Aanvoertemp vloerverwarming te laag icm Cenvax 5000 Floor

Eastman

  • #1
Ketel van het merk Intergas (type weet ik zo niet)
Thermostaat: Cenvax 5000 Floor
Beneden vloerverwarming als hoofdverwarming, rest radiatoren voorzien van thermostaatkranen

Na 6 weken (drogen van de nieuwe vloer) wilde ik vorige week beginnen met het 'opstoken' van de vloerverwarming. Iedere dag de thermostaat van de vloerverwarming (bij de pomp) een stukje hoger, maar gisteren kwam ik erachter dat de aanvoertemp van de vloerverwarming al tijden 17.2 graden aangeeft. De ketel brand al wel tijden de hele dag, ookal is beneden de temperatuur bereikt (we verwarmen tijdelijk alleen dmv gashaard). Temperatuur die de ketel aangeeft is meestal 48 graden.

Probleem: Aanvoertemperatuur blijft op 17.2 graden en verandert alleen als er van nacht naar dag wordt geschakeld. Dan staat hij even op 18 of 18.5 om vervolgens weer terug te zakken naar 17.2. Waar zou dit aan kunnen liggen? Rest van het huis is wel warm doordat de ketel de hele dag door brand en 48 graden aangeeft.

Verder zie ik bij mijn Cenvax 5000 Floor geen S:00 instellingen, alleen iets van P. Kan dit kloppen of is dit te veranderen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Graag het type even opzoeken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Staan de afsluiters van de vloerunit wel open vaak worden deze omdat er nog niet gestookt mag worden dichtgezet.

Er stroomt dan geen water door de vloer, er zijn vaak meerdere afsluiters aanwezig ook de slang aansluitingen zelf hebben vaak een afsluiter.

S00 is een goede instelling maar er zijn er nog wel een heleboel meer die goed ingesteld moeten worden, daar is een installatie /gebruiksaanwijzijng voor.

Die heeft u vast wel bij de regeling gekregen, probeer met die aanwijzingen de benodigde instellingen te maken.

Als er dan nog vragen zijn, deze graag gericht over een instelling of punt vragen anders wordt wel heel ingewikkeld allemaal.
Het zijn te veel instellingen om even gauw op te noemen :mrgreen:

Vr Gr

Vr Gr
 

Eastman

  • #4
Ik kom net thuis en m'n vrouw heeft weer de gashaard aangezet omdat het te koud was in de woonkamer. Nu staat die gashaard wel net boven het punt waar de leidingen van de vloerverwarming liggen net nadat of voordat ze de pomp in gaan van de vloerverwarming. De temperatuur voor in staat nog steeds op 17.2 en die voor uit stond op 26.5. Warmer dus. Of dit komt door de gashaard, of ze hebben de voelers omgedraaid.

Ik zal zo even een fotootje posten van de vloerverwarmingsunit.
 

Eastman

  • #5
Nog een vraag. De afsluiterinstelling van de vloerverwarming staat op 100%. Ik neem aan dat deze dan 100% dicht zit. Bij het veranderen van nacht naar dag (als de ketel aan springt) klimt dit percentage snel van 0% naar 100%.
 

Eastman

  • #6
Ben ik weer.
Intergas Kompakt HR 28/24 is de ketel

Afsluiters staan open, heb ik open gedraaid. Ging wel een beetje vreemd, je kunt ze maar door blijven draaien, maar in ieder geval heb ik wel in de '+'richting gedraaid. Verder voel ik wel wat fibratie in de buizen als ik m'n hand er om heen leg.

Inmiddels is m'n retourtemperatuur weer lager dan de aanvoertemp (17.2 aanvoer, 16.5 retour. Gewenste waarden 35 en 25 geeft de thermostaat aan).

Vloerverwarmingsunit is van Wilo of zoiets.
 

Xr8

  • #7
Zit er geen lucht in de aanvoer leidingen naar de verdeler toe?
De leiding aanleg op deze manier geeft geen mogelijkheid tot het ontluchten, in beide gevallen is het leidingwerk het hoogste punt.

Het best is om vooral in de bovenste leiding (aanvoer) een luchtpot, of een automatische ontluchter te plaatsen. U zou even de moer van een van de twee knieen los kunnen draaien, en kijken of er dan lucht uit komt.

Succes.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Zo te zien is het allemaal een beetje krap bemeten, 15 mm slang om een 7 groeps verdeler te voeden :idea:

Wie heeft dit bedacht en gemaakt als ik vragen mag een bedrijf of een DHZ :?:

Dit zal zo niet gaan werken op de manier zoals u in gedachten heeft.

Inderdaad lucht en ontluchting, waterstroming en dergelijke het zal hier, uit de foto afleidend, niet echt gaan werken zo.

Vr Gr
 

Eastman

  • #9
Mmm. Ik heb het zeker niet zelf aangelegd. Het is (nieuwbouwwoning) vanuit de bouw aangelegd. Toch maar eens bellen met de installateur die het hier heeft aangelegd. 't Zal vast iets simpels zijn waarom er geen warm water door de vloer gaat. Daarom wilde ik het eerst zelf uitzoeken, maar helaas......nog niet veel verder gekomen.

Of het geheel gaat werken (7 groeps voor zo'n 70 m2) moet de komende tijd gaan blijken.
 

Eastman

  • #10
De P codes i.p.v. S codes van de Cenvax 5000 hebben te maken met het feit dat dit het nieuwste type is. Inmiddels zijn de vernieuwde brochures via https://www.ithodaalderop.nl/ te downloaden onder regeltechniek.

Probleem bij mij is geanalyseerd en vandaag wordt er een nieuwe afsluiter (apparaatje aan de aanvoerleiding) gemonteerd. Toen ik de afsluiter verwijderde begon de temperatuur in de vloer op te lopen. Hopelijk is dit inderdaad de boosdoener.

Valt me nog wel op dat het 'vlammetje' op de Cenvax 5000 continue aan is. Wil dit zeggen dat de ketel dan ook continue aan het stoken is? Huidig verbruik is zo'n 11 kuub per dag (24 uur).
 

Snijijzer

  • #11
15mm slang? is dat niew
 

Eastman

  • #12
Geen idee of 15mm slang nieuw is. De vloerverwarming is evenals het huis wel nieuw. Of vroeger of anders andere leiding worden gebruikt weet ik niet. Volgens mij moet het wel voldoende zijn. Het aangevoerde water wordt nl vermengt met het retourwater en gaat dan de leiding weer in. Dus ik zie het probleem niet zo. De installateur heeft vanmiddag een nieuwe afsluiter van Honeywell aangesloten op de cenvax en gebeld met Itho voor de instellingen. Nu even afwachten. In ieder geval doet de vloerverwarming het. Met deze buitentemperatuur (+10) nog niet volop, maar het is hier warmer dan we het ooit hebben gehad. En dat zonder hulp van de gashaard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu