Aarde aanleggen in terras

Capriolo

  • #1
Hallo allemaal ,

Binnenkort ga ik aan een nieuw terras beginnen:
Terras aanleggen op kleigrond
Nu is mijn oostenrijkse boerderij wat verouderd wat betreft de elektriciteit. Het is aangesloten met klassieke nulling en heeft geen aparte aarde.

In de loop der jaren heb ik in in bijna alle ruimtes de bedrading vervangen met 2,5mm2 en een aarde bijgelegd.

Nu wil ik in het terras wat binnenkort gelegd wordt de aarde inbouwen. Nu heb ik al wat lokale tips gekregen. Om een aarde in het beton van het terras mee te gieten. Een metalen band ofzo. Kan iemand me wat meer uitleg overgeven wat hiermee precies wordt bedoeld .... Ook heb ik wat gelezen op internet van een aardpen slaan.

Uiteraard ga ik voordat ik eraan ga beginnen naar een electriciteits bedrijf om info aan te vragen en als het klaar is na te laten kijken/meten , maar graag zou ik al informatie willen vergaren om voorkennis te krijgen.

bedankt, Cor
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat zul je daar toch lokaal moeten doen, het is nl. maar de vraag of je op die manier wel kan aarden ivm de bodemgesteldheid en opbouw van het energienet.
 

Capriolo

  • #3
@ Headhunter: ok, dat zal ik ook zeker doen, want als ik het toch verkeerd doe , ... pff , mn hele terras weer afbreken :-s

De elektricien die ik kort heb gesproken had over 2 punten.

-een soort van band leggen in het beton wat ik ga gieten (waar ik een muur op ga bouwen).
-daarnaast nog een paal in de grond slaan.

Wordt zoiets in NL ook gedaan? zo ja, zo'n band , is dat iets speciaal? Een tip die de beste man gaf , om naar een bliksemafleider bedrijf te gaan.

Die paal in de grond , ik heb vroeger ergens iets gelezen dat er een mengsel van zand en een spul wat niet echt droog wordt voor het geleiden eerst in het gat wordt gedaan ... wat is dat. Hoe diep zit in Nl meestal zo'n paal?

De dikte van de kabel van band- paal , wat is juiste dikte? ( in NL)

Zijn er als ik naar de elektricien ga , nog meer vragen die ik moet stellen.

Bedankt,
Cor
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een paal(pen) is maar zo'n 15mm dik, en er word helemaal niets omheen gedaan.
De lengte van zo'n pen is afhankelijk van de benodigde verspreidingsweerstand en varieert van 3 to 70m en indien nodig meerdere parallel .

Een badaarde of ringleiding leg je onder of in een fundering, dikte minimaal 25mm² en meestal op diverse punten gekoppeld met de funderingspalen.
 

Moer65

  • #5
Zo'n 40 jaar geleden in aanraking gekomen met deze vorm van aarding tijdens het ontwerp resp de bouw van twee gascompressorstations nabij Wenen en nabij Klagenfurt.

De band is gegalvaniseerd staal/ijzer van 40x3mm(althans in mijn herinnering waren dat de maten). Die werd niet alleen in alle fundamenten gelegd maar dit bandijzer werd ook in het terrein gelegd op ong 1 meter onder het oppervlak om zo een compleet aardingsnetwerk te vormen. Hier en daar werden ook nog diepte aaardelektroden geslagen.
En daar zit de crux van het verhaal. De bodemopbouw was zodanig dat die diepteaarding niet verder ging dan 3meter. Daaronder begon de rotsbodem. Diepteaarding ging dus niet. Met een uitgebreid netwerk van bandijzer (bandijzer is goedkoop, daar kan je dus wel een wat meters extra van leggen) werd een oppervlakte aarding gecreëerd. Uitgebreid genoeg om ook na uitdroging van de 3 meter aardlaag in de zomer voldoende lage aardverspreidingweerstand over te houden.
Dit is voor een installatie voor de zware industrie met een eigen hoog/laagspanning installatie. Wat precies de regels voor een huisaansluiting met een TN-C systeem (nullung) zijn weet ik niet.

Maar pas op met het bandijzer ivm corrosie problemen bij de overgang vanuit het fundament naar de aardlaag buiten. Ook verbindingen van het bandijzer in de aarde moeten beschermd worden, anders is het, afhankelijk van om de bodemgesteldheid, binnen no time weggeroest.

Ik zou bijna zeggen: Brand je vingers er niet aan en laat het over aan een lokaal bekende installateur zoals Headhunter al suggereerde. Of leg het onder zijn verantwoordelijkheid en aanwijzingen aan.
 

Capriolo

  • #6
Oh .. nu snap ik die bandaarde ... als er een paal 70 meter de grond in moet ... dat is een grote nono ..... zelfs 3 meter gaat denk ik niet lukken bij mij ..... ik verwacht op een 1-2 meter diepte in het rots te zitten. Als ik uitga van waar ik al eerder heb gegraven.

Uiteraard ga ik dit in overleg doen met een lokaal bedrijf of elektricien ... maar nu weet ik tenminste een beetje hoe, wat en vooral waarom..

bedankt,
Cor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu