Aarde aanleggen, probleem

Bouwerroel

  • #1
Hallo,

Sinds kort hebben wij een huis, nu moet er het een en ander aan gebeuren, een ding is het vervangen van de opbouw wcd's (met een inbouw stuk erachter) door complete inbouw wcd's en schakelaars.

Nu wil ik ook aarde aanleggen met het vervangen, het is een huis uit 1970 en er is behalve in de schuur en cv geen aarde aanwezig (dacht ik) ..

Ik ben op de bovenverdieping begonnen en heb eerst uitgezocht van welke centraaldoos in welke kamer de leidingen naar welke schakelaar/wcd en andere centraaldoos dingen ... 1 leiding blijft over en dat is dan de leiding naar de meterkast, ook gecontroleerd en dat klopt ... nu het gekke ..
in die leiding zit geen aarddraad .. in die hele groep trouwens niet .. maar vanuit de meterkast gaat in die leiding wel een aarddraad weg die ergens aan vast zit of ergens vast zit want met lostrekken komt hij er niet uit ..

verder krijg ik (als ik de draden laat zitten) er ook geen trekveer doorheen ..

wat nu te doen ? risico nemen en alle draden er uit trekken met aan 1 een trekveer vast en dan nieuwe trekken met als gevaar dat het "ergens" klem gaat zitten waar ik de positie niet van weet want k heb geen flauw idee waar de leidingen langs lopen ..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er zit gewoon nog een doos tussen.
Als je gaat terug trekken altijd maar 1 draad terugtrekken , pas als de veer erdoor is de rest verwijderen.
 

Bouwerroel

  • #3
Dan ga ik die doos maar us zoeken ..
loop je een groot risico op klem gaan zitten als je er 1 draad uittrekt ?
vooral omdat ik er nu geen trekveer door krijg ..
 

Tozz

  • #4
Als je zo'n metalen trekveer hebt kun je overwegen om zo'n plastic ding te kopen. Die zijn een stuk dunner en wat flexibeler waardoor die er misschien wel doorheen wil.
 

Bouwerroel

  • #5
Plastic trekveer werkt ook niet .. ik kom er dus niet bij wsl .. zijn er dan nog andere oplossingen dan gewoon een hele nieuwe leiding aan te leggen ?
aarddraad via een andere groep omhoog oid ? ondanks dat dit officieel niet mag ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Nee, dat lijkt me een slecht plan. Kan het niet zo zijn dat er nog een ander centraaldoos tussen zit op een plaats waar je het misschien niet verwacht? In 1970 werden installaties toch gewoon volgens het centraaldozen systeem aangelegd dus als er niet noemenswaardig aan geklooid is moet die doos te vinden zijn.
 

Bouwerroel

  • #7
Theoretisch zou er inderdaad een andere centraal nog ergens moeten zitten ja .. probleem is alleen die vinden .. geklooid is er niet echt volgens mij .. t gaat om de 1e verdieping waarin alleen de badkamer verbouwd is .. maar die zit op een andere groep .. en dat is volgens mij origineel omdat de draden vanuit de meterkast naar de zolder lopen en dan via de wisselschakelaar van het licht boven op zolder teruglopen naar de eerste verdieping .. dus ja .. lastig verhaal ... niemand heeft praktijk ervaring ?

2 groepen door 1 leiding lijkt mij ook geen goed plan ... maarja .. als t niet kan zoals t moet, moet het maar zoals het kan ..
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
2 Groepen door één buis? Als je het nu allemaal aan gaat pakken doe het dan iig volgens de voorschriften, anders kun je het beter laten zoals het is. Controleer eens goed of de voeding van de centraaldoos niet via een andere wcd of schakelaar loopt.
Overigens, je moet niks. Je mag alles lekker laten zoals het is. Als je echter de installatie gaat renoveren moet het weer wel volgens de huidige regeltjes.
 

Heiloklus

  • #9
Bouwerroel schreef:
2 groepen door 1 leiding lijkt mij ook geen goed plan ... maarja .. als t niet kan zoals t moet, moet het maar zoals het kan ..
Mag niet volgens mij. Daarnaast, knap als jij 6 draden +evt schakel door je standaard PVC krijgt :)
 

Bouwerroel

  • #10
4 draden dan .. t gaat alleen om de aarddraad .. maar ik denk dat ik onder t verlaagde plafond van de hal door ga naar een wand boven en dan door de vloer heen .. veel breekwerk maarja t moet inderdaad wel goed ..
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Je mag ook niet de aardedraad van een groep door de buis van een andere groep laten lopen. Maar ik weet zeker dat je ergens een lasdoos over het hoofd ziet. Ik zou toch nog maar even goed gaan zoeken voordat je een koevoet in het plafond zet. Misschien onder het verlaagde plafond, achter een service luikje of weggewerk in een leidingkoker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu