, dan is er verschil en zal de aardlekschakelaar afschakelen.

Dit heeft dus niks met aarding te maken, een aardlekschakelaar heeft niet eens een aarde-aansluiting! En de rest wat Harrie zegt is goed, behalve dat dit centraal aardingspunt vanuit de badkamer naar je aardpunt in de meterkast gaat.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Waarom zou je je draagstel van je acrylbad aarden? Daar kom je normaal nooit meer bij in de buurt, acryl isoleert electrisch als de beste. Je waterleidingnet natuurlijk wel aarden want daar kom je aan via je kranen, via de 6mm2 aarddraad welke bij je installatie hoort!

Jos
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Als elektromonteur zeg ik het volgende: alle metalen gestellen MOETEN geaard worden. Of dit nu gaat om de metalen badsteunen waar je nooit meer bij hoeft te komen of dat het een koperen waterleiding in een muur is.

Volgens de nieuwe regels mag men de aarde uit een centraaldoos die in de muur verwerkt is halen en deze gebruiken voor de aarding van alle metalen delen in de badkamer. Als deze centraaldoos genoeg ruimte over heeft kan men een aardklemmenblok horizontaal in deze doos plaatsen en daar alle CU6 aardedraden op aansluiten. H

Het is dus niet meer zo dat men een aparte CU6 draad naar de "natte" ruimtes hoeft te trekken voor de aarding. De waterleidingen worden vaak in de meterkast al geaard. Al is dit niet in alle woningen het geval.

Veel suc6 verder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu