Aanleggen aparte aarde

SayCheese

  • #1
Vorige week is onze oude groepenkast vervangen door een nieuwe met aardlekschakelaars. En ja, hoor, één aardlekschakelaar vliegt er steeds uit, telkens vier groepen plat.
Volgens de installateur en Liander komt dit waarschijnlijk doordat aardes verbonden zijn met bijv. CV of waterleiding. Dit is inderdaad het geval, dus deze los gehaald en nu maar afwachten of het geholpen heeft.

Maar... deze "aardes" zaten er niet voor niets: o.a. diverse computers waren zo aangesloten en o.a. ook een buitenunit van de airconditioning. (Deze zitten overigens wel op verschillende groepen.)
Dus wat nu?

Het aanleggen van aarde via de bestaande centraaldozen en wandcontactdozen is om verschillende redenen geen haalbare kaart.

Mijn idee is dus nu om direct vanuit de meterkast een (één) aparte aarddraad door het huis te leggen en daar dan die computers etc. op aan te sluiten.

Ik denk aan een in principe losliggende (dus niet door een aparte elektrabuis lopende, maar wel hier en daar met beugeltjes vastgezette) geelgroene aardedraad van 6 mm2 waar ik dan de op diverse plaatsen staande computers en airco unit op aansluit.

Mag dit? Kan dit? Is 6 mm2 voldoende? Mag het eventueel ook 2,5 mm2 zijn (want veel goedkoper)?
Als dit niet mag, hoe zou ik het dan moeten oplossen?

Bedankt voor adviezen!
SayCheese

[/list]
 

Ollie-nl

  • #2
Een "aparte" aarde door het gehele huis is niet volgens de voorschriften.
Mijn advies zou zijn om nieuw draad te trekken, inclusief een aarddraad. Qua investering is het wellicht hoger, maar het komt de veiligheid zeker ten goede.

Een aardlekschakelaar heeft niets met de aarde te maken, maar meet het het verschil tussen de uitgaande stroom en de inkomende stroom. Als deze niet hetzelfde is, lekt er dus stroom weg via aarde. Het probleem zit dus in een apparaat of toestel en niet in een aarddraad aangesloten op de cv oid.
 

Rene2807

  • #3
Vaak wordt de aardedraad los gekoppeld om te voorkomen dat de stroom kan weglopen...
Dit wordt dus meestal door de gebruiker veroorzaakt, of een vocht probleem tussen fase of nul naar aarde.

Het verwijderen van de aarde is dus eigenlijk het probleem omzeilen.
Dit kan dus ook gevaarlijke situaties opleveren !
 

Roelant1

  • #4
Het beste haal je alle verbruikers op die 4 groepen los, dus alle stekkers eruit.
Vervolgens schakel je de aardlek en die 4 groepen in, en gaat alle verbruikers 1 voor 1 weer aansluiten.
Zodra je de verbruiker te pakken hebt waar een sluiting inzit springt de aardlekschakelaar uit en weet je waar de fout zit.

Groeten,

Roelant.
 

SayCheese

  • #5
Mensen, bedankt.

Op advies van Ollie-nl zal ik nog een keer goed kijken of nieuwe draden kunnen worden getrokken. In mijn geval zal dat eerder nog goedkoper dan duurder zijn dan het trekken van een aparte aarddraad van 6 mm2.
Maar dat is erg lastig, want sommige centraaldozen zijn na een verbouwing wel erg diep boven verlaagde plafonds terecht gekomen. Bovendien zijn de plaatsen waar nu stopcontacten zonder randaarde zitten niet geschikt voor stopcontacten met randaarde. Het huis dateert van 1968 en de montagedozen in de muur zijn onder andere a) niet diep genoeg voor stopcontacten met randaarde en, b) is de diameter net iets te klein om er de stopcontacten die nu verkrijgbaar zijn in te kunnen monteren. Blijven twee opties over: nieuwe montagedozen plaatsen dan wel opbouwstopcontacten nemen. Het eerste gaat waarschijnlijk de muren ernstig beschadigen en is duur want kan ik niet zelf en opbouwstopcontacten zijn erg lelijk.
En eerlijk gezegd vind ik het belangrijker dat de installatie in principe veilig is en dat er aarde beschikbaar is waar nodig dan dat dat nu helemaal precies volgens de regels gaat.
Blijft dus nog de vraag of zo'n losse aarddraad (nou ja, zó los komt die nu ook weer niet te liggen) onveilig is en zo ja waarom.

Mooi dat er ook nog gereageerd is op de aardlekschakelaar.
Daar heb ik eerder zelf al wat onderzoek aan gedaan, ongeveer zoals beschreven door Roelant1. Alleen heeft die methode nog niet tot een éénduidige diagnose geleid. Kennelijk zijn er meerdere apparaten c.a. die kennelijk in combinatie net voldoende stroom "lekken" om de aardlekschakelaar te laten afgaan, dus dat wordt toch nog een aardig puzzeltje.

Groeten,
SayCheese
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Het kan nooit uitmaken hoeveel de aarde aan wat dan ook vast geknoopt zit.
De aarde heeft nl helemaal niets te maken met de aardlek.

De voorschriften stellen zelfs dat alle metalen die door een defetc onder spanning kunnen komen aan aarde moeten liggen, water, gas ,wapening mechanische ventilatie, cv enz.

Dus of jij hebt Liander en je installateur verkeerd bgrepen of beide monteurs zijn volslagen onkundig.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Een aparte aardedraad lijkt me in ieder geval veiliger, dan geen aardedraad of aarding van toestellen via verwarmingsbuizen. Maar ik snap nog niet goed, waar je met de aardedraad naartoe wilt, als je zegt dat je geen plek hebt voor geaarde stopcontacten.

In het belang van je eigen veiligheid zou mijn advies echter zijn om een bedrijf aan de hand te nemen om de elektrische installatie te laten reviseren. Geen overbodige luxe bij een oude installatie waar kennelijk iets mis mee is.
 

SayCheese

  • #8
Hoi The headhunter,

Met die misverstanden valt het wel mee en zowel installateur als Lianderman zijn echt wel deskundig.
Inderdaad heeft een aardlekschakelaar niets met aarde van doen, tenzij er natuurlijk ergens stroom weg lekt. En dat is dan denk ik per definitie op de één of andere manier altijd naar... moeder aarde.

Wat hier wel speelde is dat ik de de CV als aarde voor o.a. een paar computers had misbruikt en dat functioneerde altijd uitstekend. (Geen spanning meer op de buitenkant van de computerbehuizing.)
Maar de aardlekschakelaar kon daar toch niet tegen en klapte er steeds een aantal keren per dag (nacht!) uit. Op advies van installateur en Lianderman heb ik nu ik die "CV-aarde" losgehaald en daarmee is dát probleem in elk geval opgelost. Die hadden daar dus toch wel degelijk groot gelijk in.

Wel is er nog een ruimte waar erg veel (lampen, computers, printers, switches, etc.) op het lichtnet is aangesloten en daar zitten waarschijnlijk (minstens) twee apparaten die tezamen ook een aardlek probleem veroorzaken. Kwestie van systematisch doorzoeken en daar kom ik dan wel uit. Wel lastig, want het is een typisch "soms wel, soms niet" verhaal.

Maar mijn oorspronkelijke vraag ging er eigenlijk alleen maar over of ik al dan niet een losse aardleiding door het huis mag leggen om de losgehaalde "CV-aarde" te vervangen. Want ik wil mijn computers c.a. wel goed geaard hebben om storingen en spanning op de de buitenkant van de kast te voorkomen.
(Het schijnt overigens niet abnormaal te zijn dat dat er een spanning van ca. 120V op de buitenkant van ongeaarde computers kan staan, zoals op verschillende fora over dat onderwerp te lezen is.)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Hoewel niet toegestaan om te aarden via een cv ivm de te hoge weerstand maar het is veiliger als helemaal geen aarde.Het loskoppelen is ongewenst en zelfs gevaarlijk.

Je mag een losse aarde leggen, 2,5mm² in buis of 4mm² vertint koper.

Het zal alleen je probleem niet oplossen.
Je kan beter de totale lekstroom meten en per groep en dan zien of deze boven de 15mA ligt.
Deze lekstroom dan zo verdelen dat deze onder de 15mA per aardlek blijft.
 

SayCheese

  • #10
Hoi The headhunter,

Ik ben het helemaal met je eens, vandaar dat ik de los gehaalde "CV-aarde" wil vervangen door een echte aarde.

Ik meen wel eens gelezen te hebben dat een draad van [u]6[/u] mm2 wél los mag liggen, maar dat weet ik niet zeker.

De rest van je antwoord: "Je kan beter de totale lekstroom meten en per groep en dan zien of deze boven de 15mA ligt.
Deze lekstroom dan zo verdelen dat deze onder de 15mA per aardlek blijft."
is voor mijzelf te ingewikkeld. Dus vandaar het volgende stappenplan:

1. CV-aarde loshalen. Is gebeurd, heeft geholpen.
2. Andere problemen lokaliseren en zo mogelijk oplossen (zie vorige mail).
3. De computers c.a. weer voorzien van aarde, maar nu een echte.
4. Als ik er dan nog niet uitkom: elektricien er weer bij halen.

Groeten,
SayCheese
 

Ronald41

  • #11
Ik denk dat de aardlek er weer uitspringt als je die computers opnieuw aardt. Blijkbaar is er een netfilter niet in orde.
 

SayCheese

  • #12
Hallo Ronald41,

Ja, daar ben ik ook bang voor. Maar ik denk dat het het beste is om eerst de installatie op orde te hebben (lees: "echte" aarde in plaats van via de CV) en dan zo nodig verder te zoeken.

Wat is een netfilter trouwens?

Groeten,
SayCheese
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Een netfilter is het eerste onderdeel van een apparaat, daar waar de stekker binnenkomt.
Dit filter heeft een bepaalde opbouw naar oa. aarde om storingen af te filteren.
Dit filter zorgt oa.voor de 120v als je de aarde niet aansluit.

Normaal 'lekt' dit filter een paar uA.
 

SayCheese

  • #14
Bedankt.

Ah, vandaar. Ik dacht al, als er spanning op de kast staat en je gaat dat aarden, dan moet er een stroom gaan lopen. Dus daarom zag ik inderdaad al aankomen dat na opnieuw, maar nu goed aarden het probleem ook wel weer terug zou komen.

Nu staan er al gauw een stuk of vier computers aan + nog een aantal kleinere apparaten zoals computerswitches en een NAS, dus die zullen dan allemaal wel zo'n netfilter hebben.

Dus meerdere apparaten op één groep, resp. aardlekschakelaar en je hebt de keus tussen óf aarden, maar dan vliegt de aardlek er steeds uit (want bij elkaar opgeteld teveel lekstroom), óf niet aarden, maar dan staat er overal spanning op de kasten. Bovendien hoor je computers eigenlijk gewoon te aarden.
Hoe lossen anderen zoiets op?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Switches en Nas-drives hebben vaak geen netfilter.

In kantoor omgevingen zetten we ongeveer 8-10Pc's op 1 eindgroep, met aardfouten hierdoor heb ik nog niet meegemaakt.

Het niet aarden van die pc's is gevaarlijk!!!!.

De Aarde is nodig omdat de voeding niet dubbel geïsoleerd is en bij een defect de kast onder spanning kan zetten en er dan bij aanraking een dodelijk hoge stroom kan gaan lopen.
 

SayCheese

  • #16
The headhunter, bedankt weer.

Maar wees niet bang, de computers worden hoe dan ook geaard.

Groeten,
SayCheese
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu