Flexibel buis - aantal aders - vrije groep

Jongdeem

 • #1
Ik ben (nog steeds) bezig met het realiseren van een kantoortje in mijn tuin schuur. Nu moet er uiteraard elektra komen.

In mijn meterkast zit een vrije / lege groep. In mijn meterkast staat tevens mijn modem. Ik ben a-technisch dus ga de elektra absoluut niet zelf aansluiten.

Wel heb ik alvast een UTP kabel en een flexibele buis met drie aders (Nuldraad, Fasedraad, Aardedraad) door mijn woning getrokken vanaf de meterkast, over het plafond, door twee koven uiteindelijk naar mijn achtergevel.

Nu begin ik te twijfelen of ik de juiste flexibele buis met voldoende aders heb gebruikt en of de elektricien deze kan aansluiten. Of had ik een flexibele buis met een vierde (schakeldraad?) of zelfs vijfde draad moeten trekken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Dat ligt eraan waar je wilt gaan schakelen...

Alleen: Nu kom je met losse draden bij de achtergevel uit. Hoe ga je dan verder naar de schuur?

Een VMVK-as kabel vanaf de meterkast door de kruipruimte, fundering en grond naar de tuinschuur was wellicht handiger geweest.
 
 • Like
Waarderingen: Jongdeem

Jongdeem

 • #3
Uiteindelijk moet de kabel mijn tuinkantoor van elektra voorzien, dus denk aan laptop, paar lampjes, mechanische ventilator en infraroodkachel (circa 1000W).

Mijn idee is:

1: Vanaf de meterkast (de vrije groep) middels de flexibele buis met drie aders (Nuldraad, Fasedraad, Aardedraad) via het plafond en een bestaande koof tot aan de achtergevel trekken. (circa 10 meter).​
2. In deze koof, dus nog in de woning, de drie adres van de flexibele buis in een standaard lasdoos verbinden/koppelen met een YMVK grond kabel (2 aders en aarde (de aardlitze)).​
3. Via een (lomp geboord) gat in de achtergevel van mijn woning de YMVK kabel gewoon door de gevel naar buiten trekken. In de praktijk eigenlijk andersom. Klein stuk YMVK kabel naar binnen duwen/trekken en dan stap 2.​
4. Vanaf de buitenzijde achtergevel de YMVK kabel in een PVC buis recht naar beneden tot aan het maaiveld laten lopen.​
5. De YMVK kabel onder de grond naar mijn schuur trekken (probeer min 50 cm diep). Totale afstand 7 meter.​
6. Via een reeds bestaand gat in de voorgevel van mijn schuurtje de YMVK kabel mijn schuur in trekken.​
7. Aan de binnenzijde van mijn schuur de YMVK kabel vanuit een standaard lasdoos verder verdelen​
.​
8. Elektricien de groep laten aansluiten en de electra in de schuur laten verdelen / opbouwen.​
Met betrekking tot punt 1. De flexibel buis heb ik met veel pijn en moeite inmiddels getrokken. Achteraf denk ik dat het net zo makkelijk was geweest om gewoon een YMVK kabel door mijn woning te trekken tot aan de meterkas. Dit had het gebruik van een lasdoos in de koof (weinig ruimte) kunnen voorkomen. Was dit een mogelijkheid geweest?

Met betrekking tot punt 3. Kan ik de YKVK kabel gewoon door mijn gevel trekken? Zonder verdere bescherming of andere items, zoals wartels, pvc buizen of iets dergelijks?

Met betrekking tot het geheel. Voldoet een vrije groep --> flexibele buis met drie aders --> YMVK grond kabel (2 aders en aarde (de aardlitze)) voor het aansluiten van de genoemde apparaten? Ik twijfel omdat ik lees dat een standaard grondkabel met 2 aders en aarde (de aardlitze) voldoende is voor kleine electra, zoals buitenlamp of wandcontactdoos, maar dat voor uitgebreidere installatie een grond kavel met 3 aders en aarde noodzakelijk is. Dit doet mij twijfelen..

Heel veel dank voor de feedback / hulp.
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

 • #4
Kun je niet een paar foto's plaatsen? Wat een lap tekst.
Ik denk dat je beter de elektricien kun vragen hoe die het wil gaan aanleggen. Ik pak ook niet zomaar op wat de bewoner heeft aangelegd
 
 • Like
Waarderingen: Jongdeem

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Je had beter de ymvk-as kabel inderdaad in zijn geheel van buiten naar de groepenkast kunnen leiden...

Verder prima lijkt me. Let wel op dat je een grondkabel nodig hebt dus ymvk-as.
 
 • Like
Waarderingen: Jongdeem

Jongdeem

 • #6
Hoi Vonken_trekker!

Ja, ik had dus toch beter alleen de grondkabel kunnen gebruiken en die gewoon door moeten trekken tot mijn meter kast! Was misschien twee tientjes duurder geweest.. en misschien wat moeizaam met bochten, want grondkabel is minder flexibel / buigbaar, maar zou hoop gedoe met lasdoos hebben gescheeld.

Maar helaas, nu licht er al een flexibele buis.

Voor de zekerheid:

 1. De grondkabel middels lasdoos verbinden met aders in flexibelbuis is dus wel gewoon mogelijk hé?
 2. De 2 aderige grondkabel + aardlitze (ymvk-as), is ook de juiste kabel toch? Meer aders zijn niet nodig? Of voor de zekerheid toch meer aderige grondkabel aanschaffen en eventuele loze aders netjes afwerken/isoleren?
Dank! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu