Aansluiting electrische kookplaat

Rob10

  • #1
Op dit moment is mijn electrisch kooktoestel m.b.v. een 5-pins-stekker ingestoken in de muur. In dit stopcontact gaan twee zwarte kabels naar een aansluiting, één geel/groene naar een aansluiting, en een blauwe en een bruine zijn samen vastgeschroeft op een aansluiting. Op de overige twee aansluitingen zit niks.

Nu is mijn kooktoestel kapot en zijn er in de winkel alleen nog maar kooktoestellen te koop met een normale 2-pins stekker. Nu heb ik op een website gelezen dat een dergelijke aansluiting waarschijnlijk een 2x230V aansluiting is. Blauw en bruin=0, beiden zwarten zijn fase en die geel/groene is aarde.

Nu vraag ik mij af of ik dit stopcontact met 5 gaten kan veranderen in een normaal stopcontact met twee gaten waarop ik dan een nieuwe kookplaat op kan insteken. Of hoe moet ik een normale stekker veranderen in een 5-pins stekker?

Stel ik zou de blauwe en één van de twee zwarte (en de geel/groene) voor een stopcontact zou gebruiken, hoe weet ik dan dat ik de juiste zwarte gebruik en niet de nul van groep 1 en de fase van groep 2?
 

Gerrit

  • #2
De aansluiting zoals je hem omschrijft is in elk geval niet goed. Dat er alleen kooktoestellen te koop zijn met een normale stekker lijkt mij vreemd, want meestal zijn ze zonder aansluitsnoer. Dit wordt gedaan omdat een perilex-aansluiting (die met die 5 gaten) vrij moeilijk is voor een leek.
Zoals ik het lees is het inderdaad zo dat de 2 zwarte draden de fase zijn, de blauwe en de bruine de nul en geel/groen aarde.

Ik wil toch adviseren iemand met verstand van zaken even te laten kijken. Het kan flinke schade aan de nieuwe kookplaat voorkomen.
 

Klus_Niels

  • #3
Even een aanvulling Je moet namelijk weten of je 3 fase hebt of inderdaad 2x230V

Als het goed is ben je daar snel genoeg achter als je op de groepenkast kijkt...

2 gekoppelde 1 fase automatem of een 3 fase automaat

Maar inderdaad haal er iemand bij met verstand, want er gaan grote stromen lopen bij een electrische kookplaat..
 

Rob10

  • #4
Bedankt voor alle snelle reacties.

Je hebt gelijk. Het is inderdaad zo'n perilex stekker (ik heb er even op gezocht) en ik vond ook dat dit type stekker normaal blijkt te zijn bij kooktoestellen. Kennelijk ben ik er dan altijd automatisch vanuit gegaan dat ze alleen een gewone stekker hadden, omdat er niks bij stond over een 5-pins stekker.

Tot nu toe was ik bij een bouwmarkt en bij een electrowinkel. Die laatste was heel erg duur (ongeveer twee keer de bouwmarktprijs), maar wilden daarom wel alles komen aansluiten.

Mocht de aansluiting inderdaad niet goed zijn dan zou ik niet zo snel iemand weten die dat zou kunnen veranderen. Deze electrowinkel zal waarschijnlijk gewoon de bestaande aansluiting gebruiken en niets aan de bekabeling wijzigen.

Stel ik wil deze aansluiting dan maar gebruiken, omdat hij altijd al zo was aangesloten en ik dus een perilex stekker ga gebruiken (anders wordt het wellicht ook te moeilijk voor mij). Kan iemand mij dan wegwijs maken hoe ik deze stekker op een nieuwe kookplaat moet aansluiten?

Wat bedoel je precies met "2 gekoppelde 1 fase automatem of een 3 fase automaat"?
 

Toon

  • #5
Helaas zijn er bij een perilex wcd diverse aansluitmogelijkheden, dit is niet gestandariseerd. Er valt van hieruit niet te zeggen hoe deze bij jou is aangesloten. De enige oplossing is om aan de hand van de gebruiksaanwijzing van de kookplaat de stekker zo aan te sluiten, dat deze overeenkomt met de wcd, deze moet dus ook bekend zijn. Verkeerde montage kan leiden tot een defecte kookplaat.

Het beste is toch om er een monteur er naar te laten kijken en aan te laten sluiten. Is niet echt een grote klus of veel werk.

Succes.
 

Klus_Niels

  • #6
2 gekoppelde 1 fase automaten

Een normale groep 16A is een 1 fase groep
Bij 2x230V heb je 2 groepen die stroom gaan leveren.. Deze twee automaten moeten aanelkaar zitten met het boompje, dus als automaat A uitschakelt moet B meegaan en andersom..
 

Gerrit

  • #7
Beste Niels
Als je verstand van zaken hebt weet je dat een kookgroep (zoals Toon al opmerkte) op meerdere manieren kan worden aangesloten.
Het is dus niet zo dat het altijd 2 gekoppelde automaten zijn.

Graag antwoorden geven waar de vraagsteller wat aan heeft.
 

PeterT

  • #8
Volgens mij geeft Niels gewoon antwoord op de vraag van TS :? :
Wat bedoel je precies met "2 gekoppelde 1 fase automatem of een 3 fase automaat"?
 

Klus_Niels

  • #9
Ja ik omschreef nu duidelijker wat ik bedoelde met die groepen.

Ik weet dat het op meerdere manieren kan.

Want je hebt ook een 3fase aansluiting voor koken (krachtstroom wel genoemd)
Dan heb je op de aansluiting N-L1-L2-L3-PE zitten
Dat is optisch en met meten te zien

En met 2 groepen dan zit het weer anders..... :-)
 

Rob10

  • #10
Volgens Niels is krachtstroom dus een andere naam voor fase3. In dat geval heb ik dus 2x230V, want onlangs kwam “de man van de meterkast
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
Daar is dit forum voor. :wink:
 

Swtkc

  • #12
Dit is wellicht je situatie?

Aansluiting Oven en Kookplaat

Als dit niet duidelijk is niet zelf aansluiten en een installateur erbij halen!

Swtkc
 

Klus_Niels

  • #13
Ik denk dat hij de gemeente zekering bedoelde.... Die kunnen ze misschien verzwaren? Daar ben ik niet zo in thuis.

Ik weet wel, misschien telt dit ook voor de hele installatie (groepenkast) dat er een normale belastingsfactor is (dat is voor een groep namelijk zo) van 60%

Want voor een nieuwe installatie wordt bijv. voor een dubbele Wcd 200VA gerekend en een lamp iets van 60VA...En er wordt dan gerekend met een belastingsfactor..

De term krachtstroom is een algemene term die aanduidt dat je een 400 volts aansluiting hebt (3fase dus) Het woordenboek zegt: elektrische stroom van grote sterkte.
 

Rob10

  • #14
Ik denk dat ik het een beetje begin te begrijpen. Stel dat ik een kookplaat zou hebben als in het aansluitschema in het voorbeeld van swtkc op Aansluiting Oven en Kookplaat dan zou ik in mijn geval een zwarte op aansluitnr 1, een zwarte op nr 2, de blauwe op 4, de bruine op 5 en de geel/groene op 5 aansluiten. Is dit juist?

Maar nu heb ik eens op de oude kookplaat gekeken en hier zou ik nu echt niet wijs uit komen, maar ze hebben hem kennelijk in Duitsland gekocht. Ik heb de afbeelding toegevoegd. Ik hoop dus maar dat het aansluitschema van de nieuwe kookplaat uit Nederland wel te begrijpen is.
 

Swtkc

  • #15
En dat geeft me toch een KLAP!!!

Niet begrijpen = afblijven!

Swtkc
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #16
Rob, koop eerst maar een nieuwe kookplaat.
Kijk of je er dan uitkomt, zoniet stel dan hier je vragen.
 

Rob10

  • #17
Waarom zou dat dan verkeerd zijn? Nu heb ik uiteraard zo'n kookplaat niet als in het voorbeeld, maar in mijn geval heb ik toch een 2 x 230 V aansluiting en fungeren de 2 zwarte elk als fase (dit is de letter L) en de blauwe en de bruine zijn bij mij allebei nul (de letter N).

Als het echt niet anders gaat moet ik het wel laten doen, maar het liefst zou ik als het even kan een "gevorderde amateur" worden :). Iedereen is immers ook ooit als amateur begonnnen.



 

Gerrit

  • #18
Als je een 2 x 230 V aansluiting hebt, heb je nog het probleem waar de draden zijn aangesloten, want ook dat is niet gestandariseerd.
Zoek dus goed uit waar de nullen zitten in de perilex en ook waar de fasen zitten.

Post dan een foto van de aansluitruimte van je nieuwe kookplaat en wij zullen je uitleggen hoe je e.e.a. in de stekker moet aansluiten.
 

Rob10

  • #19
Oké, dat zal ik dat doen. Ik dank je al bij voorbaat. Ik zal hem dan waarschijnlijk in het weekend gaan kopen.
 

Gerrit

  • #20
Voor 2 x 230 V moet het meest rechtse schema worden aangehouden.
Links beginnend heb je dan 2 fase-aansluitingen, dan 2 nullen (doorverbonden) en dan de aarde.
Dus: 1e fase op punt 1, 2e fase op punten 2 en 3, nullen op doorverbonden punten 4 en 5 en de aarde op de aparte schroef die in verbinding staat met de behuizing.

Denk er om dat dit op een ander toestel anders kan zijn.

Sukses.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu