Aarde aanleggen stoppenkast

Erikbr

  • #1
Een tijdje geleden is mijn oude stoppenkast vervangen door een nieuwe en toen bleek dat de stoppenkast niet is geaard. Ik wil deze nu gaan aarden.

De elektricien zei dat er wel twee wcd'en in mijn huis zijn geaard (in de keuken), waarschijnlijk doordat ze aan een waterleiding oid zijn gekoppeld. Ik kreeg het advies om vanuit een nieuwe groep op de stoppenkast een leiding naar de keuken te leggen en die in contact te brengen met een van de geaarde wcd'en.

Dan zou ik 2 vliegen in een klap slaan:
(1) een extra groep in de keuken (nu is er 1 groep voor vaatwasmachine, oven, koelkast, afzuiger)
(2) ik zou hiermee de stoppenkast aarden en het daarmee ook gemakkelijker maken om andere wcd's in huis te aarden (door de aarde draad van stoppenkast naar wcd te trekken)

Mijn vragen:
1. Klopt dit advies?
2. Als ik de originele blauwe en bruine draad van de geaarde wcd lossmaak en de 3 draden uit de nieuw aan te leggen leiding aan deze wcd monteer, is dat dan voldoende om de stoppenkast te aarden?
3. Kan ik een 2de wcd in serie schakelen met deze geaarde wcd zodat deze 2 wcd'en op de nieuwe stop zitten?
4. Waar moet ik extra op letten?

Ik weet dat ik alleen aan de bovenkant van de stoppenkast mag zitten en dat ik alle stoppen incl. hoofdschakelaar uit moet zetten ;-)

Alvast heel erg bedankt voor uw advies!!
 

Erikbr

  • #2
Ik heb nog 1 aanvullende vraag: hoe kan ik testen of de aarde werkt?
 

Gerrit

  • #3
Om met de tweede vraag te beginnen: Dat kan alleen een installateur.

De zaak ligt alleen niet zo simpel als je zou denken. Het is dus beslist niet zo dat wanneer je drie draden naar een kontaktdoos trekt de "stoppenkast"automatisch ook geaard is.

Uit de vraag blijkt niet dat de monteur die e.e.a. heeft geplaatst dit heeft gecontroleerd.

Omdat de aarde erg belangrijk is en goed gecontroleerd moet worden stel ik toch voor dat je de monteur er nog eens bijhaalt en alles goed bekijkt en metingen verricht.

Het is wel voor je eigen (en anderen) veiligheid.
 

Ronald42

  • #4
De monteur had feitelijk bij u de knop om moeten draaien en u adviseren een aarde te laten slaan. Dit is de enige juiste manier om uw meterkast te aarden. Van daar uit moeten dan weer uw stopcontacten worden geaard.
 

Erikbr

  • #5
Bedankt voor deze reacties. Ik ga sowieso een monteur erbij halen als de meterkast opengehaald moet worden voor de derde groep. Dan kan hij meteen de aarde checken / aarde slaan en aansluiten op meterkast.

Ik ga nu het werk zoveel mogelijk voorbereiden door een nieuwe leiding tussen de meterkast en de keuken te trekken. Dan laat ik het "aan elkaar knopen" voor de veiligheid wel aan de monteur over.
 

Gerrit

  • #6
Lijkt me verstandig. Sukses.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu