Check op aansluitschema ventilator (met perilex stekker)

Onno

  • #1
Beste klussers,

Ik heb even op het forum gezocht naar het aansluiten via perilex van een ventilator. Ik denk dat ik het allemaal begrijp, maar om nu een vonkenregen oid te voorkomen wil ik nog even bevestiging vragen over mijn aansluitschema. Hieronder staat het aansluitschema hetgeen bij de ventilator zat:



Ik wil hem nu als volgt aansluiten: vanuit centraaldoos splits ik de fasedraad (bruin). 1x bruin gaat rechtstreeks naar de ventilator en (via perilex wcd) naar L3 van de ventilator.
1 x bruin gaat naar de 3-standenschakelaar. Deze heeft overigens voor elke stand een "uitgang".
Op uitgang 1 (schakelaar stand 1) sluit ik niks aan.
Op uitgang 2 sluit ik een zwarte draad aan die vervolgens weer via de centraaldoos naar de ventilator loopt en aangesloten wordt op L2
Op uitgang 3 sluit ik een grijze draad aan welke via de centraaldoos naar de ventilator gaat op L3
Blauw sluit ik aan op N, geel/groen op aarde direct op motor

Volgens mij heb ik het dan allemaal netjes via het aansluitschema gedaan, maar ik heb net het idee dat als ik dan de schakelaar op stand 2 of 3 zet ik 2 X 220 volt naar de ventilator jaag (via bruin continu, via zwart of grijs door de schakelaar). Kan dit geen kwaad ? Heb wel op het forum gelezen over schakeling via condensator, maar snap niet precies hoe dat werkt (dus als iemand zich verveelt en dit ook nog uit wil leggen... ;-)

Onno
 

Fiesiekus

  • #2
Uitgang 3 naar L1; L3 is al continu met de fase verbonden. Nu is je verdeling: 1-2-3- = laag-, midden- en hoogtoeren. Als je dat wilt heb je 't goed aangesloten (behalve dus uitgang 3 naar L1).
 

Onno

  • #3
Fiesiekus,

Bedankt ! Zoals je het hebt opgeschreven bedoelde ik het eigenlijk ook, typefoutje... :oops:

Onderwerp kan gesloten worden, tenzij iemand nog een college over de technische achtergrond van zo'n schaeling wil geven ;-)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
College geven doe ik beslist niet :) , maar met ervaring vanuit andere onderwerpen kan ik misschien wel een poging doen een uitleg te geven.

Het werkt inderdaad met condensatoren, die in serie met de motor staan.

Zo'n condensator werkt als een soort serieweerstand (die dus de spanning op de motor verlaagt), maar een die geen of zeer weinig energie opneemt.
Zie Wikipedia/Condensator, onderdeel complexe impedantie (Zc).

Op L3, waar de spanning continue staat, zit een seriecondensator met de laagste condensatorwaarde (hoogste weerstand dus), daarop draait de motor het langzaamst.

Zet je de schakelaar naar links (verbinding naar L2) dan wordt een grotere condensator (lagere weerstand) bijgeschakeld, waardoor de motor sneller loopt.

Zet je de schakelaar naar rechts (verbinding naar L1) dan worden de condensatoren overbrugd, en loopt de motor op zijn snelst.

Ik hoop dat het zo duidelijk genoeg beschreven is! :wink:
 

Fiesiekus

  • #5
Heel duidelijk beschreven, bedankt Kees!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu