Aanvoertemperatuur vloerverwarming wordt niet warm

Johnnieb

  • #1
Beste Forumleden,

Ik heb een probleem met mijn vloerverwarming waar ik niet helemaal uit kom en hoop dat een van jullie mij op weg kan helpen om het probleem te vinden. In mijn huis is op de begane vloer de vloerverwarming als hoofd verwarming, op de eerste verdieping radiatoren en in de badkamer vloerverwarming met een rtl ventiel. Het probleem is dat mijn aanvoertemperatuur op de verdeler van de vloerverwarming wordt niet warmer dan 30 a 35 graden ook al zet ik de thermostaatknop voor de verdeler op 50 graden.De aanvoertemperatuur vanuit de ketel staat op maximaal 80 graden.

Het volgende heb ik al geprobeerd maar zonder resultaat:
- alle knoppen van de radiatoren in huis dicht gedraaid
- Pomp harder of zachter gezet van de vloerverwarming
- retourventiel van de verdeler open en dichter gedraaid.

Als ik het minimale vermogen van de cv pomp op 90% zet zie ik de temperatuur stijgen. Zou het te maken kunnen hebben dat de vloerverwarming te weinig flow heeft?

Ik heb overigens een intergas hreco 30 cv ketel (max vermogen staat op 70%) en een honeywell touch modulation thermostaat.

Hieronder een foto van mijn verdeler.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik vind de thermostaatknop wel op een vreemde plaats zitten. Zo te zien in de retourleiding en niet zoals gebruikelijk in de aanvoerleiding. Heeft dit ooit wel gewerkt? Draait de pomp wel de juiste kant op?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Worden de leidingen voor de vloerverdeler wel warm.

Mogelijk lucht om de leiding waar de AVDO gesitueerd is.
 

Johnnieb

  • #4
De thermostaatknop zit naar m.i. wel op de aanvoerleiding en deze wordt ook warm. Naar mij idee is de temperatuur nooit boven deze 35 graden uit gekomen. De vloer wordt wel warm maar dit duurt lang. Ik denk wel dat de pomp de goede kant op draait maar dit kan ik vanavond eens controleren. Als ik de pomp maximaal zet schieten de flowmeters in ieder geval voluit.

De installatie is een jaar oud en moet denk ik 1 a 2 maanden de cv ketel bijvullen. Kan dit er op wijzen dat er lucht in zit? De radiatoren heb ik al ontluchten en op de verdeler zit ook een ontluchtingsventiel maar hier komt geen lucht meer uit.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Johnnieb schreef:
...... Naar mij idee is de temperatuur nooit boven deze 35 graden uit gekomen.....

De installatie is een jaar oud en moet denk ik 1 a 2 maanden de cv ketel bijvullen. Kan dit er op wijzen dat er lucht in zit? ...........uit.
1) "Idee" of gemeten?
2) En ja, dat kan het gevolg zijn van lucht in de leidingen: goed doorspoelen en de ontluchter niet dichtdraaien als er een weinig water uit komt

Ik zou de installateur er maar eens bij roepen in plaats van zelf lopen knoeien.
 

Bernhard

  • #6
Aanvoer=35grd. Retour=? Het probleem is niet de aanvoertemp.
Het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour is maatgevend. Warmteoverdracht kan alleen ontstaan bij een temperatuur verschil.
Als de kamer op temperatuur is wat maakt het uit wat de aanvoertemp is. Een stijging van de aanvoertemp. bij een vloerverwarming zal enige tijd duren. mvg bernhard
 

Johnnieb

  • #7
Ik heb nu de hele avond vanaf 17 uur de thermostaat op 30 graden staan en de aanvoer op de verdeler geeft nu 37 graden aan en de retour zit rond de 29 graden. Het is nu 1 graden warmer in huis vanaf 17 uur (van 20 naar 21). Als ik het voetventiel verder op draai komt er dan meer warmte door de vloer?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Dat heet vloerverwarming dus.
Vloerverwarming is een traag medium dat niet even snel je huis opwarmt, het is zaak om de temperatuur zo constant mogelijk te houden want dat is het principe van vloerverwarming en dan stook je ook het meest zuinig.
Het duurt lang voor de boel op temperatuur is maar daarna is de temperatuur vrij eenvoudig stabiel te houden met lage stookkosten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu