Aanvoertemperatuur water vloerverwarming

Johan48

 • #1
Ik heb vloerverwarming in huis als bijverwarming. De thermostaatradiatoren heb ik al geknepen zodat de vloerverwarming wat meer "ruimte"krijgt. Ik verbaas mij er over dat de aanvoertemperatuur van het water van de vloerverwarming zo heet moet zijn alvorens de temperatuur van het vloerwater omhoog gaat. Ik zou denken dat een aanvoertemperatuur van 30 graden voldoende moet zijn om de vloerverwarming in een dag op temperatuur te krijgen en dat werkt de HR ketel op z'n voordeligst. Nee er gaat heet water naar de vloerverwarming. Zou er in de menging iets niet goed zijn? Onder aan de thermostaat voel ik dat het hete water daar wel doorheen gaat?
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #2
Draait de pomp van de verdeler wel ?
Als het aanvoerwater heet is, moet de vloer warm worden.
Of, er wordt niet gemengd of de afsluiters staan dicht. Om maar even hardop te denken :mrgreen:

35 a 45 graden is mooi voor de vloer, absoluut niet warmer.
Dan krijg je vocht ophoping in je benen.

Calenta :cool:
 

Johan48

 • #3
De pomp draait en het aanvoerwater zal gauw 60 graden zijn. de vloer wordt niet warmer dan 22 graden. Waar kan dat aan liggen? Leidingen staan helemaal open evenals het retourventiel. Kan de aanvoerverdeler stuk zijn?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #4
Maar hoe warm is het water in je vloer?
Ik bedoel, je vloerverwarmingsverdeler kan er ook niets aan doen dat je ketel zo heet stookt...
 

Johan48

 • #5
Het water in de vloer is ongeveer 22 graden. Het wordt aangevoerd met een temperatuur van 60 a 70 graden en na de verdeler wordt het 22 graden. als ik de temperatuur van het aanvoerwater naar radiatortemperatuur laat oplopen loopt de temperatuur wel door naar 30+ zou het dan toch in de verdeler kunnen zitten dat deze te weinig warm water toevoegd aan het retourwater? :?: Ben benieuwd of iemand dit probleem herkent
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #6
Op wat voor temperatuur staat de knop op de verdeler ingesteld?
wat gebeurt er als je alle radiatoren dicht draait?
Plaats anders eens een foto van de situatie.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #7
Eigenlijk biedt de vraag te weinig aanknopingspunten om een gefundeerd antwoord te kunnen geven.
Uit de vraag is bijvoorbeeld niet op te maken of er ook een pompschakelaar wordt toepast. Veel "simpele" (niet instelbare) pompschakelaars slaan pas aan als de temperatuur van de aanvoer boven de 35 graden komt.
Bij een aanvoertemperatuur van 30 graden zal de pomp dan ook niet gaan draaien.
Ik versta onder aanvoertemperatuur de temperatuur van het water wat aan de verdeler wordt aangeboden en niet de temperatuur van het water wat door de vloer ciculeert.
Van een vloerverwarming gelegd als "bijverwarming" moet je je ook niet al te veel voorstellen, want dan is de afstand tussen de buizen waarschijnlijk groter dan ca 15 cm en verkrijg je nooit een mooi gelijkmatig verwarmde vloer. Van een vloerverwarming gelegd als bijverwarming kan je nooit hoofdverwarming maken, omgekeerd natuurlijk wel.
Het is bij vloerverwarming overigens ook niet zo, dat je vloer altijd warm zou moeten zijn. Net zo min als bij radiatoren: die zijn ook niet constant warm.
 

Johan48

 • #8

Misschien kan ik mijn probleem het beste zo omschrijven:
Als de wateraanvoer van de radiator 60 graden is wordt het in de radiator ook 60 graden. Het water loopt er met dezelfde temp in als het wordt aangevoerd. Als het water van de vloerverwarming met 60 graden wordt aangevoerd gebeurd er ergens iets waardoor het water met 20 graden de leidingen in loopt. De thermostaat staat op de hoogste stand en de beveiligingsthermostaat staat op 50 graden. Op de foto zie je dat de thermometer op 20 graden staat. Deze temperatuur loopt als de verwarming uit is terug naar 16 graden en als de verwarming aan is naar 20-22 graden. Het systeem werkt dus wel maar ik wil met een lagere aanvoertemperatuur van het water een hogere temperatuur van het water in de vloerverwarming realiseren omdat dat mijns inziens veel stookkosten bespaard omdat de HR ketel een maximaal rendement behaald bij lagere temperaturen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #9
Wat gebeurt er als je alle radiatoren dicht draait?
op hoeveel mbar staat die drukverschilregelaar ingesteld?
(knop links van je vloerverwarmingsverdeler)
 

Johan48

 • #10
Als ik alle radiatoren dicht zet loopt het water en de temperatuur van de vloer op naar 30 a 40 graden als gevolg van het hete aanvoerwater. De drukverschilregelaar staat ingesteld tussen 0,4 en 0,5 bar
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #11
Dan is het een duidelijke kwestie van je installatie inregelen.

even zoeken op: waterzijdig inregelen.
 

Johan48

 • #12
Ingmar 89 bedankt voor het meedenken. Zal op waterzijdig inregelen gaan zoeken.
Johan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu