Hoe geaarde contactdoos aanleggen

LWM

  • #1
Mijn geluidsinstallatie met een zware klasse A versterker moet (volgens de gebruiksaanwijzing) worden aangesloten op een geaarde contactdoos. Ik krijg zonder inderdaad aanzwellende brom op mijn draaitafel. Nu heb ik geen randaarde contactdozen in de woonkamer (alleen in de keuken). Kan ik als volslagen leek zelf een randaarde contactdoos aanleggen of is dat iets voor een deskundige? Het huis is uit 1978 (betonbouw) en zes jaar terug is de meterkast volledig vernieuwd met aardlek schakelaars enzo.
 

StefanD

  • #2
Een volslagen leek zou ik het afraden, maar als je een beetje handig bent is dit goed te doen: je moet vanaf de meterkast een aardedraad toevoegen aan de groep waar de woonkamer op zit. Meestal betekent dit dat je de bestaande bedrading verwijderd en nieuwe bedrading trekt.

Ik denk dat je verplicht bent om alle contactdozen in die groep geaard te maken, maar dat weet ik niet zeker.

Je hebt al wel geprobeerd of de brom inderdaad verdwijnt als je de versterker aardt? (met bijvoorbeeld een verlengsnoer vanuit de keuken)
 

@$T

  • #3
Het is wel verplicht om alle wcd's in een ruimte te aarden. Dus als er in de kamer wcd's zijn van 2 groepen moeten deze ook van aardcontact worden voorzien.
 

LWM

  • #4
Met aarde is er inderdaad geen brom. Zonder aarde voel ik ook lekstroom aan de metalen delen dus aarding is wel nodig. Ik had eens van iemand gehoord dat er altijd een aarddraad zit bij het centrale lichtpunt in het plafond en dat je van daaruit gewoon een aarddraad naar een contactdoos kunt trekken. Maar als in een kamer inderdaad alle contactdozen volgens voorschrift randaarde moeten hebben, lijkt het me toch slimmer om niet zelf te gaan zitten rommelen. Ik heb in die kamer namelijk ook mijn KPN modem/router en van daaruit zijn alle pc's en voip telefoons in huis met Devolo's via de contactdozen verbonden. Gaat het mis dan kost het mij misschien meer dan dat ik het laat doen. Meteen een mooie gelegenheid om mijn geluidsapparatuur via een contactdoos met aparte stroomkring aan te sluiten. In ieder geval bedankt voor jullie adviezen!
 

Leensen

  • #5
Ik vraag me af waarom je een lekstroom zou kunnen voelen, terwijl je zegt aardlekschakelaar te hebben.

Het lijkt mij overigens niet nodig om alle wcd's te vervangen omdat je er 1tje voorziet van randaarde. Als alle wcd's al vervangen zouden moeten worden, dan had dat 6 jaar geleden al moeten gebeuren toen je groepenkast werd vervangen.
 

LWM

  • #6
Als ik losjes over de apparatuur wrijf dan voel ik dat er spanning op staat. Een verschijnsel dat ik in mijn vorige huis ook bij schemerlampen had. Zat ook een nieuwe meterkast in met aardlek. Zes jaar geleden had ik een versterker die geen randaarde nodig had (zat standaard een aangegoten stekker met twee pootjes aan), dus heb ik geen randaarde laten aanleggen. Feitelijk zou mijn pc ook op randaarde moeten, maar dat zit dus alleen in de keuken, het cv-hok en de badkamer. Is toch in de meeste woonhuizen het geval. Dat verhaal over die aardleiding die in de doos achter het lichtpunt zou moeten zitten, vind ik wel apart.
 

StefanD

  • #7
Dat verhaal over die verplichte aardedraad in de centraaldoos is onzin.
 

Wupsie

  • #8
De brom die je hoort, wordt veroorzaakt door een zgn aardlus.
Kijk wat er gebeurt als je de stekker van de versterker omdraaid :)
 

LWM

  • #9
Dat maakt nauwelijks of geen verschil. Bij cd-speler of cassettedeck of auxilliary is er niets aan de hand. Maar zodra ik de versterker op Phono zet (draaitafel dus), ontstaat er een zachte brom die snel sterker wordt naarmate de tijd vordert; ook als er geen plaat wordt gedraaid. Na pakweg drie kwartier moet ik de draaitafel en pickuparm ook niet meer aanraken want iedere aanraking geeft een loeiharde brom. Ook wordt een plaat tijdens het afspelen zeer statisch. De draaitafel zelf heeft een aansluiting om die aan de versterker te aarden, maar ook dat geeft juist harde brom. Op mijn eerdere Britse versterkers zonder randaardestekker had ik dit probleem niet en ik hoefde de draaitafel dan zelfs niet noodzakelijk te aarden. Deze zware versterker met randaarde stekker heeft dus duidelijk wel aarde nodig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dat is omdat deze een netfilter heeft , deze zit aan 1 zijde aan aarde, sluit je die niet aan dan komt er ca 127v op de metalen delen te staan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu