Aansluiting vloerverwarming op stadsverwarming

Remko456

  • #1
Hallo,

Ik heb al heel wat doorgelezen maar twijfel nog wel erg wat goed is en niet goed is.



Bovenstaand mijn situatie. Er zit dus een kraan tussen de aanvoerleiding (na de thermostaatkraan) en de retourleiding. Ik ga ervan uit dat deze een retourklep bevat. Ik lees ook dat er een RTL ventiel op het systeem moet zitten maar die zie ik niet.

Als test heb ik de rode kraan dicht gedraaid waarna de inlaat van de vloerverwarming direct erg warm (>45 graden) werd toen de thermostaat aansloeg.

Kan iemand de werking uitleggen van mijn systeem (vorig huis met installatie overgenomen). Waarom een thermostaatkraan op de inlaat? Ontbreekt een RTL ventiel?

Bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De thermostaatkraan op de inlaat zorgt ervoor dat de juist lage mengwater temperatuur door de vloerslangen loopt.
De rode kraan is de aanvoer van koudwater om de temperatuur van de aanvoer te laten dalen.
RTL ontbreekt en de keerklep ook.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Alweer een verdeler voor de vloerverwarming, die niet conform de voorschriften van de energiemaatschappij is uitgevoerd.
Dit soort constructies veroorzaakt u een hoge energierekening.

Tevens zit op deze verdeler een pomp die al 5 jaar niet meer is toegestaan en ook nog eens (elektrische) energie vreet.

Mijn advies lis om deze verdeler z.s.m. te laten vervangen door een door de energiemaatschappij voorgeschreven verdeler met terugslagklep en RTL ventiel in de retourleiding.
 

Remko456

  • #4
Op de foto is niet zichtbaar dat er wel een temperatuur schakelaar met timer op zit die er voor zorgt dat de pomp niet dag en nacht draait.

Eerder zat er een temperatuur schakelaar op die niet uit ging wanneer de temperatuur onder de 90 graden was. Oftewel deze zat verkeerd aangesloten.

Bedankt voor jullie feedback. Ik ga contact opnemen met Eneco of zij aanbevolen verdelers hebben.
 

Remko456

  • #5
Nadat ik half Eneco dezelfde vraag heb gesteld moest ik de storingsdienst bellen die als enige verstand heeft van dit soort zaken. Omdat zij niet verantwoordelijk zijn voor alles "achter de warmte unit" hadden zij ook niet veel interesse in mijn vraag.

Een verdeler met "staal-A label" zou moeten voldoen, was het antwoord.

Een paar vragen:
  • Is Staal-A label de juiste verdeler?
    De installatie is zo'm 8 jaar oud. Kan het zijn dat destijds mijn installatie de juiste oplossing was?
    Kan ik de installatie "ombouwen"? Oftewel, als ik er nu een RTL ventiel na de installatie plaats en de rode kraan vervang voor een terugslagklep ben ik er dan ook? De pomp vervangen is natuurlijk een keuze. Met de thermo schakelaar denk ik niet dat ik heel veel energiekosten per jaar heb.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Nee. De verdeler moet minimaal voorzien zijn van een RTL-ventiel in de retour, en een keerklep. En inderdaad een A-label pomp.

Ga je hem zelf installeren?

Zo niet, dan zou ik niet zomaar iets bestellen maar gewoon een installateur (met kennis van stadsverwarming) laten komen.
 

Remko456

  • #7
Ik bewerkte net een bericht op het moment dat Hessie ook een bericht tikte. Mijn vraag is dus als ik een terugslagklep en RTL ventiel plaats is dan de boel in orde? De verdeler zelf is maar een holle buis. Toch?

Een A-label pomp is natuurlijk aan te raden en een keuze.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
U kunt deze verdeler m.i. niet zomaar aanpassen met een terugslag klep. Een label A pomp zou mogelijk moeten zijn, en ook een RTL ventiel plaatsen is geen probleem. Maar daarmee redt u nog steeds niet de situatie en blijft er een hoog energieverbruik.
Dit is van meet af aan een verkeerde verdeler. Ook 8 jaar geleden golden die voorschriften al voor stadsverwarming! Ze zijn alleen maar strenger geworden.

Beste is m.i. om die verdeler in z'n geheel te vervangen (en dan hebt u direct een label A pomp, want verdelers zonder een label A pomp mogen miet meer gebruikt worden)

Mijn advies is ook, om een installateur in te schakelen die meer met stadsverwarmingsunits heeft gewerkt. Wanneer u de verkeerde installateur treft gaat u geld uitgeven aan een deeloplossing, die het uiteindelijke probleem: een hoog energie-verbruik, niet zal oplossen.

Hoeveel groepen zitten er in totaal op die verdeler (kan ik uit de foto niet opmaken)
 

Remko456

  • #9
Beste Degooyer,

Bedankt voor je antwoorden. Er zitten 5 groepen op de verdeler aangesloten.

Heb je ook een voorbeeld van een goede verdeler zodat ik deze aan een installateur kan vragen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10

Dit is de verdeler voor stadsverwarming die wij standaard toepassen en goedgekeurd is door alle energiemaatschappijen.
Voor 5 groepen kost deze je € 660,00 - 700,00 incl. BTW
 

Remko456

  • #11
Bedankt voor alle informatie!
 

Aristonos

  • #12
Die retourthermostaat,denk dat jullie dat RTL noemen,heb ik een aantal jaren terug er af laten halen en er gewoon een koppeling tussen laten zetten.Volgens de installateur niet volgens de voorscriften maar het is dan minder storingsgevoelig.Die van mij was constant aan het hakken en stoten. Zit aangesloten op de stadsverwarming.Het werd pas stil als ik het helemaal open zetten.Dus dan kan ie er net zo goed af.
Als je goed regelt ,dan komt de goede temperatuur water terug.Wat die pomp betreft.Bij mij staat ie altijd op de middelste stand.Ik heb er zo,n pompschakelaar tussen laten zetten.In de zomer zou ie dus stil staan.Maar om hem draaiende te houden laat die schakelaar hem eens in de zoveel tijd even draaien.Voorkomt vastzitten.
 

Aristonos

  • #13
Degooyer schreef:

Dit is de verdeler voor stadsverwarming die wij standaard toepassen en goedgekeurd is door alle energiemaatschappijen.
Voor 5 groepen kost deze je € 660,00 - 700,00 incl. BTW
Mag ik dan er bij vragen wat het installeren all in kost ? Neem aan dat dit niet bij de prijs in zit.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Alweer een voorbeeld van een installateur die het beter weet en de voorschriften aan zijn laars lapt.
Zo'n RTL ventiel zit er niet voor niets, maar regelt de temperatuur van het retourwater.
Kijk je energierekening maar eens na.....
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Mag ik dan er bij vragen wat het installeren all in kost ? Neem aan dat dit niet bij de prijs in zit.
Vraag daarvoor een prijsopgave bij uw installateur (maar dan wel een installateur die kennis heeft van vloerverwarming op stadsverwarming!!)
 

Aristonos

  • #16
Ik heb vandaag de jaarafrekening binnen. Ik krijg € 83,00 terug.Ik begrijp je wel.Maar dat ding ging storen.Meen dat er op een CV installatie ook geen thermo retour op zit.
 

Aristonos

  • #17
Deze is trouwens nog goedkoper dan de andere zonder retour thermostaat.Maar bij mij zat ie er oorspronkelijk op.Het is er op mijn verzoek afgehaald.Vanaf die tijd storingsvrij.Het is alleen van belang als je erg warm water terugkrijgt. Maar ik heb het water uitgaand op 40 graden staan.Dat komt heel lauw terug.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #18
Aristonos schreef:
Ik heb vandaag de jaarafrekening binnen. Ik krijg € 83,00 terug
Dat zegt helemaal niets over wel of niet de juiste verdeler !!!

Het draait niet alleen maar om de prijs...kijk eens naar de verschillen tussen de diverse typen verdeler.
Selecteer de juiste verdeler op basis van de toepassing, voordat er weer een verkeerde verdeler wordt toegepast.

Een lage temperatuur verdeler is heel iets anders dan een verdeler, die speciaal volgens de voorschriften van de energiemaatschappij is aangepast.
In een lage temperatuur verdeler zit geen terugslag klep, maar een ventiel waarmee je doseert hoeveel retour-water terug het systeem in gaat.
 

Aristonos

  • #19
Als ik er aan toe ben dan neem ik zeker zo,n ding wat jij adviseert,wat we op de plaatjes zien.Nogmaals.Ik had storing,met een heel eng geluid dat door het hele huis ging.Het was dus die RTL kraan.Nou om het verder simpel te houden heb ik gevraagd dit te verwijderen. Ik vroeg of zo,n ding noodzakelijk was.Nou dat was het niet echt dus.Om nu zo,n RTL kraan alsnog er op te zetten lijkt me niet meer zinvol op een installatie van 18 jaar. Maar de volgende zit ie weer gewoon op dus.Af fabriek.En ik gebruik echt niet veel hoor.Heb alle radiatoren open staan,heb in de huiskamer bovenop de vloerverwarming met vijf groepen ook nog een grote radiator.Las ook wel dat zo,n RTL met name resultaten haalt met kleine ruimtes. Maar ik waardeer jouw adviezen natuurlijk wel.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #20
Aristonos schreef:
..... Maar ik waardeer jouw adviezen natuurlijk wel.
Dank je! Ik adviseer je om eens kennis te nemen van de voorschriften van de energieleveranciers m.b.t. stadsverwarming.
Dan zie je, dat zo'n RTL ventiel er niet voor niets op zit (al vermelden meerdere installateurs van niet......laat ze maar lekker hun gang gaan: die hogere energierekening hoeven zij niet te betalen)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu