Aansluitschema ventilator met timer + afstandsbediening

Pedorie

  • #1
Ik heb een nieuwe ventilator met timer in de wc geïnstalleerd maar het is niet mogelijk deze (draden over het plafond vind ik niet mooi) om deze te koppelen maar de verlichting van de badkamer dus heb ik gezorgd voor een aparte stroomaansluiting vanuit de meterkast die naast de wc zit.
Ik ben van plan om een m.b.t. 433 mhz een aan- uitknop te creëren en de schakelaar in de wc te leggen.
Van het weekend de ventilator geïnstalleerd en het stroomschema opgezocht en dit toegepast, alles werkt maar nu nog de schakelaar er tussen doen en dan begin de onduidelijkheid.
Ik heb een schakelaar besteld via Aliexpress (zie foto, ik wist tot kort niet dat KAKU ook zoiets heeft) en daar heb je een "L+N in" en een "L+N out" terwijl mijn stroomschema zegt dat ik alleen de "L" moet onderbreken en verlengen met een schakeldraad.
De vraag ik op welke manier ik het wel voor elkaar krijg. De ventilator moet dus altijd stroom hebben i.v.m. de timer maar ik zit een beetje met de 2 aansluitingen ipv 1.
(voor de duidelijkheid op de ventilator heb ik een T+N+L aansluiting)
Misschien is het wel heel simpel door de "N" gewoon niet aan te sluiten dan hoor ik dat graag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kijk even aan de achterkant van de printplaat. Waarschijnlijk zit de N daar gewoon op doorgelust, dus van ene naar andere aansluiting.

Dat kan ook haast niet anders want het relais SRD-12VDC-SL-A schakelt enkelpolig.

In dat geval kun je dus volstaan met het aansluiten van de nul aan één kant.
 

Pedorie

  • #3
Hallo Kees,

De “N
 

Pedorie

  • #4


Misschien dit stippellijntje?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Op de schakelaar hoort geen nul (blauw) te zitten. Dan krijg je een leuke sluiting als je de schakelaar aan zet.

De zwarte schakeldraad (de naam zegt het al) moet op de schakelaar aangesloten worden.

Dus dat korte blauwe lijntje weg en daarvoor in de plaats de stippelijn van T naar de schakelaar (waar vast geen N bij staat).
 

Pedorie

  • #6
Bedankt Kees, als ik het goed begrijp zou dit het moeten zijn.
 

Pedorie

  • #7
Deze reactie kreeg ik nog op dezelfde vraag per mail, zij geven aan dat het niet mogelijk is:

Klantenservice (Klantenservice Ventilatieland)

19 dec. 09:35 CET

Beste Peter,

Bedankt voor uw vraag en uw keuze voor onze producten.

De ventilator die u heeft aangeschaft, dient aangesloten te worden met een zwarte, bruine en blauwe draad, zoals aangegeven in het volgende schema:
Alle aanwezige aansluitingen L, N en indien aanwezig S of T dienen conform elektrotechnische richtlijnen te worden aangesloten.

• L staat voor Fase. Vaak een bruine draad waar altijd spanning op staat.

• N staat voor Nul. Vaak een blauwe draad waar geen spanning op staat.

• S of T (indien aanwezig) staat voor schakeldraad. Vaak een zwarte draad waar spanning op komt zodra de schakelaar wordt omgezet. Veelal wordt deze draad gebruikt in combinatie met de licht- of een aparte (serie)-schakelaar.


De schakeldraad is hierin essentieel, daar de timerfunctie na het uitschakelen van de schakelaar, weet dat deze moet beginnen met draaien.
U dient dus een mogelijkheid te hebben om al deze drie draden aan te sluiten. Sluit u alleen een L en een N draad aan, dan zal de ventilator continue blijven draaien, daar deze continue spanning krijgt.

De schakelaar die u heeft gekocht, is daarom niet passend voor dit product. U kan een extra schakelaar aanleggen, maar dan dienen we deze drie draden aangesloten te worden.
 

Pedorie

  • #8
Sorry Kees,

Ondertussen bericht gehad van de leverancier van de schakelaar. Deze geeft aan dat de middelste aansluiting geen functie heeft. Daar kan ik dus niet de schakeldraad op aansluiten.
 

Pedorie

  • #9
Na wat overleg / denkwerk zou dit het moeten zijn(?).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik kan er niets mee. Een schakelaar met alleen L en N ken ik niet. Misschien bedoel je dat je de uitgang van de elektronische schakelaar wilt gebruiken om de ventilator aan en uit te zetten? Dan zou het misschien wel kunnen werken, maar dan nog zit je schema niet lekker in elkaar.

Kans bestaat dat, ook al zet je de schakeldraad (T) van de ventilator op de uitgang van de elektronische schakelaar, de ventilator dan toch blijft draaien. Reden: de schakeldraad vangt spanningen op van omringende draden ('inductiespanning') en heeft daardoor steeds een bepaald potentiaal.

Ik denk dat wanneer je de elektronische schakelaar met de in de ventilator ingebouwde timer combineert, het inderdaad niet goed kan werken. Of je gebruikt een normale ventilator zonder timer in combinatie met een afstandsbediend systeem (waar dan ook een timer in zou kunnen zitten) óf je gebruikt de timer in de ventilator met een normale schakelaar. Ook dan zou je indien er geen lamp aan te pas komt een probleem kunnen hebben met 'inductie'spanningen.

Verder weet ik het ook niet en heb er ook geen zin in me in zoiets exotisch te verdiepen. :?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Het laatste schema lijkt me correct, ervan uitgaande dat de onderste twee draden naar de ingang van de remote-schakelaar en de twee bovenste worden aangesloten op de uitgang.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu