Maximaal aantal groepen

Vonkenvanger

  • #1
Hi, eerste post hier...
We wonen in een huis (bouwjaar 1971) met een simpele groepenkast met1 aardlek en 4 groepen. Binnenkort gaan we stevig verbouwen en ik wil zelf de electra gaan aanleggen (niet de eerste keer dat ik dat oppak).
Ik ben nu de nieuwe groepenkast aan het ontwerpen en vraag me af of er een maximum aantal 16A groepen is wat ik op de (1fase 230V) aansluiting die het huis in komt mag aansluiten. Ik ga namelijk nogal tekeer met groepen en zit er nu op 17 :-)
Ik kan hierover op de website van Liander (netbeheerder) niks vinden, kan iemand me verder helpen?
Thanks!
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vanwaar zoveel eindgroepen?

In een groepenkast met 2 rijen (24 modules) kun je maximaal 14 groepen kwijt.
T.W. 1 x 2 polige HS (2modules), 4 x 2 polige ALS (2 modules per ALS) en 14 x 2 polige eindgroepen (1 module per eindgroep).

Je mag maximaal 4 eindgroepen achter 1 ALS zetten.

In jouw geval kom je met 1 groepenkast niet uit.
Eventueel een 2e groepenkast ernaast plaatsen.

Met zoveel groepen is het dan ook de moeite waard om je hoofdaansluiting te laten verzwaren naar 35A, dit is veelal gratis, en voor de vastrecht maakt het niets uit, deze blijft gelijk.
Dit karwei wordt door de netwerkbeheerder uitgevoerd en is een kwestie van de verzegelde hoofdaansluitkast openen, een 25 A hoofdzekering vervangen voor een van 35A en de kast weer afsluiten en verzegelen, een karwei van nog geen 10 minuten.

Verder kom ik op het internet ook verhalen tegen dat je op een enkelfase aansluiting maximaal 12 eindgroepen mag aansluiten, wat hier van waar is kan ik je niet vertellen, maar dat zullen de andere elektrotechneuten wel weten.

HS staat voor hoofdschakelaar.
ALS staat voor aardlekschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonkenvanger

  • #3
Dank voor je snelle reactie! Ik had nog helemaal niet nagedacht over het (maximale) aantal modules in de kast, maar dat lijkt inderdaad eerder een bottleneck te worden dan mn inkomende leiding ;-). Ik vind nu inderdaad ook op https://123groepenkast.nl/13_Maximaal_Aantal_Groepen dat het maximum 12 groepen is. Ik ga terug naar de tekentafel en met Liander schakelen om naar 35A te laten upgraden.
Thanks!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ga uit van 12 groepen max. Ik weet niet of dit momenteel nog in de NEN staat maar dat kunnen anderen wellicht bevestigen.

Te veel groepen plaatsen heeft op een bepaald moment geen zin meer omdat je dan hoofdzekering kunt gaan overbelasten.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat waar is van die 12 groepen beperking, weet ik verder niet.
Ik kom bij de groepenkastboer, waar ik mijn aardlekautomaten toen heb aangeschaft, enkelfase groepenkasten met 20 en 24 groepen tegen (3 rijen, 36 modulen of 2 x 2 rijen kasten naast elkaar).
Wat mag?
Wat mag niet?
Daar kan ik geen zinnig antwoord op geven.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik ben onvoldoende op de hoogte van de huidige NEN om daar iets over te zeggen.

Wel moet je je afvragen of het zin heeft om 24 groepen van 16a aan te sluiten op 1x25 of 1x35 a hoofdzekering. Op een bepaald moment gaat die hoofdzekering je eerder belemmeren dan de 24 groepen en dat wil je juist niet hebben.

Een max van 12 groepen lijkt mij daarom niet onverstandig. In de meeste woonhuizen moet je daar ook prima mee toekomen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ben wel nieuwsgierig hoe iemand op 17 groepen komt?
Misschien eens kijken naar energie zuinige apparaten?
Een moderne wasmachine en aparte droger met lage aansluitwaardes kunnen gewoon op één groep. Ze zijn iets duurder, maar dat scheelt materiaal en aanlegkosten van groepen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Als het om veel zware apparatuur gaat zoals elektrisch koken, laadpaal, zonnepanelen, warmte pomp etc. kun je wellicht beter een 3x25A 3fase aansluiting aanvragen en bijbehorende groepenkast installeren.
 

Vonkenvanger

  • #9
Aangezien de tuin richting straat toch open moet voor een nieuwe riolering ga ik inderdaad maar eens navragen wat het kost om meteen een 3fase aansluiting neer te laten leggen.
Voor wat betreft het aantal groepen: inderdaad veel keuken-apparatuur: combimagnetron, hete luchtoven, vaatwasser, quooker en keramische kookplaat (2x16), dan ben je er al 6 kwijt. Twee stuks voor wasmachine en droger (alhoewel die idd prima op 1 groep zouden moeten kunnen) en dan een aparte voor de garage, eentje voor het infraroodpaneel in de badkamer en voor de rest (maar dat is misschien mijn OCD) hooguit twee slaapkamers of overige ruimtes per groep. Vooral in dat laatste moet ik denk ik wel kunnen snijden. Terug naar de tekentafel en naar de netbeheerder dus.
Dank allen! :prima:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je naar 3fase gaat, kijk dan meteen naar de kookplaat, die als het even kan ook op 3fase en niet op een kookgroep.
Kijk maar hoe snel je aan de capaciteit van je hoofdzekering(en) zit, hoewel de praktijk iets relaxter is dan de theorie.

Vaatwasser en quooker kunnen met een energieverdeler (40,-) ook op één groep.
(dit ook om je hoofdzekering)

Hier was een tijdje terug een topic over:
Als je alles bij elkaar optelt, daar een percentage van neemt, dan moet je onder de waarde van je hoofdzekering blijven.
ff zoeken: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/gelijktijdigheidsfactor-bi-10-of-meer-groepen.121936/
 
Laatst bewerkt:

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Die 3 fase kabel ligt er vaak al en als je voor 3 fase gaat, neem een 3 fase kracht groep voor de kookplaat. De 2x16A kookgroep is voor 1 fase installatie bedoeld.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Volledig eens met Sxnder. Bij meerdere zware belastingen beter 3x25 aanvragen en dan ook de installatie op 3 fasen indelen. Ofwel: de grotere verbruikers over de fasen verdelen en voor koken een 3f krachtgroep toepassen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu