Aantal groepen onderverdeler

Rexeter

  • #1
Goedemiddag,
Voor een verbouwing wil ik een onderverdeling plaatsen van mijn hoofd MK naar de keuken. Aangezien de keuken, badkamer, tuin en garage op een later tijdstip aangepast wordt, wil ik niet tig buizen aanleggen.
Wat ik nu heb als concept:
Reguliere groepen in hoofd MK:
1. Zolder,
2. 1e,
3, Woonkamer, hal en overloop,
4, Badkamer 1e,
5, Wasmachine,
6, Droger,
Bovenstaande zijn B16.

Dan wil ik nog 3 groepen van 25A leggen naar de onderverdeler waarop het volgende mort komen;
- Keuken,
- Oven,
- Kookplaat (inductie)
- Magnetron/Vaatwasser,
- Badkamer,
- Stoomcabine,
- Tuin,
- Garage

Hoofdzekering: 1x40A

Is dit te doen met 3x 25A? En moeten alle 3 een losse ALS hebben?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt met een 40A hoofdzekering prima een 25A tussenstap maken volgens mij. Je voldoet dan nog aan selectiviteit.

Plaats in de onderverdeler in ieder geval ook een hoofdschakelaar. En let op draaddikte gezien de 25A.

Of dit te doen is met 3x25 A hangt af van de opgenomen vermogens van de gebruikers maar ik schat zo in dat dit wel moet gaan. Al is een berekening natuurlijk zekerder.

Ik zou inderdaad 3 aardlekschakelaars toepassen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Een 4-pits inductiekookplaat is meestal ruim 7 kW. Dat is al teveel voor een 25 A zekering. Je kunt voor je kookplaat beter vanuit de hoofdverdeler een aparte leiding aanleggen en daar afzekeren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou er niet aan beginnen.

Inderdaad, als je een 1x40A aansluiting hebt, kun je een 25A distributiegroep aanleggen die grotendeels selectief is ten opzichte van de hoofdzekering.

Maar wat doe je als je ooit de behoefte krijgt om de hoofdaansluiting aan te laten passen naar 3x25A? Je hebt nu al twee zware verbruikers erbij (elektrisch koken en de stoomcabine), als je die nog meer krijgt (warmtepomp? laadpaal voor elektrische auto?) denk ik dat je daar niet meer onderuit kunt. Sowieso niet als je in de toekomst een apparaat wilt aansluiten wat 3-fasen nodig heeft.

En achter een 3x25A hoofdaansluiting, mag je dus niet meer die 25A automaten toepassen. Kun je de hele boel weer verbouwen. Of naar 3x40A gaan en iedere maand een hoop extra betalen...

Als je gewoon losse leidingen aanlegt ben je ook in de toekomst veel flexibeler. Je bent nu blijkbaar toch aan het verbouwen, dan is een paar extra leidingen leggen toch niet zo ingewikkeld? Liever nu iets meer werk dan in de toekomst spijt...

Mocht je je plan doorzetten, let dan wel op: Een onderverdeler moet je net als iedere andere verdeler in één handeling spanningsloos kunnen maken, met de hoofdschakelaar dus. Jij bent van plan om het ding 3 verschillende voedingen te geven. Dan zul je dus een 6-polige hoofdschakelaar moeten toepassen... Die bestaan, maar heel courant zijn ze niet. Dus succes alvast met zoeken. :wink:

Of je moet 3 onderverdelers plaatsen, één voor iedere 25A groep...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik heb het in mijn eerdere reactie niet vermeld maar mij lijkt het ook beter om alles in de hoofd groepenkast te houden met oog op de toekomst.

Ik ging ervan uit dat TS echter niet in de gelegenheid was om de benodigde extra leidingen te leggen.

In dat geval is hij nu wel geholpen met een onderverdeler, mits juist aangelegd natuurlijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu